Marknaden duckar höga inflationssiffror

Inflationen har stigit mer än väntat den senaste tiden. Ränte- och aktiemarknad har dock visat fortsatt styrka där vinstutvecklingen ger fortsatt stöd. I veckans aktiecase presenterar vi en återöppningsvinnare med betydande potential. I den tekniska analysen passerades ett viktigt motståndsområde i fredags.

Höga inflationssiffror är fortsatt i fokus på världens marknader. Amerikansk inflation steg betydligt mer än väntat under oktober. Konsumentpriserna är nu över 6 procent och runt 4,5 procent om de slagigare komponenterna som mat  och energi räknas bort – den så kallade kärninflationen. Båda dessa mått visar på de största prisuppgångarna på tre decennier. Även i Sverige stiger inflationen mer än väntat. Måndagens siffra visade den högsta inflationen sedan 2008.

Aktie- och räntemarknaden verkar dock ta det med relativ ro, och rörelserna är små. Såväl amerikanska som svenska index är nära rekordnivåer.

– Inflationen skrämmer inte investerare riktigt lika mycket längre. Inflationen har varit uppe på agendan en tid nu och de flesta har nog vant sig vid tanken att vi kommer ha en högre inflation än vad vi har varit vana vid de senaste åren. Jag tror dock att många räknar med att vi kommer se en viss nedgång från nuvarande extremt höga nivåer och att den förväntade rörelsen gör att man kan fortsätta vara positiv till aktiemarknaden ytterligare en tid. På sikt kommer det givetvis vara en tilltagande motvind om scenariot med en normaliserad inflation inte visar sig stämma och att den istället biter sig kvar på högre nivåer än förväntat, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Företagsvinsterna fortsätter att ge solitt stöd åt börserna. Den amerikanska rapportsäsongen kan återigen summeras bättre än väntat. När amerikanska bolag – som representerar 87 procent av vinsterna – har rapporterat landar den aggregerade vinsten per aktie 43 procent högre än i fjol (kraftigt påverkad av pandemin) och 11 procent över analytikernas prognoser. Vinstprognoserna fortsätter att justeras upp men fjärde kvartalet är relativt oförändrad.

– Störst risk på aktiemarknaden just nu är om investerare börjar tvivla på om komponentbristproblemen och höga logistikkostnader är avtagande de närmaste kvartalen. Det ligger i förväntningarna att bolagen ska börja flagga för att det gradvis blir bättre under de närmaste 1-2 kvartalen. Skulle vi inte se dessa tecken kommande månader så tror jag vi kommer se en nervös aktiemarknad inför nästa rapportsäsong med en högre risk för rekyl, säger Karl Hedberg.

Karl Hedbergs huvudscenario är dock en stark avslutning på börsåret 2021, vilket han argumenterade för i förra veckans börskommentar.

Hur bör man vara exponerad i nuläget?

– Jag tycker att man fortfarande ska ha en övervikt mot värdebolag  men att man selektivt tittar på tillväxtbolag som kan utgöra intressant stock picking i sin portfölj. Det finns flera intressanta tillväxtbolag som de senaste månaderna har kommit ned på attraktiva nivåer. Bland värdebolagen så tycker jag man ska fortsätta äga banker och komplettera med cykliska industribolag som har hållits tillbaka av tillfälliga negativa effekter i produktionen när komponenter har saknats. Många av dessa bolag vittnar om fortsatt stor efterfrågan och det tror jag kommer resultera i en god vinsttillväxt under nästa år, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

De bolagsspecifika nyheterna är i fokus även denna vecka, med några eftersläntrare i rapportperioden samt ett antal kapitalmarknadsdagar. Gamingbolagen har haft ett tungt år på börsen, inte minst Tencent-ägda Paradox Interactive som har tappat halva börsvärdet i år. Status kring spelutveckling, arbetsmiljöutredning och återinträdda vd:n väntar i tisdagens kvartalsrapport. Sveriges största gamingbolag Embracer har halkat rejält efter index i år. Blir rapporten på onsdag vändpunkten?

Övriga rapporthöjdpunkter i veckan är värmebolaget Nibe som har fortsatt sin fantastiska börsresa och dubblerat kursen i år. Serieförvärvaren Storskogen premiärrapporterar på torsdag liksom hemelektronikkedjan Kjell & Company.

Bilsäkerhetskoncernen Autoliv drar igång veckans kapitalmarknadsdagar på tisdagen. Fokus är ett eventuellt nytt återköpsprogram. På onsdag presenterar Billerudkorsnäs och gamingbolaget Stillfront sina verksamheter. Finländska verkstadskoncernen Wärtsilä – med Investor som största ägare – guidar investerare på torsdagens kapitalmarknadsdag.

Amerikansk detaljhandel var stark i september – fortsatte utvecklingen även i oktober? På tisdag får vi svaret, tillsammans med Prosperas inflationsförväntningar för Sverige. Har den senaste tidens högre inflationstakt påverkat förväntningarna? På torsdagens agenda står bland annat svenska huspriser och arbetslöshet samt Philadelphia Fex Index i USA.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Kontanthanteringsbolaget Loomis har haft en relativt trög utveckling sen pandemin bröt ut förra våren. I takt med att återöppningen nu tar rejäl fart – inte minst i Europa – bedömer vi att såväl intäkter som lönsamhet förbättras markant de närmaste kvartalen. I bakgrunden finns viss skepsis på marknaden kring hur förändringar på kontanthanteringsmarknaden påverkar bolaget på sikt. Loomis har historiskt lyckats väl med att transformera bolagets tjänster och skapat nya tillväxtområden.

I samband med senaste kvartalsrapporten uttryckte företagsledningen stor optimism för det fjärde kvartalet. Inte minst i Europa men även kring den betydligt lägre kostnadsbasen och hävstången i lönsamhet som då följer av ökade volymer. Med stöd av direktavkastning på 4 procent, återköp och en attraktiv värdering, ser vi en rejäl uppsida i aktien.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

I det kortsiktiga perspektivet har vi under de senaste veckorna navigerat efter scenariot att OMXS30-index noteras i en konsolidering mellan 2 275 och 2 354 / 2 360 – de nivåer som representerade lägsta och högsta nivåerna i den Bearish Engulfing-stapel som bildades för snart två veckor sedan. Under fredagens handel passerades detta motståndsområde vilket är ett styrketecken.

Varför är det ett styrketecken förutom det uppenbara att ett motstånd passeras? Den negativa Bearish Engulfing-stapeln som bildades under vecka 43 är annullerad och falska signaler ger inte sällan en stark rörelse åt motsatt håll. I diagrammet nedan ser vi ett antal negativa Bearish Engulfing-staplar som har följts av uppgångar. Nästa motstånd möter nu vid runda slängar 2 400 och skulle detta område passeras finns förutsättningar för en uppgång mot 2 600.

Se även Johnny Torssells video där han besvarar frågor från lyssnare och prenumeranter.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...