Stigande långräntor och nervösare börs

Vad har hänt? Jobbrapporten i USA för januari visade på många nya jobb och accelererande löner. Inflationen slår nya rekord.

Vad visade siffrorna? Arbetsmarknaden i USA är urstark. Jobbsiffrorna är volatila men efter stora upprevideringar har genomsnittsökningen per månad, sett på rullande 3-månadersperioder, varit över 500 000 varje månad sedan halvårsskiftet 2021. Arbetslösheten är på låga 4 procent.

Jobbrapporten visade också att timlönerna nu accelererar med över 5,5 procent i årstakt (se grafen ovan). Allt fler företag har brist på personal, och löneaccelerationen pekar mot en fortsatt uppgång även i det bredare kvartalsvisa måttet EmploymentCost Index (ECI i grafen ovan).

Inflationen mätt som KPI är nu uppe på 7,5 procent i USA – betydligt högre än väntat. Kärninflationen har stigit till 6 procent.

Vad är vår slutsats? Starka inflations-, jobb- och lönesiffror ökar sannolikheten för att Fed under året kan överväga en snabbare takt i räntehöjningarna, kanske med 50 punkter i stället för 25 punkter. Någon ledamot i Feds räntekommitté och vissa analytiker har redan börjat tala om just detta – 50-punkters steg.

Intressant förra veckan var att även centralbanken i Storbritannien (Bank of England) skickade mer hökaktiga signaler. Den lilla decemberhöjningen följdes upp med en andra höjning till 0,25 procent. Mer intressant är att 4 av de 9 ledamöterna ville höja till 0,75 procent – mitt i en miljö där hushållen redan pressas av höga elräkningar. De kommer dessutom inleda åtstramning av balansräkningen redan i mars –  d.v.s före den amerikanska centralbanken (Fed). När styrräntan når 1 procent avser de också diskutera om de ska sälja obligationer för att krympa balansräkningen i snabbare takt.

Obligationsräntorna har stigit markant de sista två veckorna, med 20-40 punkter både i Europa, Sverige och USA där 10 årsräntan närmat sig 2 procent. Börsens nervositet och slagiga rörelser har fortsatt.

Vill du veta vilka

aktier och investeringar vi tror på?

Beställ din provportfölj

Författare

Helena
Haraldsson

Makrostrateg

Relaterade artiklar