Stockholmsbörsen handlas runt nollstrecket

Stockholmsbörsen inledde stigande på måndagen men uppgången blev relativt kortvarig och under eftermiddagen tappade börsen i styrka i linje med omvärlden. Vid 16.20-tiden var OMXS30-index ned marginella 0,03 procent.

Verkstadsbolaget Sandvik stod i fokus med sin delårsrapport. Bolaget redovisade en omsättning i linje med förväntat under första kvartalet medan det justerade rörelseresultatet var något lägre än väntat. Orderingången kom in två procent bättre än väntat. ”Under den närmaste tiden förväntar vi oss en väldigt låg affärsverksamhet i våra kortcykliska enheter då flertalet kundsegment är påverkade av produktionsstopp, säger vd Stefan Widing i rapporten. Aktien var upp 2,1 procent.

Bland börsens övriga verkstadsjättar var Atlas Copco upp 0,6 procent medan SKF steg 0,5 procent.

E-handelsaktören Boozt, som för två veckor sedan meddelade att varulagret kommer att skrivas ned, meddelade i dag att de förväntar sig en justerad rörelseförlust på mellan minus 63 till minus 57 miljoner kronor i första kvartalet. Resultatet tyngs av en nedskrivning av varor från tidigare säsonger om 58 miljoner kronor. Aktien steg 2,8 procent.

Brentoljan sjönk knappt 5 procent. I sektorn var Lundin Energy var upp 1,8 procent medan Enquest tappade 5,2 procent.

Volvo var upp 0,3 procent. Enligt Dagens Industri råder en inre konflikt inom Volvos ägarled över utdelningen. Det är kinesiska Geely som behöver utdelningen medan finansmannen Fredrik Lundberg stretar emot då han inte vill ta emot utdelning samtidigt som bolaget får statsstöd.

Förflyttningshjälpmedelsbolaget Handicares vd Staffan Ternström får gå på dagen. I en kommentar sa styrelsen att Handicare under en längre tid inte presterat i linje med bolagets potential. Aktien steg 7,5 procent.

 

Trention tar reserveringar för kreditförluster på 15 miljoner kronor i första kvartalet 2020. Bolaget väljer med bakgrund av den rådande ekonomiska situationen i Sverige till följd av viruset covid-19 att justera ned värdet på diverse investeringar och gör ett antal reserveringar inom kreditverksamheten. Aktien sjönk 2,8 procent.

Active Ownership har ökat sitt innehav i MTG och blir ny storägare. Innehavet är nu på 6,7 procent av kapitalet och 6,3 procent av rösterna. MTG var upp 0,6 procent. 

Styrelsen i tele- och bredbandsoperatören A3 justerar utdelningsförslaget för 2019 som en försiktighetsåtgärd i spåren av det instabila marknadsläget. Utdelningen föreslås bli 0,50 kronor per aktie i stället för tidigare förslag 1 krona per aktie. Aktien var ned 0,9 procent.

Feelgood kommer på grund av coronaviruset att korttidspermittera cirka 200 medarbetare från och med den 27 april. Aktien tappade 0,9 procent.

Jan Friedman, styrelseledamot i Vitec, har sålt hela sitt innehav på 47,6 miljoner kronor i bolaget. Aktien var upp 1,7 procent.

Teknikbolaget ASTG redovisar kraftigt ökande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Omsättningen steg till 14,1 miljoner kronor från 0,4 miljoner kronor. Ebitda-resultat steg samtidigt till 0,5 miljoner kronor från  -3,4 miljoner. Aktien sjönk 5,4 procent.

Medicinteknikbolaget Bonesupport, som är verksamt inom ortobiologi för behandling av skelettskador, har lämnat in en De Novo-ansökan till amerikanska federala myndigheten, FDA, för marknadsgodkännande för sin antibiotikafrisättande produkt Cerament G. Aktien var upp 4,4 procent.

Den digitala matbutiken Mathem, där Kinnevik och Clas Ohlson är storägare, behöver snabbt utöka sin kapacitet i Stockholm för att kunna möta efterfrågan. Det innebär att ett nytt lager ska öppnas i Järfälla och det ska kunna tas i bruk redan om fyra veckor. Kinnevik var ned 1,7 procent och Clas Ohlson tappade 1,9 procent.

 

Framtidstron för handlarna störtdyker i april på grund av coronakrisen. Raset är som störst för sällanköpsvaruhandeln men framtidsutsikterna sjunker även hos dagligvaruhandeln och inom e-handel.

 

Den sammanvägda Framtidsindikatorn för butikshandeln faller med 22,7 enheter till 64,2. Det är den lägsta nivån som noterats sedan mätningarna startade och är 35,8 enheter lägre än april förra året. För sällanköpsvaruhandeln rasar indikatorn med 26,3 enheter till 54,4. När det gäller e-handlarna minskar Framtidsindikatorn med 3,6 enheter till 101,3.

 

Arbetslösheten ökar i snabb takt och är nu 8,0 procent. Antalet personer som varslas om uppsägning har däremot dämpats under den senaste veckan. Det skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

 

 

Relaterade artiklar

Portföljrekommendationer
Okategoriserat

Portföljrekommendationer

Börsen är tillbaka omgärdad av stödåtgärder men hur ska man agera i sin investeringsportfölj?Omvärldsstrateg Helena...

Investeringsklimatet nu & framåt
Okategoriserat

Investeringsklimatet nu & framåt

Omvärldsstrateg Helena Haraldsson sammanfattar det ekonomiska klimatet ur ett investerarperspektiv. Bland annat om konjunkturtrenderna som...