Snabbväxande nischbank med stor potential inom e-handel

Nischbanken växer snabbast i sektorn år efter år med en avkastning på eget kapital i toppskiktet. Intäktsbasen är diversifierad med stark tillväxtpotential inom e-handelslösningar och kreditkort. Vinsttillväxten de närmaste åren förväntas hamna kring 20 procent per år. Aktien är attraktivt värderad.
Nedan presenterar Carnegie Private Banking en sammanfattning av en av Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Denna publikation får inte distribueras, kopieras eller citeras utan Carnegies godkännande.

Prenumerera på

Veckans aktiecase?

Skriv upp dig här

I år har banksektorn på Stockholmsbörsen vaknat till liv. Storbankerna Nordea och Seb har visat vägen men högst upp på vinnarlistan är TF Bank, med knappt 80 procent kursuppgång. TF Bank är en snabbväxande internetbaserad nischbank som erbjuder konsumentbanktjänster och e-handelslösningar i tio länder. TF Bank, med rötter i Borås sen starten 1987, är visserligen minst av börsens tre konsumentkreditbolag, men är det mest lönsamma och växer kontinuerligt snabbare än de andra.

TF Bank har klarat sig relativt väl under pandemin, även om vinsten per aktie föll med 9 procent under fjolåret efter flera år av hög vinsttillväxt. Bolaget är dock tillbaka med besked och senaste kvartalsrapporten visar åter hög vinsttillväxt. TF Bank har primärt två intressanta tillväxtben: e-handelslösningar och kreditkort i Tyskland. De senaste åren har TF Bank vuxit snabbast utanför Sverige, framförallt i Tyskland inom kreditkort.

Kreditkortsportföljen i Tyskland har tagit fart de senaste åren och har ökat med 31 procent sedan årsskiftet. Den tyska bankmarknaden är ganska trögrörlig vilket passar en snabbfotad digital aktör som TF Bank. I Tyskland är penetrationen av kreditkort låg och bolaget räknar med god tillväxt under flera år. Tillsammans med kreditkort i Norge utgör segmentet Credit Cards 12 procent av TF Banks rörelseintäkter.

Med en avkastning på eget kapital på i genomsnitt 29 procent per år de senaste fem åren tillhör TF Bank några av de mest lönsamma i banksektorn i Europa. TF Bank jobbar inom nischen mindre lån med kort löptid för tillfälliga kapitalbehov. Snittlånet är 58 000 kronor som betalas tillbaka på två till tre år beroende på marknad. TF Bank säljer löpande förfallna lån och minskar därmed risken i balansräkningen. Kreditförlustnivån låg på 3,8 procent under pandemiåret 2020 på 3,8 procent jämfört med 3,4 procent 2019.

Utlåningen har vuxit med i genomsnitt 37 procent per år (CAGR) under perioden 2015 till 2019. Låneportföljen är dock fortfarande relativt modesta 9 miljarder SEK i nuläget. Vår bedömning är att tillväxttakten för låneportföljen avtar de närmaste åren men att CAGR ändå hamnar kring höga 20 procent per år. Segmenter Consumer Lending utgör med 66 procent bulken av TF Banks intäkter.

Mest lovande är utvecklingen inom e-handelssatsningen under varumärket Avarda. TF Bank erbjuder digitala betalningslösningar inom e-handel till kreditvärdiga privatpersoner, ungefär som Klarna. Banken har totalt 216 aktiva handelspartners i Norden, Baltikum och Polen. Avarda har successivt slagit igenom med handlare som Bubbleroom och Beijer Bygg det senaste året. Det stora genombrottet kom dock i april i år, då den snabbväxande e-handlaren Boozt lanserade en betalningslösning med Avarda, som ersättare åt en Klarna-lösning. E-handelslösningar utgör 22 procent av intäkterna och väntas växa snabbt framöver.

TF Bank erbjuder en diversifierad portfölj med signifikant tillväxtpotential och hög lönsamhet. Det mynnar ut i en attraktiv vinsttillväxt per aktie på över 20 procent per år de närmaste åren. TF Bank värderas till ett justerat P/E-tal på 7,8x och P/B på 1,6x vår prognos för 2023. Banken har uppvisat god tillväxt och lönsamhet även under mer besvärliga marknadsförhållanden. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 179 SEK.

TF Bank – Snabbväxande nischbank med stor potential inom e-handel (Köp med riktkurs 179 SEK)

  • Snabbväxande internetbaserad nischbank som erbjuder konsumentbanktjänster och e-handelslösningar i tio länder
  • Konsumentkreditbolag inom nischen mindre lån med kort löptid för tillfälliga kapitalbehov
  • Säljer löpande förfallna lån och minskar därmed risken i balansräkningen
  • Snabb tillväxt inom e-handelslösningar och kreditkort i Tyskland
  • Avkastning på eget kapital på i genomsnitt höga 29 procent per år de senaste fem åren
  • Genombrott för egna e-handelslösningen Avarda i april, då e-handlaren Boozt lanserade TF Banks plattform
  • Attraktiv vinsttillväxt per aktie på över 20 procent per år de närmaste åren
  • Köp med riktkursen 179 SEK

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Ovan presenterar Carnegie Private Banking en sammanfattning av en av Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Rekommendationen distribuerades till Carnegie Securities kunder första gången den 29 april kl. 06:06.

Viktig information

Detta är ett urval av Carnegie Securities producerade investeringsrekommendationer sammanfattat av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ). Rekommendationen och historik kan du kostnadsfritt få tillgång till genom att maila mar_information@carnegie.se. Rekommendationen har redan distribuerats till Carnegie Securities kunder. Carnegie har tillstånd att driva bankrörelse och samtliga tillstånd att bedriva värdepappersrörelse och står under Finansinspektionens tillsyn.

Potentiella intressekonflikter

Carnegie strävar efter att, genom att tillämpa fasta rutiner, undvika intressekonflikter mellan banken och dess kunder eller mellan bankens kunder. Rutinerna är dokumenterade i Carnegies riktlinjer rörande hantering av intressekonflikter. Om rutinerna och de åtgärder som Carnegie har vidtagit för att undvika en intressekonflikt i en specifik situation inte räcker för att förhindra att kundens intressen kan komma att påverkas negativt, ska Carnegie informera kunden om arten av eller källan till intressekonflikten.

Eventuella intressekonflikter som rör presenterade investeringsrekommendationer finner du här. Om ansvariga personer inom Private Banking för att göra detta urval av investeringsrekommendationer har egna innehav i de värdepapper som rekommenderas redovisas detta nedan.  

Relaterade artiklar

Bäddat för vinsttillväxt
Veckans aktiecase

Bäddat för vinsttillväxt

Omsorgsbolaget Attendo utvecklas åt rätt håll efter en betydande svacka. Nu lyfter ledningen målen och...

Mer bränsle i tanken
Veckans aktiecase

Mer bränsle i tanken

Lastvagnskoncernen Volvo hanterar lägre volymer väl och försvarar den fina lönsamheten. Värderingen av aktien reflekterar...

Växande värden i norr
Veckans aktiecase

Växande värden i norr

Fastighetsbolaget NP3 kombinerar en fin historik med goda framtidsutsikter. Bolaget lär inte minst gynnas av...