Alternativa investeringar: Bra läge för kreditfonder på tillväxtmarknader

Ökad fragmentering på kreditmarknaderna skapar bättre möjligheter för long/short-förvaltare – i synnerhet på tillväxtmarknader, säger Carnegie Private Bankings förvaltare Jens Öhlund.

Fyra aktuella placeringsstrategier presenteras av Carnegie Private Bankings investeringsstrateger i höstens utgåva av rapporten Allokering och portföljstrategi. Inom alternativa investeringar lyfts long/short-kreditfonder på tillväxtmarknader fram – förvaltaren Jens Öhlund förklarar caset.

Om du inte är kund och vill ta del av vår senaste strategirapport samt få ett unikt portföljförslag med konkreta affärsförslag och rekommenderade aktier att äga i portföljen anpassat till dig, ansök om att bli kund här.

Vad är en long/short-kreditfond?
– Det är en förvaltare som kan spekulera i både en uppgång och nedgång i företagsobligationer.

Vilken avkastnings- och risknivå har den typen av fonder?
– Det skiljer sig åt mellan förvaltarna, men förvaltaren vi har valt att investera hos har ett flexibelt mandat över regioner, sektorer och kreditkvalitéer och kan hantera nettoexponeringen för att minska portföljens samvariation med marknaden. Fonden är nystartad, men förvaltaren har i en liknande strategi sedan 2019 levererat en årlig avkastning på dryga 14 procent innan avgifter med en årlig volatilitet på cirka 10 procent.

Vad talar för sådana fonder i dag?
– Vi ser en ökad fragmentering mellan olika regioner, länder och sektorer där mer motståndskraftiga bolag som kan hantera de högre räntorna gynnas och kan refinansiera sig lättare medan andra bolag straffas. Samtidigt ser vi också en skillnad mellan länder och regioner, där vissa tillväxtländer har kommit längre i att bekämpa inflationen och redan börjat sänka sina styrräntor. Något som ytterligare skapar möjligheter att gå lång/kort. Fragmenteringen lär bestå när allt mer av företagens skulder refinansieras till högre räntor. Än så länge har bolagen kunnat föra vidare mycket av inflationen till konsumenterna, men framöver kan både lönsamheten och företagens räntetäckningsgrad försämras. Detta syns ännu inte särskilt mycket i statistiken, men nu ställer allt fler bolag in betalningarna på sina krediter, något som en duktig kreditförvaltare kan kapitalisera på.

Varför är fonder med tillväxtmarknadsfokus extra intressanta?
– Tillväxtmarknader är extra intressanta då de kännetecknas av en lägre grad av effektivitet än utvecklade marknader. Bland annat så brukar tillväxtmarknader ha en lägre andel institutionella investerare än utvecklade marknader något som kan ge större sannolikheter för att felprissättningar uppstår och således ger bättre möjligheter för en aktiv förvaltare att skapa avkastning. Vi ser det även som intressant ur ett diversifieringsperspektiv då merparten av investerare tenderar att vara lokalt förankrade och ha en ibland för hög andel svenska/nordiska krediter.

Om du inte är kund och vill ta del av vår senaste strategirapport samt få ett unikt portföljförslag anpassat för dig, ansök om att bli kund här.

Bli kund

Ta del av vår senaste investeringsstrategi med konkreta affärsförslag och rekommenderade aktier att äga i portföljen.

Läs mer här

Relaterade artiklar

Det våras för tillväxtmarknaderna
Allokeringsstrategi

Det våras för tillväxtmarknaderna

Emerging markets (EM) genererar 40 procent av världens BNP och har underpresterat det senaste decenniet....

Attraktiva eftersläntrare
Allokeringsstrategi

Attraktiva eftersläntrare

Flera storbolag har inte hängt med börsen upp sedan botten hösten 2022. Carnegie Private Bankings...