Vad krävs för en långsiktig vändning på börsen?

Den senaste veckan har börssentimentet förbättrats radikalt, med stora kursuppgångar i USA följt av Europa och Sverige. Frågan är om det är ett björnmarknadsrally vi ser? Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg ger sin syn samt viktiga faktorer som kan förändra börssentimentet mer bestående.

Efter sju dystra börsveckor i USA har marknaden åter vänt upp, med besked. Amerikanska S&P summerade en uppgång på 6,6 procent den senaste veckan. En dämpad inflationsoro baserad på att inflationstoppen är nära, har fått ränteutvecklingen att plana ut och kortsiktigt vända lite nedåt. Den amerikanska tioåringen noteras på måndagseftermiddagen kring 2,74 procent, jämfört med som högst 3,20 procent i början av maj.

– Mest sannolikt är det ett björnmarknadsrally (bear market rally) vi ser som en motreaktion mot den senaste tidens långa period av fallande börser. Den typen av uppgång vi såg i USA förra veckan ser vi oftast i en marknad som är i en fallande trend men där börsen fallit lite för mycket i ett kortare perspektiv, säger Karl Hedberg, aktiechef Carnegie Private Banking.

Även Stockholmsbörsen vände upp förra veckan, efter en svag inledning på 2022. Faktum är att Stockholmsbörsen med en nedgång på 17 procent tillhör en av de svagaste börserna globalt i år. Samtidigt tillhörde Stockholmsbörsen en av de bättre börserna föregående år, vilket skapade en större fallhöjd.

– Det kan finnas ett par procent till kvar i rörelsen uppåt men därefter bör vi se att säljarna får övertag på nytt. Kortsiktigt får dock optimisterna stöd av långräntor som faller tillbaka och indikationer om att de omfattande nedstängningarna i Kina kan börja lättas, säger Karl Hedberg.

Vad krävs för en mer långsiktig vändning på börsen?

– Inflationssiffrorna behöver komma ned utan att tillväxten bromsar in för mycket. Troligtvis kommer det behövas mer tid för att se hur de stigande kostnaderna slår mot företag samt konsumenters konsumtion och investeringsvilja. Jag tror vi kommer se försiktiga investerare under de kommande kvartalen när man försöker tolka resultatet av den höga inflationen, stigande räntor och fortsatta leveranskedjeproblem, säger Karl Hedberg.

En viktig nyckel till inflationsutvecklingen är prisutvecklingen för råvaror. Oljepriset fortsätter resan uppåt och handlas på måndag eftermiddag kring 120 dollar (Brent), den högsta nivån sedan i början av mars. Det finns flera faktorer bakom det stigande oljepriset. EU intensifierar försöken att nå enighet kring ett oljeembargo mot Ryssland. Oron ökar även kring störningar i oljeflöden genom Hormuzsundet efter Irans meddelande i fredags om beslagtagna grekiska oljetankers. På onsdag avslutar Shanghai den två månader långa nedstängningen, vilket också förväntas öka efterfrågan på olja. Dessutom stundar driving season i USA, högsäsong för bilkörning, med en säsongsmässig högre efterfrågan på bränsle. I grunden blir utbudsproblematiken allt mer synlig, inte minst efter Rysslands invasion av Ukraina.

Hur bör  investerare agera?

– Kortsiktiga investerare kan fortsätta köpa i en stigande marknad men bör vara beredda på att momentum kan vända. Långsiktiga investerare bör se fortsatt styrka som en ny möjlighet att anpassa portföljen inför fortsatt volatil marknad. Det kan ske antingen genom omplaceringar eller genom att öka likviditeten.

Vilka bolag och sektorer är intressanta?

– Vi fortsätter föredra lägre värderade bolag med starka balansräkningar före tillväxtbolag generellt. Kortsiktiga köp kan dock vara intressanta i de mest nedpressade bolagen. Det är dock tydligt att det är viktigt att vara selektiv. Många av årets stora förlorare har tunna köpflöden även under positiva börsdagar. Sektormässigt fortsätter bank att gynnas av förväntade vinstupprevideringar i takt med kommande räntehöjningar, säger Karl Hedberg.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

En hel del viktig makrostatistik väntar i veckan. Under tisdagen väntas preliminära inflationssiffror för maj för bland annat Frankrike, Italien och EMU. Inköpschefsindex för industrin presenteras på onsdag och för tjänstesektorn på fredag. Hur het den amerikanska arbetsmarknaden är synar marknaden på fredag, då sysselsättningen för maj presenteras.

Flera riksbanksledamöter håller tal under veckan. Huvudnumret för svensk del är Stefan Ingves tal på tisdag med rubriken ”Inflationsmål i snart 30 år: Ett robust ramverk för alla tider?”. Federal Reserve publicerar sin Beige Book på onsdag.

På bolagsfronten rapporterar  medicinteknik- och cybersäkerhetsbolaget bolaget Sectra på fredag. Aktien har nästan halverats sedan toppen i november förra året efter tillväxtbesvikelser. Kommer tecken på en vändning? På tisdag lämnar flygbolaget SAS sin rapport. Vilka förutsättningar har det skuldtyngda bolaget att vända till lönsamhet igen, efter pandemin men med skenande bränslepriser?

Plastkoncernen Nolato har fallit över 40 procent i år. Onsdagens kapitalmarknadsdag kan ge nya signaler om utsikterna framåt. På tisdag bjuder byggbolaget Wästbygg till kapitalmarknadsdag.

USA-börserna håller stängt måndag på grund av Memorial Day.

Aktiecase

Ventilationsbolaget Lindab har genomgått en framgångsrik transformering sedan Ola Ringdahl tog över vd-posten i början av 2018. EBITA-marginalen har mer än fördubblats sedan 2018. Trots en stabil operativ utveckling med en tydlig pricing power, har aktien vänt ned kraftigt i år. Kursnedgången speglar dock inte den operativa utvecklingen, med hög organisk tillväxt samt stigande och hög lönsamhet. Lindab har snarare dragits med i den allmänna rädslan för att en tuffare miljö väntar för byggrelaterade bolag med stora prisuppgångar på insatsvaror och en mer osäker byggkonjunktur.

Vi rekommenderar Köp med riktkursen 265 SEK och en värdering på EV/EBIT 14x vår prognos för 2022. Det innebär en tydlig men välmotiverad premievärdering relativt jämförbara bolag och motiveras av den kraftiga lönsamhetsförbättringen de senaste två åren samt bolagets tydliga ESG-profil. En stark balansräkning och solitt kassaflöde möjliggör dessutom en ökad förvärvstakt.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Efter fredagens starka uppgång har OMXS30 tagit sig upp i motståndsområdet som möter vid 2 040/2 075. Passeras 2 075 har vi ett nytt beteende eftersom 50-dagars medeltal då är passerat som har fungerat som ett tungt motstånd sedan toppen i januari (se röda pilar i diagram nedan). Om detta sker ökar sannolikheten för en uppgång upp mot de kortsiktiga topparna vid 2 140/2 150 och därefter den viktiga 2 200-nivån (se diagram nedan). 

Nu ska det bli väldigt intressant att se om vi får ett nytt beteende. Det vi bevakar är: 1) om 50-dagars medeltal passeras och 2) att RSI-indikatorn tar sig upp över 60-nivån för första gången sedan i början på januari. Om detta sker bedömer vi att index kan ta sig upp mot 2 200-nivån igen.  

På nedsidan möter stöd vid cirka 1 970. Om index inte tar sig igenom 50-dagars medeltal, utan vänder ned under 1 970, möter stöd därefter vid 1 900. 

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...