Grön investeringspotential på onoterad fastighetsmarknad

Det onoterade fastighetsbolaget med en grön förvärvsstrategi har tagit det första steget på den finska marknaden. I juni genomförde Green Yield en kapitalanskaffning i samarbete med Carnegie Private Banking för att finansiera fastighetsförvärvet.

Green Yield är ett fastighetsbolag med affärsidén att förvärva och förbättra fastigheter utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Fokus ligger på värdeskapandet i omvandlingen av bruna kontorsfastigheter till gröna, brown-to-green. Målet är att på tre till fem år bygga upp ett fastighetsinnehav värt 10 miljarder kronor, med fokus på kontorsfastigheter i Finland.

Fastighetssektorns påverkan på miljön är betydande och utgörs till största del av den energikonsumtion som byggnaderna står för, vilket är cirka 40 procent av hela världens energianvändning. Energieffektivisering och miljöanpassning är idag standard i nyproduktion, men nyproducerade fastigheter utgör endast en bråkdel av det totala fastighetsbeståndet.

Mycket av utvecklingspotentialen ligger därför i att förbättra det befintliga fastighetsbeståndet. För Green Yield är strategin att identifiera dessa fastigheter, ta tillvara utvecklingspotentialen genom att förbättra miljöprestanda och uppnå en högre miljöcertifiering.

– De största fördelarna med en grön och miljöcertifierad byggnad ligger framförallt i de vinster som en grön byggnad indirekt skapar. Framförallt i form av lägre vakanser och högre hyresintäkter samt minskade drift- och underhållskostnader, säger Stefan Gattberg, medgrundare av investmentbolaget Altaal som är huvudägare i Green Yield.

Om hållbarhet är en bärande del av strategin är geografisk fokus på Finland en annan. Skälen är flera. Fastighetspriserna har inte stigit lika mycket som i Sverige och bankfinansieringen är mer attraktiv, vilket är viktigt vid fastighetsinvesteringar.

– Finland är lite bortglömt på den nordiska fastighetsmarknaden och vi möter inte samma konkurrens som i Sverige. Länderna har dock mycket gemensamt, inte minst samma avtalsstruktur i näringslivet. Finland är ett land vi begriper då vi genom åren har genomfört många fastighetsaffärer på plats, säger Henrik Schmidt, grundare till Altaal.

Tillsammans med Carnegie Private Banking genomfördes en första kapitalanskaffning i juni, för att finansiera förvärvet av fastigheten med teknikkonsulten Rambölls huvudkontor i Helsingfors. Målet är att bygga ett bolag med en fastighetsportfölj värd 10 miljarder kronor på 3-5 år, med volymen 2,5-3 miljarder kronor redan det första året.

– Vi har en stark pipeline med förvärvsobjekt och ligger i nuläget väl i linje med vår plan. När vi når målet 10 miljarder kronor ska vi överväga en börsnotering, det är vårt huvudalternativ. En fastighetsportfölj som är 100 procent miljöcertifierad och av bra kvalitet kommer att få bra betalt på börsen, säger Henrik Schmidt.

”Vi vill skapa en investering med begränsad nedsida”

Stefan Gattberg, som även är styrelsemedlem i det börsnoterade och månadsutdelande fastighetsbolaget Cibus, lyfter fram fler attraktiva egenskaper med aktien i Green Yield.

– Vårt mål är att ge en total avkastning på 12 procent per år, där ambitionen är att ge en utdelning på 5 procent per år. Vi vill skapa en investering med begränsad nedsida. Det är klokt att diversifiera portföljen med realtillgångar i form av fastigheter med inflationsjusterad hyra, säger Stefan Gattberg.

Huvudägare i Green Yield är Altaal, som är grundat av Henrik Schmidt och Stefan Gattberg samt med Erik och hans dotter Jenny Penser som externa finansiärer styrelsemedlemmar. Grundarduon har många års erfarenhet av fastighetsbranschen och har tillsammans genomfört fastighetstransaktioner för 100 miljarder kronor, varav cirka 10 miljarder kronor i Finland.

Carnegie Private Bankings nätverk av kunder är en viktig distributionskanal när onoterade företag söker kapital samtidig som det ger Private Banking-kunderna en unik möjlighet till attraktiva investeringar. Green Yield är ett sådant exempel.

– Många investerare vill vara med på en förvärvsstrategi utanför börsen. Bolagets brown-to-green-strategi är tilltalande och en tydlig värdedrivare. Även möjligheten att kunna investera på substansvärdet (NAV) är attraktivt, när vi nu ser relativt sett högre värderingar i fastighetssektorn på börsen, säger Susanna Dammgård som tillsammans med Fredrik Billving är ansvariga för onoterade transaktioner på Carnegie Private Banking.

Ta del av

Carnegie Private Bankings unika affärsflöde

Läs mer

Relaterade artiklar

Defensiv fastighetsplacering med inflationsskydd
Transaktion

Defensiv fastighetsplacering med inflationsskydd

Det onoterade fastighetsbolaget har en aggregeringsstrategi inom segmentet för livsmedelsfastigheter. I februari genomförde Vendus en...

Onoterade case lockar kapital
Transaktion

Onoterade case lockar kapital

Efter framgångsrika investeringsrundor 2021 har Carnegie en stark pipeline inför 2022. Intresset för onoterade bolag...

Juristen på nätet fyller på kassan
Investerare

Juristen på nätet fyller på kassan

Nordens ledande legal tech-bolag befinner sig i en kraftig expansionsfas. I samarbete med Carnegie Private...