Rätt gruvbolag för portföljen

Flera faktorer talar för att en viss nisch i gruvsektorn går mot en ljus framtid.

Vi har en tid rekommenderat guld i portföljen. Guld diversifierar, skyddar mot inflation och är en antifragil tillgång som stiger i värde vid marknadsoro. Potentiellt är guld nu på väg in i en längre bull-marknad drivet av strukturellt högre inflation, hög statlig skuldsättning i många länder och ökat behov av valutaneutrala tillgångar.

Bolag som driver guldgruvor har inte samma fina portföljegenskaper som metallen, men i bull-marknader för guld har bolagen historiskt utvecklats starkare än guldpriset. I nuvarande uppgång har gruvbolagen halkat efter guldpriset. De stora guldgruvbolagen värderas på historiska snitt, men är nu finansiellt starka och skuldfria. Taktisk exponering mot gold miners-ETF, som ger stor exponering mot nordamerikanska bolag, är i våra ögon ett attraktivt alternativ.

Bland riskerna märks en starkare dollar, stigande realräntor och/eller ökade kostnader för gruvbolagen.

Fotnot: Detta är ett utdrag från strategirapporten som distribuerades till våra kunder i maj. Privata investerare och entreprenörer med minst fem miljoner i placerbart kapital – bli kund och upptäck fördelarna med Carnegie Private Banking.

Relaterade artiklar

Lågt i tak
Allokering

Lågt i tak

Signalerna är blandade. USA kan bromsas av kreditåtstramning och skuldtaksbråk. Kärninflationen är seglivad, men styrräntorna...

Begränsad amplitud
Allokering

Begränsad amplitud

Centralbankerna vaknade sent och utlöste en värderingsrecession. Nu flyttas fokus till vinstutvecklingen, där vi ser...