Ansvarsfulla investeringar

Genom vår policy säkerställer vi att våra produkter följer en princip om ansvarsfulla investeringar

Hållbarhet – en integrerad del av vår verksamhet

Att ta hållbarhetsfrågor i beaktande vid investeringsbeslut handlar inte bara om att vi vill bidra till en bättre värld, vi är också övertygade om att bolag och förvaltare som införlivar hållbarhetsaspekter i sin verksamhet får en bättre kontroll över sina risker – en konkurrensfördel – och utgör därmed bättre investeringar över tid. Avkastningsperspektivet är fundamentalt, men beaktandet av hållbarhet ger bättre förutsättningar för att undvika onödiga risker och generera bättre riskjusterad avkastning. Därför införlivas hållbarhet i ett risk- och värdeskapande perspektiv och som en naturlig del av vår kärnverksamhet.

De traditionella finansiella måtten fångar vanligen inte de långsiktiga trender som kan göra att investerare och företag möter möjligheter och risker som de inte ställts inför tidigare. Genom att införliva hållbarhet i vår investeringsprocess ökar möjligheterna att tidigare identifiera dessa trender, och även regulatoriska, legala och politiska risker, såväl som risken att ett företag, en bransch eller ett land ska drabbas av negativa incidenter och ryktesrisker.

Klimatförändringar, omstruktureringar på arbetsmarknaden och den demografiska utvecklingen är exempel på strukturella utmaningar, men de utgör också möjligheter för innovativa företag som kan tillhandahålla lösningar. Vi bidrar till denna utveckling genom att med investeringar i dessa företag förse dem med det kapital de behöver för att växa, samtidigt som våra kunder får en god avkastning.

Policyns omfattning

Den här policyn omfattar kapitalförvaltningen inom Carnegie Investment Bank AB (hädanefter Carnegie). Genom vår roll som förvaltare av kapital har vi en möjlighet att påverka bolag och andra förvaltare vi använder oss av. Förutsättningarna för att påverka miljömässiga och sociala frågor samt bolagsstyrningsfrågor (tillsammans förkortat till ESG, Environmental, Social, Governance) skiljer sig åt mellan olika tillgångsslag. Den här policyn gäller i huvudsak aktivt förvaltade fonder och de portföljer och fonder där Carnegie, eller en extern förvaltare, gör direktinvesteringar i aktier och företagsobligationer. Det är inom dessa tillgångsslag vi har störst möjlighet att bidra till en positiv förändring.

Så långt det är möjligt tas denna policy också i beaktande gällande investeringar i hedgefonder, ETF:er, indexfonder samt andra systematiska strategier.

Policyn ska ses över, och om så krävs revideras, vartannat år. Ansvarig för översyn av policyn för ansvarsfulla investeringar är den ansvarige för den diskretionära portföljförvaltningen. Policyn omfattar alla portföljförvaltare inom Carnegie Private Banking Sverige. Eventuella avsteg från policyn ska noteras och motiveras.

Carnegies åtaganden                                             

Carnegie är medlem i FN:s initiativ Global Compact. Vi stödjer och följer därmed tio principer gällande mänskliga rättigheter, miljö, arbetsrätt och anti-korruption.

Vi har också signerat det av FN grundade initiativet Principles for Responsible Investments (PRI). Det innebär att vi verkar i enlighet med följande sex principer:

  • Vi införlivar hållbarhetsfrågor i vår investeringsanalys och i våra beslutsprocesser.
  • Vi ska vara aktiva ägare och inkludera hållbarhetsfrågor i vår ägarpolicy.
  • Vi kommer be de objekt vi investerar i om relevant information avseende hållbarhet.
  • Vi kommer verka för att dessa principer ska implementeras och accepteras inom vår industri.
  • Vi kommer samarbeta med andra för att förbättra implementeringen av dessa principer.
  • Vi kommer rapportera våra aktiviteter och våra framsteg gällande implementeringen av dessa principer.

I anslutning till detta undviker vi exponering mot bolag som producerar eller distribuerar vapen som är förbjudna enligt internationella konventioner, så kallade kontroversiella vapen. Exempel på sådana är kemiska och biologiska vapen, klusterbomber och personminor. Vi undviker även investeringar i bolag som inte respekterar mänskliga rättigheter eller som begår allvarliga miljöbrott, om de inte kan påvisa handlingsplaner och konkreta insatser för att åtgärda överträdelsen samt förhindra en upprepning.

I våra svenska och globala portföljer, där investeringar sker direkt i enskilda värdepapper,  exkluderas bolag inom branscher som alkohol, tobak, pornografi, övriga vapen, spel om pengar samt fossila bränslen. För vår nordiska aktieportfölj gäller enbart grundprinciperna för exkludering, det vill säga kontroversiella vapen och bolag som bryter mot internationella konventioner. Utöver detta kan vi tillhandahålla skräddarsydda lösningar för större kunder som har specifika krav på exkluderingar.

Inkludering – ett viktigt verktyg

Vi tror på ett medvetet inval av investeringar för att skapa långsiktigt finansiellt värde. Därför strävar vi efter att välja in de investeringar som vi bedömer som hållbara i kombination med en attraktiv avkastningspotential. Det innebär att vi relativt ofta stöter på så kallade omställningscase – bolag som i stunden överträder en hållbarhetsprincip men åtagit sig ett betydande förändringsarbete i rätt riktning, och därför bedöms som både acceptabla och relevanta att investera i. Vi har därmed ett pragmatiskt och framåtblickande förhållningssätt till ESG, då valet mellan exkludering eller inkludering inte alltid är svart eller vitt.

Vårt arbete med hållbara investeringar

En stor del av det kapital som Carnegie ansvarar för sköts av externa fondförvaltare. Det innebär att vi i många fall inte kan ställa direkta krav på de bolag som våra kunder indirekt är exponerade mot. Vårt primära fokus är därför att se till att de externa förvaltare som vi anlitar förstår värdet av att se till både risker och möjligheter kopplade till hållbarhetsfrågor. Utöver den förväntade utgångspunkten för samarbetet, kontrollerar vi regelbundet fondernas innehav i med stöd av vår externa rådgivare MSCI ESG Research.

Vi har en tydlig process för att säkerställa våra hållbarhetskriterier

Vid misstänkta brister i en förvaltares hållbarhetsarbete är vårt förstahandsalternativ att inleda en dialog med denne i förhoppningen att bidra till en förbättring. Om förvaltaren har innehav som inte lever upp till våra kriterier kräver vi in en förklaring till exponeringen. Vår generella förväntan är att förvaltaren inleder ett seriöst påverkansarbete gentemot företaget, alternativt säljer av innehavet. Om vi får ett bra gensvar i processen ser vi vanligen inte några skäl för att avsluta samarbetet – snarare bidrar vi i dessa situationer till en förbättring i förvaltarens och bolagets hållbarhetsarbete. Om vi däremot anser att förvaltaren har en bristfällig syn på hållbarhet och inte uppvisar någon förbättringsvilja utvärderar vi samarbetet och kan komma att avsluta det.

Vi följer upp pågående ärenden och utvärderingar i vår hållbarhetslogg som också utgör underlag för beslut och till vår årliga hållbarhetsrapportering.

Undantag i vårt ramverk

Indexprodukter är exkluderade från Carnegies ESG-policy. I indexlösningar är det utmanande att finna en gemensam hållbarhetsstandard och det finns ännu inte ESG-index i samma utsträckning som klassiska index. Successivt utvecklas dock många nya standarder, främst bland de breda aktieindexen, men fortfarande kan avkastningen skilja sig markant mellan olika varianter av ESG-index. I takt med utvecklingen av fler och bättre ESG-index kan vi komma att välja in sådana i globala aktieportföljer. Kostnader och likviditet styr hastigheten i förändringen.

Långsiktigt värdeskapande

Vi är en värdeskapande kunskapsbank; vi inser att vi genom att agera hållbart kan bidra till att skapa långsiktiga värden för våra kunder såväl som för samhället i stort. På så sätt tar vi vårt ansvar både gentemot våra kunder och gentemot det samhälle vi är en del av.