Veckans makroanalyser

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om faktorerna som just nu driver de finansiella marknaderna:

•  Fed: Ny melodi

•  ECB: Lättare ton

•  G20 och Iran: Svåra partier

•  Industribarometrar: I moll

Fed: Ny melodi

Fed har öppnat sänkningsdörren, även om vi inte tror att vi står inför en lång räntesänkningscykel. En hel del var nytt i uttalandet: Solid ekonomisk tillväxt blev måttlig. Inflationsprognosen sänktes och låg inflation oroar. Fed går från att vara tålmodiga till att noga bevaka utvecklingen – inte bara i makrodata utan också tecken på om riskfaktorer och marknadssentiment består.

Åtta av 17 i Fed ser lägre ränta i år varav sju med 50 punkter, Många av de övriga bedömer att argumenten för sänkning ökat. Tonen på frågestunden var också duvaktig.

S&P 500 slog nytt rekord, dollarn föll, guld/silver steg, och tillväxtmarknader gick bättre än andra börser. Optimismen är stor så risk för besvikelse om Fed inte sänker i juli.

 

 

ECB: Lättare ton

Lågräntemiljön manifesteras allt mer, Fed tar rollen som global centralbank med fokus på global tillväxt, trots stark konsumtion på hemmaplan och lågt exportberoende. Men även ECB talar om att de är redo stimulera – både med räntesänkning och olika typer av QE som kan ökas.

Rekordmånga ränteplaceringar avkastar under noll. Svenska 10-årsräntan är noll, och i USA runt 2 procent – vilket är makalöst lågt då världens centralbanker vill se 2 procent inflation.

 

G20 och Iran: Svåra partier


Börserna gillar räntesänkningar/stimulanser som motiveras av låg inflation och ”för-säkerhets-skull” snarare än konjunkturoro. Både Fed och ECB pekar på låg inflation även om strävan mot 2 procent får en del kritik.

Det är också stort fokus på G20-mötet (inleds fredag). Positivt är att Trump & Xi ska träffas och förhandlingarna sannolikt öppnas igen. Men ett positivt utfall är inte givet – i fredags svartlistade USA ytterligare 5 techbolag i Kina.

Spänningarna mellan USA & Iran ökar och oljepriset stiger. Först var det attacker på oljetankers och nu skjuts amerikanska drönare ner. Trump skräms med militära attacker och inför än mer sanktioner.

 

Industribarometrar: I moll


Konjunkturen försämras. Framåtblickande industribarometrar i Europa rör sig sidledes men signalerar kontraktion. Tunga tyska IFO-indexet föll igen särskilt för industrin. I USA föll PMI index igen mot den kritiska nivån 50 och regionala barometrar har varit svagare än väntat.

Förra veckans svenska barometer från Konjunkturinstitutet var svag med lagermissnöje och sänkta produktionsplaner. I Sverige råder pessimism även i detaljhandel och tjänstesektorer.

Relaterade artiklar