Från inflationsoro till vinstfokus

Riskaptiten stiger och världens börser klättrar vidare. Rapportperioden ger viktiga pusselbitar om vinstutvecklingen och nästa vecka stundar viktiga centralbanksbesked, som kan ge en ny riktning för börsen. S&P 500 är nära en viktig motståndsnivå.

Efter en flygande start på året med en uppgång på drygt 8 procent ligger Stockholmsbörsen i täten bland världens börser. De amerikanska börserna håller inte riktigt samma tempo, men har också utvecklats positivt i år. Trenden med att tekniktunga Nasdaq-börsen utvecklas starkare än Dow Jones fortsatte i förra veckan. Kortsiktigt ökar dock osäkerheten inför de viktiga räntebeskeden från den amerikanska centralbanken Fed samt ECB i nästa vecka.

– Det är en extremt stark start på året, vilket man bör ta med sig som investerare. Jag har lite svårare att se den stora potentialen kortsiktigt, det bör komma en rekyl. Förvånande är att det är verkstadssektorn som är ett av de stora dragloken i uppgången, säger Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg i det senaste poddavsnittet av Investera & Agera.

Rapportperioden inleddes i förra veckan med bokslut från Ericsson och Sandvik i fredags. Telekomjättens rapport var en rejäl besvikelse och risken har ökat att 2023 är ett nytt förlorat år. Ljusare tongångar kom från verkstadsbolaget Sandvik som visade bättre resultat än väntat. Efterfrågan är på en fortsatt hög nivå inom de flesta av bolagets verksamheter och utsikterna var positiva. Den första riktigt tunga rapportveckan stundar med intensiva dagar i slutet av veckan.

På börsen är onekligen riskviljan tillbaka, drivet av att allt fler bekräftelser på att inflationen har toppat i USA och att räntorna därmed snart är på väg nedåt. Det är dock inte ett budskap som centralbankerna vill skriva under på. Innevarande rapportperiod kommer därför visa vägen och erbjuda fler pusselbitar kring konjunkturen och en eventuell mjuklandning.

– Håller efterfrågan uppe och vilken insyn har bolagen för de kommande kvartalen? Om förra året präglades av inflationsfokus, tror jag att vinstutvecklingen blir årets tema på börsen. De flesta är eniga om att vinsterna ska ned men frågan är hur mycket och hur snabbt. Det avgör hur börsen kommer utvecklas i år, säger Karl Hedberg i podden.

Utöver fundamentala faktorer lyfter aktiechefen i poddavsnittet fram viktiga tekniska motståndsnivåer för amerikanska S&P500 att hålla reda på. Om de bryts, kan ytterligare köpflöde triggas.

– Kortsiktiga investerare bör ha en kassa, givet att börsen redan har stigit 8 procent. Risken är ganska stor att en rekyl är nära, vilket skapar kortsiktiga lägen för investerare med kassa tillgänglig. Det liknar det starka börsmönstret kring 2020 och 2021, det vill säga att köpa på svaghet. På längre sikt bör man snarare fokusera på att välja rätt bolag med stabilitet i efterfrågan, en positiv vinstutveckling samt gärna kombinerat med en hygglig utdelningsnivå, säger Karl Hedberg.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Den första riktigt tunga rapportveckan stundar med en tydlig tilt mot torsdag och fredag. Tongivande verkstadsbolag som Atlas Copco och Volvo visar boksluten på torsdagen, och vi hoppas bland annat få svar på hur stor utdelning som Volvos styrelse föreslår samt hur den viktiga halvledarindustrin mår. Autoliv, SSAB, Trelleborg och Hexpol rapporterar på fredag.

Andra viktiga svenska storbolag som visar korten på torsdag och fredag är Essity, SEB och SCA. Konsumentinriktade bolag har haft ett tungt fjolår. Flera av aktierna i sektorn har dock vänt upp den senaste tiden och hoppet lever på marknaden om ljusnande tider. Finns det fog för optimismen? Konsumentbolagen H&M, BHG och Dometic kan ge nya ledtrådar i fredagens rapporter.

På makroplanet blir tisdagens inköpschefsindex för ett antal länder intressant – är PMI nära botten? Tysklands Ifo-index landar på onsdag och svenska Konjunkturinstitutets färska konjunkturbarometer går att läsa på torsdag. Veckan avslutas med Fed:s favoritmått på inflation: PCE. Fortsatt minskad takt?

Läs veckans agenda

Aktiecase

Det snabbväxande och välskötta handelsbolaget Bufab uppvisar en imponerande vinsthistorik. Sedan börsnoteringen 2014 har vinsten per aktie ökat med i genomsnitt 23 procent per år. Det är i nivå med jämförbara bolag, det vill säga svenska serieförvärvande handelsbolag, vilket sätter ljuset på Bufabs stora och omotiverade värderingsrabatt relativt sektorn.

Bufab har en bevisad hög motståndskraft vid snabba efterfrågeförändringar. Med låga fasta kostnader och en snabbfotad företagsledning har rörelseresultatet fortsatt att växa även under tuffare år, som exempelvis under pandemiåren. Faktum är att Bufab har visat rörelsevinst varje år sedan starten 1977 och dessutom finansierat all tillväxt med eget kassaflöde.

Senaste rapporten visade på fortsatt god tillväxt och starkt resultat, trots en svagare konjunktur. Aktien har dock nästan halverats sedan all time high för ett år sedan. Utnyttja den överdrivna kursnedgången i ett välskött och snabbväxande industrihandelsbolag med cyklisk exponering. Bufabs nuvarande värdering på 12x EV/EBITA (23p) reflekterar inte den övertygande vinsthistoriken och potentialen. På vår riktkurs 365 SEK, motsvarande knappt 50 procent uppsida, värderas Bufab till EV/EBITA på 17x vår prognos för 2023.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Efter den starka uppgången från botten i slutet på september förra året brottas nu OMXS30 med det horisontella motståndet vid cirka 2 200 (se diagram nedan). Index har gjort ett försök att passera detta tunga motstånd men har ännu inte lyckats utan vände istället ned under 2 200-området under torsdagen. En annan observation är att vi just nu har negativa divergenser i både RSI och MACD-indikatorn. Att index inte har orkat igenom 2 200-motståndet samtidigt som vi ser negativa divergenser kan vara en försiktig indikation på en kommande svaghet. Med detta sagt så kan vi ändå konstatera att trenden pekar upp samtidigt som vi inte ser någon tydlig indikation i staplarna på en psykologisk förskjutning från den optimism som har rått sedan septemberbotten till någon pessimism eller ens osäkerhet. 

De nivåer vi bevakar är 2 160 på nedsidan. Om den nivån underskrids möter 50-dagars vid cirka 2 115 följt av nästa viktiga stödområde vid 2 000/2 015-området. På uppsidan bevakar vi 2 235 och om den nivån passeras siktar vi på en uppgång mot 2 250/2 270.   

Relaterade artiklar