”Öka kassan kortsiktigt”

Inflationsrädslan har bedarrat något kortsiktigt och uppgången i långräntorna har pausats. Marknaden befinner sig i ett avvaktande läge men med fortsatt rekylrisk. I veckans aktiecase har vi vaskat fram en reopening-vinnare med fortsatt potential. OMXS30-index noteras i den tekniska analysen i en upptrend på lång- och medellång sikt och i en kortsiktig konsolidering på kort sikt.

Den tidigare inflationsrädslan har bedarrat något efter inflationsrapporten för knappt två veckor som visade att den amerikanska kärninflationen i april steg i den snabbaste takten på 40 år. Trots oron för högre inflation har de långa räntorna (USA:s tioårsränta) inte rusat iväg utan handlas kring 1,6-1,7 procent. Marknadsutvecklingen summerades också relativt sidledes i förra veckan, där onsdagens utförsåkning på Stockholmsbörsen hämtades upp under torsdagen och fredagen.

Förra veckan präglades snarare av turbulensen på kryptovalutamarknaden. Efter Teslagrundaren Elon Musks helomvändning om synen på bitcoin och nyheten att Kina förbjuder finansiella institut och betalningsföretag att erbjuda tjänster relaterade till transaktioner i kryptovaluta, pressade kryptovalutorna rejält. Frågan är vilken bäring det har på aktiemarknaden.

– Jag ser turbulensen på kryptomarknaden som mer specifikt kring de valutorna snarare än som risk off generellt. Teslas uttalande om att de inte längre accepterar Bitcoin som betalvaluta längre samt Kinas utspel om att begränsa kryptohandel och brytning sätter press snarare än risk off är min syn, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Marknaden befinner sig i ett avvaktande läge och har inte riktigt bestämt sig för färdriktningen. Starka utfall för industri- och tjänste-PMI överraskade positivt samtidigt som förra veckans Fed-protokoll avslöjade att flera Fed-ledamöter tycker att det är dags att planera för tapering, det vill säga när och hur stödköpen ska trappas ned. Rekylrisken på börsen är dock fortsatt överhängande.

– Jag tror fortfarande att man ska öka kassan kortsiktigt för att kunna köpa på rekyl under sommaren. Därefter tycker jag man ska vikta upp aktier för att vara med på en förväntad positiv börstrend under hösten. Det finns fortfarande ett uppdämt behov av investeringar och konsumtion när vaccinationsutrullningen börjar bli klar.

Den historiskt höga börsvärderingen kan dock i det korta perspektivet motiveras av styrkan i ekonomierna, vinstutsikterna, ränteutvecklingen och signalerna från centralbankerna.

Vad behövs för att aktiemarknaden ska klättra vidare?

– Jag tror aktiemarknaden kommer leta efter fler signaler på att centralbanker, med amerikanska Fed i spetsen, inte kommer börja flytta fram tidsplanen för minskade stimulanser och räntehöjningar. Jag räknar fortsatt med stort fokus på inflationsutvecklingen och kommentarer från Fed kring detta område. Ett annat starkt stöd för aktiemarknaden är fortsatt stigande vinstestimat under kommande kvartal, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Mellan rapportperioderna brukar bolagen uppdatera investerarkollektivet med kapitalmarknadsdagar. I veckan är det dags för flera tunga bolag inom sina respektive områden: Tele2, Assa Abloy, JM och Atlas Copco.

Ifo-institutets månadsbarometer brukar betraktas som Tysklands viktigaste konjunkturindikator. Ifo-index i mars var överraskande högt, följt av ett mer stillastående index i april, tyngt av den tredje virusvågen. Ifo-index för maj presenteras på tisdag.

I övrigt väntar en rad viktig makrostatistik för Sverige. Första kvartalets BNP, arbetslöshetssiffror och Riksbanken som publicerar sin stabilitetsrapport. KI-barometern för maj presenteras på torsdag och kan ge en god inblick i hur andra kvartalet utvecklas. I USA är fokus på fredagens inflationssiffror.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Låsjätten Assa Abloy har haft ett hyggligt år på börsen men har ändå släpat efter såväl börsen som verkstadssektorn det senaste året. Låsbolaget är en reopening-vinnare i takt med att samhällen öppnas upp och byggmarknaden återhämtas. Digitaliseringen gynnar såväl tillväxt- som lönsamhetspotential. Bolagets starka kassaflöden möjliggör en fortsatt aktiv förvärvsstrategi. Värderingen är attraktiv relativt sektorn.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Den tekniska analysen över OMXS30 visar att index noteras i en stigande långsiktig trend sedan coronabotten i mars förra året. Uppgången från den botten mäter i runda slängar 75 procent. I den upptrenden har index sedan toppen den 19 april i år bildat en kortsiktig konsolidering mellan 2197 och 2285. Punkteras 2197 möter nästa supportområde vid runt 2100 där stödet i den uppåtgående trendkanalen möter. Passeras istället motståndet vid 2285 möter nästa tekniska kring 2380/2400 i form av taket i de två uppåtgående trendkanalerna.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...