Onoterade case lockar kapital

Efter framgångsrika investeringsrundor 2021 har Carnegie en stark pipeline inför 2022. Intresset för onoterade bolag är stort hos kunderna. Denna artikel publicerades i nr 2 2021 Insikt december 2021.

Samarbetet mellan investment­banken och privatbanken på Carnegie ger privatkunderna en unik tillgång till attraktiva investeringar i onoterade bolag. Carnegies corporate finance-avdelning kvalitetssäkrar bolagen och säkerställer att de mest intres­santa investeringsmöjligheterna hamnar på bordet. För kundernas räkning är det viktigt att kunna diversifiera inom tillgångsslaget onoterade investeringar.

– Vi försöker hitta investerings­kandidater i olika sektorer för att uppfylla våra investerares efterfrå­gan på olika typer av case. Det kan vara allt från spetsiga tillväxt-case, som medtech-bolaget Occlutech, till utdelande förvärvs-case med en annorlunda riskprofil, som fastighetsbolaget Green Yield, säger Susanna Dammgård, som med Fredrik Billving ansvarar för ono­terade investeringar på Carnegie Private Banking.

Den höga aktiviteten i onoterade investeringar har fortsatt under 2021. Carnegie har genomfört en rad uppskattade och framgångsrika investeringsrundor. Exempel är last mile-bolaget Airmee, nätjuristen Lexly, nätläkaren Doktor.se, Green Yield samt en kapitalanskaffning till EQT:s infrastrukturfond.

– Intresset för onoterade inves­teringar är fortsatt stort, trots att vi nu jämfört med i våras är i ett annat läge på aktiemarknaden, där inflationen hamnat i större fokus. Med det stora affärsflödet här på Carnegie, vår gedigna process vid urvalet och intressanta motparter, så kan vi fortsätta erbjuda onote­rade möjligheter som attrahe­rar vårt investerarnätverk, säger Susanna Dammgård.

IPOs och Private Placements

Läs mer

De senaste åren har Carnegie Private Banking genomfört flera framgångsrika onoterade trans­aktioner i Storskogen. Efter investmentbolagets börsnotering i oktober har många private ban­king-kunder visat stort intresse för att fylla på med nya onoterade investeringar.

– Det är hög aktivitet bland såväl renodlade investerare som entre­prenörer som gärna vill återinves­tera i andra entreprenörer. Vi ser tydligt hur ett kunskapshus som Carnegie är en viktig del i ett fungerande ekosystem och utgör en att­raktiv mötesplats för kunskap och kapital, säger Susanna Dammgård.

Intresset för onoterade investe­ringar har vuxit kraftigt de senaste åren. En exponering mot bra bolag i tidig fas med en stor del av värde­resan kvar lockar.

– Vår pipeline för 2022 är stark och vi ser redan flera intressanta möjligheter under första halvåret. Det är fortsatta investeringsmöj­ligheter på en rad områden, såväl kapitalresning till investerings­fonder som onoterade aktier, säger Susanna Dammgård.

Carnegie ledande i Norden

Carnegie är sedan flera år tillbaka num­mer ett inom nordiska börsintroduktioner och har genomfört flest IPO:er sedan 2018. Carnegie har varit bookrunner i 75 av totalt 143 IPO:er i Norden sedan 2018. Det är i samma storleksordning som den näst största och tredje största aktören till­sammans. Car­negie har anli­tats som global coordinator i 67 av dessa 75 transaktioner.

Relaterade artiklar

Defensiv fastighetsplacering med inflationsskydd
Transaktion

Defensiv fastighetsplacering med inflationsskydd

Det onoterade fastighetsbolaget har en aggregeringsstrategi inom segmentet för livsmedelsfastigheter. I februari genomförde Vendus en...

Juristen på nätet fyller på kassan
Investerare

Juristen på nätet fyller på kassan

Nordens ledande legal tech-bolag befinner sig i en kraftig expansionsfas. I samarbete med Carnegie Private...