Portföljchefen: Därför överviktar vi aktier

Flera faktorer talar för en starkare avslutning på börsåret. Peter Nelson, ansvarig för diskretionär portföljförvaltning på Carnegie Private Banking, ökar nu andelen aktier i portföljen.

I förra veckan lyfte ni allokeringen mot aktier till övervikt. Vad innebär det?
– Inom ramen för vår diskretionära förvaltning tar vi upp aktier till övervikt genom att öka exponeringen mot både svenska och utländska aktier. Initialt finansierar vi aktieköpen genom att sälja i räntebärande investeringar som därmed går till undervikt.

Varför gör ni detta?
– Förändringen är driven av en mer positiv taktisk syn på aktiemarknaden och inte av en försämring av utsikterna för räntebärande.

Vilka faktorer talar för börsen?
– Först och främst förefaller den stigande trenden för långräntorna ha tagit en paus, vilket minskar pressen på aktiemarknaden. I förra veckan fick vi positiva signaler om ett oväntat litet upplåningsbehov hos den amerikanska staten. Stora amerikanska obligationsemissioner har varit en faktor bakom de stigande räntorna. Samtidigt har flera tongivande centralbanker, inte minst både Federal Reserve och ECB, pausat sina kraftiga räntehöjningscykler. Det ökar chansen att vi nått en räntetopp vad gäller styrräntorna och att marknaden åter kan börja spekulera om sänkningar längre fram.

– Lägg därtill att sannolikheten för en mjuklandning ökat. Den amerikanska konjunkturen är fortsatt stark och visar ännu få tecken på att vara på väg mot recession. Stark privatkonsumtion bidrog till en fin BNP-siffra för tredje kvartalet, även om tillväxten lär mattas av framåt. Samtidigt pekar inflationssignalerna alltjämt nedåt. Förra veckans amerikanska arbetsmarknadsrapport gav också önskade signaler om en viss avkylning.

Vi befinner oss alltjämt i en rapportperiod. Ger rapporterna också ett stöd åt er aktieövervikt?
– Ja, rapportsäsongen har visat på bättre resultat än väntat på båda sidor av Atlanten. Bolagen fortsätter att skydda sina marginaler på ett imponerande sätt och vinsttillväxten är positiv. Samtidigt ligger vinstprognoserna än så länge stabilt trots den makroekonomiska osäkerheten och en viss konjunkturinbromsning.

Något annat som talar för börsen?
– Ur ett mer tekniskt perspektiv framstår börserna som mogna för en rekyl uppåt efter tre månader i rad med negativ avkastning. Flera index hade nått översålda nivåer och förra veckans positiva nyheter ger bränsle för en upprekyl. Vi noterar också att säsongsmönstret talar för en starkare avslutning på året. Positivt är också att det var en fin bredd i förra veckans vändning på börsen, inte minst deltog småbolagen i uppgången.

Vilka risker ser ni framåt?
– Blickar vi mot 2024 finns hotet från höga och/eller stigande räntor kvar. Likaså kan risken för en recession i USA inte helt skrivas av. Vinstprognoserna kan också visa sig vara för högt ställda. Vi håller ögonen på allt detta, men ser i ett kortare perspektiv positivt på aktiemarknaden.

Ännu inte kund?

Unikt och kostnadsfritt portföljförslag från Carnegie Private Banking

Läs mer här

Relaterade artiklar