”Se rekylen som ett tillfälle att investera”

En fullspäckad centralbanksvecka väntar med nya signaler till investerare om eventuella penningpolitiska åtstramningar. Viss vinstoro inför Q3-rapporterna kombinerat med ökad risk i Kina har fått börserna att rekylera. Den tekniska analysen visar att den långa trenden i OMXS30 är stigande men att vi börjar se en viss försiktighet i den rådande optimismen.

Börserna har visat fler svaghetstecken den senaste tiden och faller brant i inledningen av veckan. Återhämtningen har gått in i en osäkrare fas med ökad oro kring den kortsiktiga lönsamheten och en högre inflation som biter sig kvar. Utlösande faktor för den kortsiktiga börsoron är den ökade risken kring den högt skuldsatta kinesiska fastighetsjätten Evergrande.

– Rekylen från förra veckan förvärras  av den osäkerhet som kommer i spåren av Evergrandes problem. Marknaden ogillar osäkerhet och det är precis det som Evergrande skapar. När en sån stor aktör riskerar att kollapsa kan det skapa stora spridningseffekter, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Stockholmsbörsens OMXS30-index noterade all time high i mitten av augusti. Börsen har tillfälligt tappat momentum i uppgången och handlas i nuläget cirka sex procent under rekordnoteringen.

– Det finns en osäkerhet inför Q3-rapporterna som gradvis har ökat. Komponentbrist, höga fraktkostnader samt höga insatsvarukostnader pressar många företags lönsamhet. Tidigare kvartal har framför allt resultaten överraskat positivt. Nu börjar det sprida sig en viss osäkerhet om den trenden kan fortsätta även innevarande  kvartal. Styrkan i senaste tidens börsuppgång har baserats på förväntningar om fortsatt stark vinsttillväxt, säger Karl Hedberg.

Är det här rekylen som du nyligen varnade för i slutet av augusti?

– Ja, det här är rekylen vi har väntat oss. Det kan finnas ett par procent kvar på nedsidan men jag tror vi kommer få se köpare som kommer in snart och bromsar upp den. Jag tror att vi kan ha lite mer nedsida kvar i rekylen närmaste veckan men jag tycker man ska se det som ett tillfälle att investera likviditet som finns utanför marknaden, säger Karl Hedberg.

Investerare är även oroliga för penningpolitiska åtstramningar, särskilt den här veckan som helt präglas av en rad centralbanksbesked. Som alltid är fokus på den amerikanska centralbanken Feds möte på onsdag, som utöver räntebesked även inkluderar nya prognoser (för första gången för 2024) och så kallade dot plots.

– Marknaden vill höra att det inte finns några nya planer på alltför snabba räntehöjningar och att det inte sker några större avvikelser kring nedtrappningen av likviditetsåtgärderna mot de budskap som givits tidigare, säger Karl Hedberg.

Makro: ECB trappar ned före Fed

Den europeiska centralbanken, ECB, meddelade i torsdags att de nu gör en måttlig minskning av takten i obligationsköpen från dagens 80 miljarder EUR i månaden. Allt fokus har varit på Feds så kallade tapering, men ECB:s likviditetsstöd har varit nästan lika stort och nu blir de först ut med tapering. Tonen var fortsatt duvaktig, med det sedvanliga tillägget att de naturligtvis är redo att öka stimulanstakten igen om det skulle behövas.

Europas ekonomi har inte återhämtat sig lika snabbt som den amerikanska efter pandemin. USA har haft stort finanspolitiskt stöd under pandemin både under Trumps och under Bidens styre. Å andra sidan har Europa nu mindre inhemska utmaningar till följd av deltasmittan vilket synts i de så kallade PMI-barometrarna och som visar att Europa har bättre tillväxtmomentum än USA just nu.

Vår bedömning är att det lägre inflationstrycket i Europa gör att ECB:s stimulanser kommer avlutas i en mer försiktig takt än Feds och därmed bestå under längre tid. Nedtrappning behöver inte vara en motvind för börsen men innebär en mindre medvind. När det gäller en eventuell penningpolitisk åtstramning är det inget marknaden bekymrar sig för än. Vi bedömer att den europiska reporäntan kommer höjas betydligt senare än den amerikanska Fed funds rate.

Hållpunkter i veckan

Veckan präglas av en rad centralbanksbesked. I fokus står den amerikanska centralbanken Feds möte på onsdag, som utöver räntebesked även inkluderar nya prognoser (för första gången för 2024) och så kallade dot plots. Den svenska Riksbanken tampas med lite högre inflation än väntat och lämnar räntebesked på tisdag. Norges Bank väntas höja räntan på torsdag. Även BOE (torsdag) och BOJ (onsdag) lämnar räntebesked.

Ifo-institutets månadsbarometer brukar betraktas som Tysklands viktigaste konjunkturindikator. Ifo-index sjönk i augusti jämfört med juli och septembersiffran (som presenteras på fredag) förväntas hamna kring nivån för augusti. Flaskhalsar i leveranskedjor påverkar tillverkningsindustrin negativt och utvecklingen av deltaviruset hämmar återhämtningen i tjänstesektorn.

På bolagsfronten väntar kapitalmarknadsdag för streamingbolaget Nent på onsdag samt bioteknikbolaget Xvivo och teknikbolaget Sivers på torsdag. Evolution Gamings konkurrent inom livekasino, Playtech, rapporterar på torsdag.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Omsorgsbolaget Humana växer stabilt organiskt under förbättrad lönsamhet, vilket resulterar i en attraktiv vinsttillväxt. Bolaget har varit relativt opåverkad resultatmässigt under pandemin, med undantag för verksamheten inom äldreomsorg. Lönsamheten stärks kortsiktigt primärt av höjd ersättningsnivå inom personlig assistans, men även av höjda politiska ambitioner efter pandemin. 

Långsiktigt finns ett antal strukturella tillväxtfaktorer, primärt demografiska. Trots hög vinsttillväxt är aktien lågt värderad, i såväl absoluta tal som relativt sektorn. Kurspotentialen är attraktiv när sentimentet kring bolaget och sektorn förbättras ytterligare.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Från den botten som träffades i mars förra året steg index i fem vågor fram till den topp som träffades runt den 20 juli 2020. Därefter fick vi en kort rekyl på ett par veckor följt av en ny uppgångsvåg som toppade i mitten på oktober samma år (se diagram nedan). Men jämför den uppgången med den starka rörelsen från mars till juli och titta på vinkeln i uppgången. Det är en klart lägre hastighet i uppgången från augusti till oktober, vilket vi också kan se i RSI-indikatorn längst ned. Detta är en indikation på en avmattning i optimismen, vilket sedermera ledde till en rekyl på cirka åtta procent på knappt två veckor.

Vi ser ett liknande läge just nu. Efter den botten som träffades den sista oktober förra året steg index kraftigt fram till i mitten på april i år. Därefter fick vi en konsolidering/rekyl varpå en ny uppgång startade med en klart svagare lutning än uppgången från oktober till april. Den senaste toppen träffades den 13 augusti och sedan dess har index bildat en konsolidering med ett starkt stödområde mellan 2280 och 2314. Om detta stödområde underskrids tror jag att vi kan få en nedgång mot 2180/2200. På uppsidan möter ett motståndsområde mellan 2400 och 2414. Om index vänder upp och passerar detta motståndsområde siktar vi på en uppgång mot runt 2500.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...