”Inflationsförväntningar styr marknaden i korta perspektivet”

Inflationsoron har ökat väsentligt vilket har resulterat i större kursrörelser den senaste tiden. Samtidigt är de flesta av drivkrafterna som eldat på börserna intakta. Viss oro finns dock kring att tillväxttakten i ekonomin är nära toppen, vilket kan försvaga momentum kortsiktigt. Veckans aktiecase är en återhämtningsvinnare som nyligen höjde sin guidning för 2021.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

USA-börserna avslutade starkt i förra veckan, på dämpad inflationsoro efter onsdagens överraskande höga inflationssiffror i USA. Den amerikanska 10-årsräntan nådde 1,70 procent som högst i förra veckan för att därefter falla tillbaka till nivåer på drygt 1,60 procent, det vill säga kring den nivå som 10-årsräntan har befunnit sig de senaste två månaderna.

Kursrörelserna blev dock betydande under veckan, men summeras för svensk räkning som neutral efter fredagens börsuppgång. Inflations- och därmed ränteoron riskerar dock att begränsa börspotentialen under sommarmånaderna.

– Det behöver inte innebära att marknaden nödvändigtvis ska ned mer än i en kortare rekyl men jag tror potentialen i närtid är begränsad. Hur stor effekt som inflationsoron får beror på hur mycket investerare vågar lita på uttalanden från Federal Reserve om att man inte kommer höja räntan i närtid och att Fed kan acceptera en högre inflation under en längre period om den bedöms vara orsakad av tillfälliga effekter, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Med rekordlätt penningpolitik och superexpansiv finanspolitik diskonterade börserna tidigt den kraftiga ekonomiska återhämtningen, vilket nu återspeglas i konjunktursiffrorna. Enligt Karl Hedberg befinner vi oss sannolikt i närheten av toppen på tillväxttakten i återhämtningen. En sådan nedväxling kan förta lite av feststämningen på börsen.

– Jag tror dock inte tillväxttakten behöver mattas av så fort, men den kommer sannolikt plana ut och tappa momentum i uppgången, säger Karl Hedberg.

Många av de drivkrafter som eldat på börserna det senaste halvåret är dock intakta. Rapportperioden har återigen visat att bolagsvinsterna utvecklas betydligt starkare än förväntat. Stimulanserna från såväl penning- som finanspolitiken är fortfarande på vid gavel och prognosen för coronautvecklingen ser ljusare ut i Europa och USA. Efter rapportperioden är det åter makro som styr.

– I det korta perspektivet är det framför allt ränteutveckling och inflationsförväntningar som styr marknaden, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Historiskt har Carnegie varit rådgivare i två av tre börsnoteringar och pipeline för 2021 ser fortsatt intressant ut. I veckan rapporterar flera bolag som Carnegie har varit rådgivare åt de senaste åren, bland annat forskningsbolaget Calliditas, fasadbolaget Fasadgruppen och gaming-bolaget Thunderful Group på tisdag samt balkongbolaget Balco på torsdag. 

Stockholmsbörsens största gamingbolag Embracer noterade all time high så sent som för två veckor sen, men har tappat nästan 20 procent på kort tid. Embracer visar delårskorten på torsdag.

Innevarande makrovecka är betydligt lugnare än förra veckan. Konjunkturindikator i form av PMI i Euroområdet väntar på fredag och Fed-protokollet på onsdag. Konjunkturinstitutets särskilda barometer under coronapandemin redovisas på tisdagen. 

På onsdag presenterar Assa Abloy arkitektindex från USA – intressant branschstatistik som kan ge nya pusselbitar kring aktiviteten i byggsektorn.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

I april lyfte vi fram världens största smyckestillverkare Pandora som veckans aktiecase. Bolaget har gjort en fin comeback efter pandemin och är en tydlig återöppningsvinnare i takt med att smyckesbutiker runt om i världen öppnar upp. Den danska smyckestillverkarens momentum bekräftades i början av maj då Pandora höjde sin finansiella guidning för 2021 mot bakgrund av en stark start på året. Bolaget höjde sina finansiella mål, planerar extrautdelning och återköp av aktier.

Smyckesjätten har en attraktiv kombination av starkt momentum, flera intressanta triggers och en attraktiv värdering. Vi ser fortsatt köpläge och höjde riktkursen till 925 DKK (tidigare 835) i samband med den nya guidningen. Om aktiemarknaden övertygas om att Pandora åter är i en tillväxtfas, bör en multipelexpansion ligga i korten. Vi ser flera triggers framöver, inklusive kapitalmarknadsdagen den 14 september.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...