Ny energiplan: REPower EU

Vad har hänt? EU kommissionen har lanserat en ny energiplan – REPowerEU.

Vilka blir effekterna? Toppmöte med EU-ledarna pågår och Ukrainakonflikten har visat Europas sårbarhet när det gäller höga olje- och naturgaspriser – så nu har EU lanserat en samling energiinitiativ. EU:s ordförande har sagt att EU redan i år ska minska importen av gas från Ryssland med 2/3 – vilket kan vara väl optimistisk enligt många bedömare men borde resultera i tidigareläggning av investeringar/åtgärder. REPowerEU-planen talar om att vara helt oberoende av rysk gas 2030. 

REPowerEU består av två delar: 

  1. En som handlar om att minska beroendet av rysk naturgas som står för 40 procent av EU:s gasimport – ännu högre andel i länder som Ungern, Italien och Tyskland. Bland annat ska LNG-terminaler bli fler för att kunna importera än mer flytande naturgas (LNG, Liquid Natural Gas).

  2. Den andra mer omfattande delen handlar om att accelerera utbyggnaden av förnybar energiproduktion som sol- och vindkraft. En viktig del är att de vill att länder ska ringa in lämpliga land/havsområden med fokus på den allmännas intresse inte individuella, men också att påskynda tillståndsprocesser – till exempel gruvtillstånd. Fokus också på energieffektivisering – exempelvis ökad användning av värmepumpar.

Snabbare, och kanske mer omfattande satsningar än vad som lanserades i EU:s stöd fond under pandemin, är positivt för konjunkturen i Europa. Tyskland har till exempel öronmärkt över 200 miljarder EUR för industriell transformering som innefattar klimatvänliga lösningar, vätgasteknologi och laddningsinfrastruktur för elfordon.

EU vill använda intäkter från utsläppsrättshandeln och kombinera det med att uppmana medlemsländerna till temporära energiskatter för vinnarna på höga energipriser som sedan kan ges till hushållen som för drabbas av ökad energipriserna. Skattebeloppen bedöms uppgå till 200 miljarder EUR.

EU har också signalerat planer på gemensam finansiering genom att ge ut obligationer för satsningar på försvar och energi, vilket ur aktiemarknadsperspektiv mer tyngt åt satsningarna. I finansieringsfrågan råder dock ännu inte enighet inom EU. 

Vad gör vi? I vår portfölj där vi samlar våra tematiska investeringar (Global Tema) har vi sedan en tid flera exponeringar mot förnybar energi, energiomställningen, naturtillgångar och smarta material. Sådan exponering är än mer aktuell i detta läge. 

Teknisk analys från Johnny Torssell pekar dessutom på att solenergi-ETF:er ser mycket intressanta ut (se hans Short Term den 9 mars). 

I vår senaste strategirapport lyfte vi fram batterier som ett hett område. Höga råvaru-och materialpriser och accelererande energiomställning gör området än mer intressant då satsningarna sannolikt ökar.

Vill du veta vilka

aktier och investeringar vi tror på?

Beställ din provportfölj

Författare

Helena
Haraldsson

Makrostrateg

Relaterade artiklar