Veckans makroanalyser

Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Helena Haraldsson om faktorerna som just nu driver de finansiella marknaderna:

• Centralbanker - Trump eskalerar sin kritik mot Fed

Bolagsrapporter - undervikt verkstad

• Kinadata – nya signaler i veckan

• Handel – hård ton mellan USA & Europa

Centralbanker – Trump eskalerar sin kritik mot Fed

Centralbankerna blir mer duvaktiga – särskilt då inflationen är låg. Kärninflation på bara 1,5% kan få Ingves att skjuter upp nästa räntehöjning. ECB signalerar att de kan stimulera mer. Risken är att marginalnyttan av stimulanser blir allt sämre.

Trump eskalerar sin kritik mot Fed och nominerar kontroversiella ledamöter. EMU ska förhandla fram en ny ECB-chef i år. I andra länder som Indien och Turkiet har redan redan centralbankerna påverkats av politiker. Osjälvständiga centralbanker kan öka risken för obalanser/bubblor. Detta är också huvudtema i senaste numret av ”The Economist” (bild).

Bolagsrapporter – undervikt verkstad

Vinstförväntningarna inför rapportsäsongen som just börjat är låga och vinstmomentum faller inte längre (se graf) – samtidigt har börsen redan gått starkt. Fokus på guidance, förändringar i vinstprognoser och men också hur börsen reagerar.

De första bolagen i Sverige rapporterar denna vecka men veckan efter påsk är klart intensivare. Vi har undervikt i verkstad då fortsatt kursuppgång kräver stöd av bättre vinstoptimism utöver lyftet från en svag SEK.

Kinadata – nya signaler i veckan


Kinasignalerna är nu blandade. Svag import (se graf) och bilförsäljning, men starkare lånedata. På onsdag får vi BNP, industriproduktion, detaljhandel, investeringar.

I veckan kommer också USAs detaljhandel och barometrar i Europa. IMFs sänkte prognosen för världens tillväxt och pekar på risker. Hur tillväxtmarknader utvecklas blir avgörande. De ser dock ingen recession.

Handel – hård ton mellan USA & Europa


Politik alltjämt i fokus. EU förlängde av deadline för Brexit med 6 månader till 31 oktober. Finland ytterligare ett land med splittrat valresultat där inget parti fick över 20% av rösterna. Den 1 juli tar de över ordförandeskapet in EU… I Indonesien finns en börsrisk om nuvarande ledare Joko Widodo förlorar.

Mer intressant för de finansiella marknaderna är att tonen mellan USA och Europa är hård även om samtal planeras. Nu handlar det om en gammal strid om Airbus-subventioner, och hotet om biltullar från USA kvarstår.


Relaterade artiklar