Fonderna som vinner på ökad marknadsturbulens

I en skakig makromiljö bör investerare positionera sig i en viss typ av hedgefonder.

Hedgefonder brukar generellt klara sig bättre vid ökad turbulens på finansmarknaderna. Det gäller i synnerhet så kallade global macro-fonder, vilka gynnas av ett volatilt marknadsklimat drivet av makroekonomisk statistik.

Global macro-fondernas placeringar baseras ofta på en mer övergripande top-down-analys, och förvaltningsstrukturen är flexibel – blankning och derivat kan användas för att mer effektivt positionera portföljen.

Historiskt har global macro-hedgefonder presterat bra i perioder av nedgångar och inbromsande ekonomi, som under it-kraschen 2000–2002 och finanskrisen 2008–2009.

Global macro var en av fjolårets bästa hedgefondkategorier och det rådande klimatet torde bestå. Optimalt kombineras en systematisk och en diskretionär förvaltare, som fångar olika teman och ger diversifiering.

Är du intresserad av att investera i global macro-hedgefonder? Ta upp intresset i dialogen med din Carnegie-rådgivare.

Privat investerare och entreprenör med minst fem miljoner i placerbart kapital? Bli kund och upptäck fördelarna med Carnegie Private Banking.

Fotnot: Detta är ett utdrag från strategirapporten som distribuerades till våra kunder i maj.

Relaterade artiklar

Lågt i tak
Allokering

Lågt i tak

Signalerna är blandade. USA kan bromsas av kreditåtstramning och skuldtaksbråk. Kärninflationen är seglivad, men styrräntorna...

Begränsad amplitud
Allokering

Begränsad amplitud

Centralbankerna vaknade sent och utlöste en värderingsrecession. Nu flyttas fokus till vinstutvecklingen, där vi ser...