Strålande utsikter

Medicinteknikbolaget Elektas senaste rapport kom in klart över förväntan. Fortsatta marginalförbättringar är i sikte och aktien framstår som undervärderad.

  • Stark marknadsposition inom strålbehandling
  • Växande marknad med äldre befolkning och fler cancerdiagnoser
  • Stora möjligheter på tillväxtmarknader där bolaget är marknadsledare
  • Överraskande stark start på räkenskapsåret 2023/2024
  • Troligt med fortsatt marginalexpansion framåt
  • Amerikansk konkurrent i konkurs skapar möjligheter
  • Låga värderingsmultiplar relativt medicintekniksektorn
  • EV/EBITA-multiplar på cirka 16x respektive 12x för 2023/2024 och 2024/2025 (exkl. effekt från kapitaliserade utvecklingskostnader)
  • Vi rekommenderar KÖP med riktkurs 110 SEK

Elekta är en av de två globalt ledande aktörerna inom cancerbehandlingsformen strålterapi tillsammans med Siemens Healthineers, som 2021 förvärvade amerikanska Varian. Den största produkten är så kallade linjäracceleratorer (linacs) med vilka flera typer av cancertumörer behandlas. I Elektas produktportfölj finns också Leksell Gamma Knife för behandling av hjärntumörer, samt bolagets MR-linac Unity, vilken kombinerar en linjäraccelerator med en magnetresonanskamera för ökad precision. Utöver produktförsäljningen genereras även intäkter från mjukvarulösningar och service.

Mycket talar för att efterfrågan på Elektas produkter kommer att öka över tid. En allt äldre befolkning innebär fler cancerdiagnoser samtidigt som ett ökat välstånd på tillväxtmarknader innebär ökad efterfrågan på kvalificerad cancervård. Elektas marknadsledande position på tillväxtmarknader talar för bolaget framåt.

Inte kund än? Anmäl intresse här för att bli kund och ta del av vår topprankade aktieanalys och kvalificerade kapitalförvaltning.

Förra räkenskapsåret, 2022/2023, omsatte Elekta knappt 17 miljarder kronor med en rörelsemarginal på 8,5 procent (11,3). Inflation och störningar i leveranskedjorna fick kostnaderna att stiga snabbt, vilket fick ledningen att för drygt ett år sedan lansera ett besparingsprogram. Effekterna från detta syns nu tydligt.

Senaste rapporten, för det första kvartalet i räkenskapsåret 2023/2024, redovisades i slutet av augusti och visade på god organisk tillväxt vid 8 procent och kraftigt förbättrad lönsamhet. Det justerade rörelseresultatet ökade till 427 miljoner kronor (131), motsvarande en rörelsemarginal på 11,2 procent (4,0). Resultatet var långt över både våra och marknadens förväntningar.

Bland glädjeämnena i övrigt märktes en stärkt bruttomarginal och lägre rörelsekostnader, trots inflationen. Orderingången var en besvikelse vid -8 procent i årstakt, men ledningen var optimistisk och räknar med en återgång till ordertillväxt under andra kvartalet.

Under sommaren ansökte Elektas amerikanska konkurrent inom MR-linacs Viewray om konkursskydd under den amerikanska Chapter 11-lagstiftningen. Någon köpare till konkursboet förefaller inte ha dykt upp, vilket gör det troligt att Elekta blir den enda trovärdiga aktören kvar på marknaden för MR-linacs.

Mycket talar för att Elekta nu försöker approchera de cirka 60 kliniker som beställt MR-linacs från Viewray och inte kommer kunna få leverans. Troligen är en del av Viewrays beställningar från kliniker som inte har plats för Elektas större maskin, men vi uppskattar ändå att potentiellt cirka 45 kliniker kan komma att överväga en beställning från Elekta i stället.

Sammantaget bedömer vi att Elekta nu äntrar en period med bra försäljningstillväxt där bolaget betar av den stora orderstocken. I kombination med en god operationell hävstång kommer detta ge fin effekt på lönsamheten, där vi räknar med att den justerade EBITA-marginalen ökar från 8,5 procent i fjol till 14,8 procent 2025/2026.

På våra prognoser för 2023/2024 och 2024/2025 handlas Elekta till EV/EBITA-multiplar på cirka 16x respektive 12x, justerat för kapitaliserade utvecklingskostnader. Det innebär en tydlig rabatt mot en bred grupp internationella medicinteknikbolag som värderas till 19x respektive 16x för 2023 och 2024.

Vår bild är snarare att Elekta bör handlas med en premie mot jämförelsebolagen givet att Elekta lär leverera bättre vinsttillväxt under de närmaste åren.

Vi rekommenderar KÖP med riktkurs 110 SEK.

Ännu inte kund?

Få tillgång till topprankad aktieanalys hos Carnegie Private Banking

Upptäck mer

Ovan presenterar Carnegie Private Banking en sammanfattning av en av Carnegie Securities investeringsrekommendationer. Rekommendationen distribuerades till Carnegie Securities kunder första gången den 25 augusti kl. 07:09.

Viktig information

Detta är ett urval av Carnegie Securities producerade investeringsrekommendationer sammanfattat av Carnegie Private Banking inom Carnegie Investment Bank AB (publ). Rekommendationen och historik kan du kostnadsfritt få tillgång till genom att maila mar_information@carnegie.se. Rekommendationen har redan distribuerats till Carnegie Securities kunder. Carnegie har tillstånd att driva bankrörelse och samtliga tillstånd att bedriva värdepappersrörelse och står under Finansinspektionens tillsyn.

Potentiella intressekonflikter

Carnegie strävar efter att, genom att tillämpa fasta rutiner, undvika intressekonflikter mellan banken och dess kunder eller mellan bankens kunder. Rutinerna är dokumenterade i Carnegies riktlinjer rörande hantering av intressekonflikter. Om rutinerna och de åtgärder som Carnegie har vidtagit för att undvika en intressekonflikt i en specifik situation inte räcker för att förhindra att kundens intressen kan komma att påverkas negativt, ska Carnegie informera kunden om arten av eller källan till intressekonflikten.

Eventuella intressekonflikter som rör presenterade investeringsrekommendationer finner du här. Om ansvariga personer inom Private Banking för att göra detta urval av investeringsrekommendationer har egna innehav i de värdepapper som rekommenderas redovisas detta nedan.  

Relaterade artiklar

Värden bakom fasaden
Veckans aktiecase

Värden bakom fasaden

Förvärvsmaskinen Fasadgruppen har dragit ner på förvärvstempot rejält i ett försvagat marknadsläge. Den som lyfter...

Goda utsikter i gruvorna
Veckans aktiecase

Goda utsikter i gruvorna

Verkstadsbolaget Sandvik värderas för försiktigt givet de senaste årens framsteg och de goda framtidsutsikterna inom...

Bäddat för vinsttillväxt
Veckans aktiecase

Bäddat för vinsttillväxt

Omsorgsbolaget Attendo utvecklas åt rätt håll efter en betydande svacka. Nu lyfter ledningen målen och...