”Vi har gått in i en period med en mer avvaktande börs”

En mer hökaktig Fed i förra veckan har skapat ett svagare börssentiment. Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg bedömer att vi har gått in i en period med en mer avvaktande sommarbörs. I veckans aktiecase lyfter vi fram en snabbväxande nischbank med diversifierad intäktsbas och stark tillväxtpotential inom e-handelslösningar.

Den senaste veckan har ett något mer negativt sentiment etablerats på börserna. Amerikanska S&P 500 och Stockholmsbörsen tappade nästan 2 procent förra veckan och de asiatiska börserna inledde veckan med stora nedgångar. Stockholmsbörsen påverkades ej av måndagens misstroendeomröstningen i riksdagen, där Stefan Löfven röstades bort som statsminister.

Uttalanden från Fed i onsdags tolkades som mer hökaktigt än väntat, det vill säga att penningpolitiken kan komma att stramas åt snabbare än vad marknaderna hade räknat med. De långa räntorna (amerikanska 10-åringen) föll dock i slutet av förra veckan, vilket även fortsatte på måndagen då räntan bitvis rörde sig ned under 1,40 procent, jämfört med nivåer kring 1,75 procent för tre månader sen.

Hökaktiga kommenterar från enskilda Fed-ledamöter har ökat osäkerheten hos investerare. Trots att sannolikheten har ökat för att styrräntorna höjs tidigare än väntat på grund av bättre fart i ekonomin och stigande inflation så faller långräntorna något överraskande.

– Förväntningarna har funnits på tidigarelagda räntehöjningar och marknaden har prisat in höjningar 2023 även före Feds möte i onsdags. Anledningen till nedgången i räntorna är sannolikt att förväntningar på en kraftigt stigande inflation har varit stora och att det skulle leda till ännu tidigare och större räntehöjningar. Nu var Fed tydliga med att man fortfarande räknar med att stora delar av inflationsuppgången är tillfällig och därmed inte kommer agera på det ännu. Det får många investerare som tagit positioner för en ännu kraftigare ränteuppgång att minska ned dem något, säger Karl Hedberg, aktiechef Carnegie Private Banking.

Trots att de långa räntorna är på väg ned igen, är det för tidigt att rotera tillbaka till tillväxt- och reducera värdebolag.

– Jag tror vi kommer få se stigande långräntor igen under året och innan den rörelsen är klar så tror jag inte att hela tillväxtsektorn kommer leverera. Däremot tror jag den här pausen i långräntan kan ge intressanta möjligheter att plocka upp tillväxtbolag selektivt om de har rätt bolagskvaliteter i övrigt.

Står vi inför en period med ett mer avkylt risksentiment?

– Jag tycker sannolikheten har ökat att vi redan nu har gått in i en mer avvaktande sommarbörs utan att få ett utbrott upp ur konsolideringen. Jag tror dock inte vi kommer se en större rekyl nedåt och jag fortsätter att se de mindre rekylerna som köplägen, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

En förhållandevis tunn makrovecka väntar. Höjdpunkter är onsdagens inköpschefsindex för USA, euroområdet, Japan och Storbritannien. Mycket talar för att globala PMI-indikatorer har nått toppen för denna gång, det vill säga accelerationstakten avtar, men att konjunkturen är fortsatt stark. För svensk räkning presenteras KI:s konjunkturprognos på onsdag.

På torsdag väntar tyska Ifo-index för juni. Ifo-institutets månadsbarometer brukar betraktas som Tysklands viktigaste konjunkturindikator. Veckans avslutas med viktig amerikansk data kring privatkonsumtion och inflation.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Nischbanken TF Bank växer snabbast i sektorn år efter år med en avkastning på eget kapital i toppskiktet. Intäktsbasen är diversifierad med stark tillväxtpotential inom e-handelslösningar och kreditkort i Tyskland. Vinsttillväxten de närmaste åren förväntas hamna kring 20 procent per år. TF Bank värderas till ett justerat P/E-tal på 7,8x och P/B på 1,6x vår prognos för 2023. Banken har uppvisat god tillväxt och lönsamhet även under mer besvärliga marknadsförhållanden. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 179 SEK.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Under förra veckan bildade OMXS30 en så kallad key reversal– eller en bearish engulfing-stapel samtidigt som vi fick ett falskt utbrott på uppsidan (se diagram nedan). Underskrids förra veckans lägsta (2 245) effektueras en säljsignal ur dessa formationer samtidigt som 50-dagars medeltal punkteras i dagsdiagrammet. Effektueras dessa kortsiktiga säljsignaler väntar en nedgång mot 2 150 – 2 200, det vill säga där stöd möter i form av dels det horisontella stödet och dels stödet i den svarta uppåtgående trendkanalen. Detta är huvudscenariot fram till dess motsatsen bevisas.

För ett positivt scenario krävs att index vänder upp och passerar 2 300, det vill säga eliminerar förra veckans bearish engulfing-stapel. Sker detta siktar vi på en uppgång mot dryga 2400.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...