”Ha en större likviditet än normalt i portföljen”

Det råder avvaktande tongångar på börserna. Viktiga inflationssiffror och centralbanksbesked väntar i veckan, vilket kan sätta en ny riktning på världens börser. Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg tycker man ska ha lite mer torrt krut i portföljen än normalt.

På marknaden råder relativ försiktiga tongångar. Investerare har väntat in alla viktiga händelser på makrofronten innevarande vecka och som kan sätta en ny trend för börsen, veckorna före årsskiftet. Som vanligt riktas blickarna mot USA med nya inflationssiffror på tisdag och ett viktigt räntebesked på onsdag kväll från den amerikanska centralbanken Fed. Utöver Fed lämnar fyra andra centralbanker räntebesked i veckan, inklusive den europeiska centralbanken.

Stockholmsbörsen stängde marginellt ned i förra veckan samtidigt som det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 stände ned drygt 4 procent. Bästa fart just nu har Kina, där börsen lyfte 7 procent förra veckan och totalt 16 procent den senaste månaden. Anledningen stavas inledande optimism efter den mjukare hållningen i Kina i bekämpningen av covid-19. Samtidigt finns farhågor om en snabb smittspridning och snabbt stigande dödstal.

– Börssentimentet är fortfarande relativt starkt, särskilt när man sätter det i relation till den förväntade svaga ekonomiska utvecklingen nästa år. Samtidigt är börsen i grunden också avvaktande. Kortsiktigt ser vi inga större rörelser, varken uppåt eller nedåt på i alla fall den svenska börsen. Även de amerikanska börserna uppvisar ungefär samma mönster. Det är mer av en sidledes rörelse just nu, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking

Förväntningarna i marknaden är att vi ser en bekräftelse på tillbakagång i inflationen i USA och att Feds räntehöjning stannar vid 50 punkter, det vill säga en lägre takt än vid de senaste tillfällena då Fed höjde med 75 punkter. Det bygger sannolikt på att inflationssiffrorna som publiceras på tisdag, fortsätter att peka nedåt.

– Jag tror Feds budskap troligen kommer andas ett lite lugnare agerande i närtid, för att kunna avvakta och se effekterna av tidigare räntehöjningar. Men jag tror man fortsatt ska räkna med att räntan kommer vara kvar på högre nivåer en längre period. Vad marknaden väljer att fokusera på bland budskapen är dock inte lika tydligt. Tidigare låg fokus på den första delen, det vill säga avvakta effekten från tidigare höjningar, snarare än fokus på att räntetoppen kommer behöver ligga på en högre nivå och ligga kvar där en längre period. Det har varit en räntestyrd marknad och jag tror att det kommer fortsatt vara så närmaste tiden, säger Karl Hedberg.

Hur ska man investera och agera?

– Jag tycker man ska ha en något större likviditet än normalt i sin portfölj. Det kommer finnas bra möjligheter att utnyttjade likviditeten i början av nästa år. I dagsläget är potentialen uppåt helt enkelt mindre än risken på nedsidan. På den här nivån har jag svårt att se att man ska bli helt frånsprungen av börsen, säger Karl Hedberg.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

En ny vecka där alla blickar – återigen – riktas mot centralbankerna. Störst fokus hamnar på den amerikanska centralbanken Feds räntebesked på onsdag kväll. Marknaden prissätter just nu att styrräntan höjs med 50 punkter, det vill säga en sänkning av tidigare höjningstakt på 75 punkter. Viktiga centralbanksbesked väntar även på torsdag från ECB, Bank of England, Schweiz och Norge.

Före räntebeskeden stundar dock en viktig pusselbit för Fed:  inflationsdata (KPI) för USA presenteras på tisdag. Beroende på utfall kan det ge en ny riktning för börsen. Sveriges KPI-data för november släpps på onsdag liksom Storbritanniens. 

Kapitalmarknadsdagarna (CMD på finansslang) fortsätter att rulla på. Telekomjätten Ericsson drar åt sig mest blickar på torsdag, men även Note bjuder in till CMD (på onsdag). De konsumentinriktade bolagen har haft ett tungt år. Viktiga försäljningssiffror från klädjätten H&M:s fjärde kvartal landar på torsdag. På rapportfronten väntar Svolder och Sectra på tisdag respektive fredag. 

Preliminära inköpschefsindex avslutar veckan. Mest troligt väntas fortsatt bekräftelse på inbromsning, men hur snabbt?

Läs veckans agenda

Aktiecase

Swedbank är vårt nya förstahandsval inom banksektorn. Storbankens vinstutveckling får stöd från ytterligare räntehöjningar som stärker räntenettot. Med de nya finansiella målen – att skapa en avkastning på eget kapital om 15 procent senast 2025 – bedömer vi att den totala utdelningskapaciteten når över 40 procent fram till 2025.

Vi bedömer att det finns god möjlighet för bolaget att nå det nya finansiella målet och ser ett antal faktorer som talar för en god aktiekursutveckling under den perioden. Det första är stödet från ytterligare räntehöjningar som stärker räntenettot. Det andra är att banken nu flyttar fokus tillbaka till affärsverksamheten efter flera år av internt fokus på penningtvätt och regelefterlevnad. Vi tror även detta innefattar ett slut på osäkerheten kring ett bötesbelopp från amerikanska myndigheter för de penningtvättsutredningar som pågår. Den processen tror vi avslutas under 2023.

Vi rekommenderar Köp av Swedbank med riktkurs 225 SEK. Nuvarande aktiekurs ger en värdering om P/E 8x på 2023 års förväntade vinst vilket vi tycker är mycket attraktivt givet den förväntade vinstutvecklingen och höga direktavkastningen. Vi rankar Swedbank som vårt nya förstahandsval inom banksektorn.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

I det medellånga perspektivet (veckor till månader) noteras OMXS30 i en upptrend och i det kortsiktiga perspektivet (dagar till veckor) uppvisar index ett mer konsoliderande beteende. Vad är det då vi bevakar? På nedsidan möter ett stödområde vid 2 080/2 090 och därefter vid 2 054, det vill säga vid den botten som träffades den 17 november. Om 2 054 underskrids med tydlighet siktar vi på en nedgång mot runt 2 000-nivån där både 50- och 200-dagars medeltal möter. På uppsidan bevakar vi måndagens högsta (2 145) och om den nivån passeras möter nästa viktiga motstånd möter vid cirka 2 200. Alla dessa nivåer finna illustrerade i diagrammet nedan. 

Relaterade artiklar