Investeringsåret 2022 är igång!

I förra veckan inleddes Carnegie Private Banking seminarieserien "Investeringsåret 2022". Makrostrategen Helena Haraldsson diskuterade årets räntechock och vilka utmaningar som finns framåt. Johnny Torssell delade med sig av den tekniska analysen och när nästa korrigering förväntas ske samt de mest spännande aktierna för 2022. Kontakta din rådgivare för att se seminariet i efterhand.

Carnegie Private Banking inleder 2022 med fem digitala placeringsseminarier ”Investeringsåret 2022” där våra topprankade aktieanalytiker delar med sig av aktuell marknadssyn och listar aktier vi gillar inom olika sektorer på Stockholmsbörsen. Målet är att på en halvtimme ge våra kunder ett kunskapstungt och koncentrerat investeringsunderlag via vår digitala och interaktiva investeringsplattform Carnegie Live.

Makrostrateg Helena Haraldsson inledde det första seminariet med faktorerna bakom den kraftiga ränteuppgången som har inlett 2022 och skapat nervositet på börsen, särskilt inom tech-sektorn och i högt värderade aktier.

Bakom ränteuppgången ligger den amerikanska centralbanken Feds förändrade syn på inflationen, som blev synlig för de finansiella marknaderna när mötesprotokollet publicerades den 5 januari. Där framgick tydligt hur Fed nu gjort en u-sväng och inte längre ser inflationen som temporär utan något som ska bekämpas. Det ska ske genom fler och tidigare räntehöjningar, avsluta stimulanser samt krympa balansräkningen, sannolikt snabbare denna gång än under 2018.

Fed tvärvänder

Samtidigt finns flera positiva faktorer att lyfta fram, inte minst den fortsatta optimismen kring bolagens vinsttillväxt i år och nästa år.

– Vi ser en del tecken på högkonjunktur, exempelvis bristen på arbetskraft och att hushållen faktiskt mår bra. Det är ett styrketecken nu när inflationen är hög. Problemen för företagen med till exempel långa leveranstider ser nu även ut att mildras lite, vilket ger optimism. Sen har dock omikron-vågen tillkommit, och det återstår att se hur det har påverkat företagen – inte minst sjukfrånvaron men framförallt leveranskedjor i Asien, där man har nolltolerans mot covid och gör omfattande nedstängningar, säger Helena Haraldsson.

Makrostrategen sammanfattade nuläget med att börsen befinner sig i en mer utmanande miljö än under 2021: från stöd av stora stimulanser till en åtstramande miljö.

Johnny Torssell, teknisk analytiker på Carnegie Private Banking, avslutade placeringsseminariet med det tekniska perspektivet på börserna i Sverige, Tyskland och USA. Han ser tydliga upptrender på alla dessa marknader, som alla visar tecken på att befinna sig i fas 2 i en fyrgradig skala.

Fas 2 – upptrendsfasen – kännetecknas av stegvis högre toppar och bottnar och kan pågå under en längre tid. Johnny Torssell ser inga tecken på att upptrendsfasen är bruten. Han konstaterar även att börsen just nu befinner sig i ett historiskt och välkänt positivt säsongsmönster, där börsen – historiskt – i Sverige och USA under perioden november till april har levererat hela eller större delen av årets avkastning.

Fasanalys

Det saknas dock inte hot mot börsen.

– Sentiment är för positivt. När alla är optimister, då ska vi börja bli oroliga. Då närmar vi oss troligen toppen. Vi ser bland annat den högsta värderingsnivån någonsin samtidigt som placerarna är belånade upp till tänderna. Ingen vill ha cash just nu. Vi ser även ett enormt intresse för börsnoteringar och en rekordvärdering på tech-bolag som förlorar pengar, säger Johnny Torssell.

Kontakta din rådgivare för att se seminariet i efterhand, där Johnny Torssell även ger besked om när nästa korrigering förväntas ske samt listar de mest spännande aktierna för 2022 ur ett tekniskt perspektiv. Du får även veta vad Helena Haraldsson bedömer kommer hända med börsen när Fed börjar minska sin balansräkning samt hur rimliga den svenska Riksbankens ränteprognoser är.

Aktier och investeringar för 2022

Beställ din provportfölj

Relaterade artiklar

Långsiktighet från A till Z
Event

Långsiktighet från A till Z

Nätverket Carnegie Next Generation ger viktigt stöd till familjeföretagare som ser generationsskiftet nalkas.