Stockholmsbörsen fortsatt skakig på måndagen

Stockholmsbörsen inledde kraftigt uppåt på måndagen men uppgången kom av sig relativt omgående då Corona-oron åter tog kommandot över marknaderna. OECD kapade sin BNP-prognos över tillväxten i världen till 2,4 procent från 2,9 procent för i år. Antalet Coronavirus-smittade i Iran sköt i höjden med 523 nya fall till totalt 1 501. Vid halvfem-tiden var OMXS30-indexet ned med 0,6 procent.

Sentimentet fick inledningsvis stöd av stigande förväntningar att Federal Reserve ska agera och sänka räntan för att motverka de negativa effekterna av Coronaviruset. Federal Reserve indikerade i fredags att de är redo att agera vid behov.

Telekombolaget Nokia steg 0,5 procent. Bolaget har utsett Fortum-chefen Pekka Lundmark till ny vd efter Rajeev Suri som slutar efter mer än tio år som vd. Bytet på vd-stolen äger rum i september. På dagens presskonferens framkom också att bolaget inte har några planer på att utvärdera strategiska möjligheter för bolaget såsom indikerats i förra veckan.  

Kollegan Ericsson var samtidigt ned 1,2 procent. Bolagets storägare, riskkapitalbolaget Cevian Capital, vill att bolaget överväger en investering från USA för att mota konkurrensen från kinesiska Huawei. Det sa medgrundare Lars Förberg till Bloomberg TV.

Läkemedelsutvecklingsbolaget Pledpharma kommer att pausa dosering av patienter i det kliniska fas III-programmet Polar för läkemedelskandidaten Pledox. Det sker sammantaget, baserat på FDA:s och ANSM:s syn på programmet. Aktien rasade 39 procent.

Forskningsbolaget Medivir höll i dag en forskningsdag där bolaget presenterade nya positiva data från den avslutade fas Ia-studien med MIV-818. Aktien steg 18 procent. 

Teknikbolaget Anoto har via Knowledge AI tilldelats ett avtal med Singapores utbildningsdepartement rörande sin utbildningslösning KAIT. Aktien var upp 5,1 procent.

Spelbolaget Stillfront har nu fullföljt förvärvet av amerikanska Storm8 som aviserades den 21 januari. Prislappen var initialt 300 miljoner dollar, motsvarande 2,9 miljarder kronor, på en kontant- och skuldfri basis. Aktien var ned 1,3 procent.

Industrivärden kom med substansrapport som visade ett substansvärde på 240 kronor per aktie per 29 februari. C-aktien var ned 0,2 procent till 215,80 kronor.

I skymundan av börsoron kom svenskt inköpschefsindex som steg till 53,2 i februari från 51,5 i januari. Väntat var en minskning till 51,3 för industriindexet.

Reviderade siffror från Tyskland visade en uppgång i inköpschefsindex till 48,0 från 47,8 där väntat var 47,8. EMU-siffran höjdes till 49,2 från 49,1. 

Konkurserna i Sverige ökade med 11 procent i februari jämfört med samma månad i fjol, enligt färsk data från UC. Det följer på januari där konkurserna sjönk med 4 procent och hittills i år har konkurserna därmed ökat med 9 procent.

Relaterade artiklar

Portföljrekommendationer
Okategoriserat

Portföljrekommendationer

Börsen är tillbaka omgärdad av stödåtgärder men hur ska man agera i sin investeringsportfölj?Omvärldsstrateg Helena...

Investeringsklimatet nu & framåt
Okategoriserat

Investeringsklimatet nu & framåt

Omvärldsstrateg Helena Haraldsson sammanfattar det ekonomiska klimatet ur ett investerarperspektiv. Bland annat om konjunkturtrenderna som...