Obligationerna som gynnas av hög räntevolatilitet

Kraftiga rörelser på räntemarknaden har skapat en intressant investeringsmöjlighet i amerikanska bostadsobligationer.


Ett antal aktuella placeringsstrategier presenteras av Carnegie Private Bankings investeringsstrateger i vårens utgåva av rapporten Allokering och portföljstrategi. I tillgångsslaget räntebärande placeringar lyfts amerikanska bostadsobligationer fram.

Om du inte är kund och vill ta del av vår senaste strategirapport samt få ett unikt portföljförslag med konkreta affärsförslag och rekommenderade aktier att äga i portföljen anpassat till dig, ansök om att bli kund här.

Inom ramen för vår diskretionära förvaltning har vi tagit position i bostadsobligationer i USA, så kallade agency mortgage-backed securities (MBS).

Två år av kraftiga ränterörelser har gjort att både faktisk och förväntad volatilitet har stigit kraftigt på räntemarknaden. Det ger ett högt värde på den inbyggda optionen i MBS:er (avseende återbetalning av bolån i förtid), och investerare får bra betalt för att ta så kallad prepayment risk.

MBS:er har låg kreditrisk eftersom de i princip är garanterade av amerikanska staten och kan ses som ett komplement till statsobligationer eller företagsobligationer i investment grade med lång duration.

För institutionella placerare finns aktivt förvaltade fonder med inriktning mot MBS:er, medan privata investerare kan få exponering via en eurosäkrad ETF.

Fotnot: Detta är ett utdrag från strategirapporten som distribuerades till våra kunder i början av februari. Privata investerare och entreprenörer med minst fem miljoner i placerbart kapital – bli kund och upptäck fördelarna med Carnegie Private Banking.

Relaterade artiklar

Det våras för tillväxtmarknaderna
Allokeringsstrategi

Det våras för tillväxtmarknaderna

Emerging markets (EM) genererar 40 procent av världens BNP och har underpresterat det senaste decenniet....

Attraktiva eftersläntrare
Allokeringsstrategi

Attraktiva eftersläntrare

Flera storbolag har inte hängt med börsen upp sedan botten hösten 2022. Carnegie Private Bankings...

Bransch med goda avkastningsutsikter
Allokeringsstrategi

Bransch med goda avkastningsutsikter

Efter ett tufft 2023 ser det ljusare ut för hälsovårdssektorn. Flera faktorer talar för sektorn...