Mindre svaga konjunktursignaler och mindre handelskonflikter

Nervösa börser som varvas av pessimism och optimism. Helena Haraldsson menar i Omvärldspodden att räntor, handel och konjunkturoro gör marknaden volatil. Men trots slagiga börser och stora fall så ser hon positiva signaler på flera fronter.

– Börserna är väldigt nervösa. Vi såg redan efter Fed-chefens tal där man sänke ränterisken

betydligt att börsen steg 2% och sen gick luften ur. Efter det hade vi ett G20-möte med temporär vapenvila då investerare blev lättade och börsen steg 1 % och sen gick luften hur. Förra veckan fick vi ett fall i USA på över 3% på en dag, småbolag föll hela 4,5% på en dag. Detta är mycket sällsynt. Allt detta är bevis på att investerarkollektivet är mer nervösa än på länge vilket pekar på en fortsatt slagig marknad menar Helena Haraldsson (bild till höger).

 

Varför är så många investerare oroliga just nu?

– Sista tiden har räntorna spelat en stor roll. De långa räntorna har fallit markant. Sen verkar marknaden ha svårt att bestämma sig om de oroliga för lägre eller högre räntor i USA. Men de man skräms av nu på räntemarknaden är signalerna om en ökad risk för en ordentlig lågkonjunktur om 10-årsräntan faller under de lite kortare obligationsräntorna ex 2-årsräntan. Vi är inte där än men bara 10 punkter ifrån. Historiskt sen 80-talet har detta förebådat varje recession. Det har dock tagit tid innan recessionen kommit, 1-3 år och så länge orkar ofta inte börsen vara pessimistisk. Vi tycker denna oror är överdriven.

– Vapenvilan har följts av komplikationer. Nyligen kom nyheten ut att man arresterat finanschefen för Kina största telekombolag Huawei. Hon är även dotter till grundaren och sannolikt en framtida VDn. Detta är stort och visar att konflikten mellan stormakterna är mer än tullar och handel. Utan tvekan ökar nu osäkerheten i handelsförhandlingarna men även inom den globala techsektorn.

Helena menar även att vinstoron består och att man sänker också prognoserna för 2019.

Helena Haraldsson summerar positiva händelser just nu: 

Europa

Italien har lugnat ned sig en aning.

Råvaror  

Oljepriset fick stöd från Opec-mötet där det beslutades om produktionsbegränsningar.

Tillväxtmarknader

Vissa marknader har börjat gå bättre. Värderingen är i flera fall låg, dollarförsvagningen har hjälpt och Kina pratar nu stimulanser vilket är positivt.

Räntor

På räntesidan har Fed-chefen Powell signalerat att det inte blir så många räntehöjningar från Fed 2019 då styrräntan är nära normalnivå.

Handel

Samtal innebär i alla fall att det finns möjligheter att det inte blir fler tullar även om osäkerheten kan vara stor.

Konjunkturen

Amerikanska storbolagsbarometern ISM mätte nästan 60, klart över expansionsnivån som ligger på 44 vid en recession. Den tyska barometern IFO samt den svenska från Konjunkturinstitutet visar också starka siffror. Svensk industri är rekordoptimistisk om orderstockarna.
Dessutom är världens arbetslöshet är den lägsta på fyra decennier, det är en bred nedgång samtidigt som lönerna ökar, framförallt i USA och i Europa. Detta signalerar ju inte lågkonjunktur.

Vad bevakar du i närtid?

 – Jag kommer bevaka räntesignaler i USA bl.a: Fed-mötet den 19 december. En frågeställning att hålla koll på är: tänker de behålla sin räntebana eller kommer de signalera de fler höjningar än vad marknaden prisar in?  


 

Lyssna på hela samtalet i Omvärldspodden nedan: 

Relaterade artiklar

Portföljrekommendationer
Okategoriserat

Portföljrekommendationer

Börsen är tillbaka omgärdad av stödåtgärder men hur ska man agera i sin investeringsportfölj?Omvärldsstrateg Helena...

Investeringsklimatet nu & framåt
Okategoriserat

Investeringsklimatet nu & framåt

Omvärldsstrateg Helena Haraldsson sammanfattar det ekonomiska klimatet ur ett investerarperspektiv. Bland annat om konjunkturtrenderna som...