Investeringscase: Placeringar i en inflationsmiljö

Inflationen är tillbaka och äter upp många ränteplaceringars avkastning. För att skydda portföljen i denna nya investeringsmiljö blickar vi mot fastigheter, infrastruktur och råvaror. Även bolag med pricing power, inom automation samt banker kan bli vinnare. Denna artikel är ett utdrag från vår senaste strategirapport: "Ökad friktion".

Ta del av hela atikeln i vår senaste strategirapport som kan läsas digitalt i Carnegie Online.

Utvalda

aktier och investeringar

Beställ din provportfölj

Inflationen är här – högre än väntat, och kanske inte lika övergående som centralbankerna tror. Inflationstakten i USA har sedan i maj etablerat sig över 5 procent i årstakt, och i euroområdet tog inflationen i augusti klivet upp till 3 procent. Sverige har i nuläget en inflationstakt på nästan 2,5 procent.

Centralbankerna har sedan finanskrisen 2008 brot­tats med låg inflation och tillväxt genom att sätta låga och ibland negativa räntor. Tidigare har innehav av kontanter och korta nominella statsobligationer varit viktiga instrument för att hantera risk och då även gett positiv realavkastning. I dag ger sådana exponeringar en köpkraftsförlust.

Oavsett om inflationen är här för att stanna eller ej, så gör centralbankernas ”kidnappning” av nominella obli­gationer tillgångsallokering än mer utmanande. Hur ska man balansera aktierisk utan att kapitalet urholkas?

Inflationsjusterade obligationer har inte heller varit till mycket hjälp eftersom realräntorna har varit låga, i många fall negativa. Det finns däremot en rad indirekta sätt att skydda sitt kapital mot högre inflation. I vår alternativa portfölj ökar vi exponeringen mot realtillgångar som fastigheter och infrastruktur. På börsen kan inflation gynna vissa sektorer med pricing power, stigande löner kan gagna bolag inom robotisering, och bankaktier är troliga vinnare om inflation ger ränteuppgång.

Placeringar i en inflationsmiljö

Sedan finanskrisen har vi egentligen inte sett mycket inflation i centralbankernas mått, däremot en enorm inflation i tillgångspriser som fastigheter, aktier och fram­för allt obligationer. Även om inte mycket talar för att konsumentinflationen ska rusa upp till 1970-talets nivåer, så överger nog allt fler investerare och förvaltare synen att inflationen är ”utrotad” eller ”död”. För första gången på mycket länge kan vi förvänta oss något högre inflation de kommande åren.

Centralbankerna indikerar för närvarande att de ska börja avveckla nuvarande stödköpsprogram redan i år och eventuellt börja höja räntorna något 2023. Detta kommer att påverka tillgångspriser olika.

Kassa (kontanter) och långa nominella obligationer kallas av vissa för ”skräpplaceringar” då de urholkar innehava­rens köpkraft, men bör, liksom tidigare, stå emot bättre vid en eventuell större börsnedgång.

Naturresurser och råvaror: Inflation går ofta hand i hand med stigande råvarupriser. Bästa skyddet finns i råvaror såsom energiråvaror (olja och natur­gas) och basmetaller (stål, koppar, aluminium). Även en bred råvaruexponering skyddar mot inflation. Exponering kan erhållas genom såväl breda som specifika ETF:er, men även genom vissa specialise­rade hedgefonder.

Råvaruproducenter: Producenter av råvaror och mate­rial, som gruv- eller energibolag, gynnas av högre råvarupriser – de tjänar direkt på att den vara de säljer blir dyrare. Exponering fås via enskilda aktier eller sektor-ETF:er.

Fastigheter: Direktägda fastigheter har historiskt sett varit ett bra skydd mot stigande inflation. Högre priser på byggmaterial höjer ersättningskostnaden, och gör det svårare för nytt utbud att nå marknaden. Högre inflation gör således befintliga bestånd mer attrak­tiva. Fastighetstillgångar med långa hyresavtal, som kommersiella kontors- och industrifastigheter, har ofta automatisk inflationsjustering. För bostäder finns det en viss trögrörlighet, men så länge det sker återkom­mande hyresförhandlingar uppnås visst skydd mot inflation. Högre räntor är en risk för fastigheter som har hög belåningsgrad, men fastighetsägare med långa lån till fasta räntor har mindre ränterisk. Nominella lån kan dessutom betalas tillbaka med ”inflaterade” kronor. Givet att räntorna inte stiger för snabbt bör alltså fastigheter över lag utgöra ett bra skydd mot inflation.

Exponering mot fastigheter fås genom att köpa aktier i fastighetsbolag. Direktägda fastigheter är ett mer direkt inflationsskydd, men är svårare för privat­personer att få exponering mot. I vår portfölj Alterna­tiva Investeringar har vi investerat i en global fastig­hetsfond som endast är tillgänglig för professionella investerare.

Infrastruktur: Infrastrukturtillgångar delar många infla­tionsskyddande egenskaper med fastighetstillgångar, exempelvis värdeökning från högre ersättningskost­nader, men även högre intäkter från nyttjandet. Till exempel har elnät genom statlig reglering inbyggda inflations-och räntekomponenter i sin prissättning. Infrastrukturtillgångar är ännu svårare för investerare att få exponering mot – att köpa en hyresfastighet är enklare än att köpa ett elnät. Vår portfölj Alterna­tiva Investeringar ger exponering mot såväl förnybar elproduktion som bredare infrastruktur genom två noterade fonder.

Alternativa strategier och förvaltare som inte enbart investerar i de traditionella tillgångsslagen (aktier och räntepapper) bör ha lika goda chanser att generera avkastning oavsett om inflationen är hög eller låg. Global Macro-strategier kan exempelvis ta både kort och lång exponering i ränteplaceringar, valutor och råvaror. Ett annat alternativ är relative value-strategier som inte är beroende av prisförändringar, utan utnyttjar felprissättningar mellan snarlika tillgångar. Inom Alternativa Investeringar har vi bland annat exponering mot en volatilitetsstrategi som gynnas då marknadsmiljön blir mer osäker, till exempel till följd av ökad inflationsoro.

Tre vinnare på högre inflation

  1.  ”Pricing power”: Bolag med mono­polliknande ställning, mindre pris­känsliga varor eller marknadsledande ställning är vinnare. När industri och sällanköpsvaror får högre material-och inköpskostnader är vinnarna de bolag som kan föra vidare dessa kostnader till slutkund.
  2.  Finanssektorn: Banker brukar gynnas i en miljö med stigande inflation och stigande räntor, framför allt då ränte­kurvan blir brantare. Räntenettot ökar när bankerna höjer sin utlåningsränta. Bankerna är också intressanta i nulä­get då de höjer utdelningarna, vilket kan kompensera för högre inflation.
  3.  Robotisering: Vinnare på kostnadsökningar relaterade till brist på arbetskraft (som vi nu ser i USA och i Kina) är bolag inom automation och robotisering. Detta gäller i synnerhet jämfört med arbetsintensiva tillverk­ningsbolag. Robotics – ett område som presenterades i Allokering och portföljstrategi våren 2018 – är en exponering i vår portfölj Global Tema.

Tala med din rådgivare om du vill skydda din portfölj mot inflation.

Lyssna även in på Investera & Agera och förjupa dig mer i hur du kan inflationsskydda din portfölj.

Beställ din provportfölj

med utvalda aktier och investeringar

Beställ kostnadsfritt

Relaterade artiklar

Stark start för EQT Nexus
Investeringstema

Stark start för EQT Nexus

Vid halvårsskiftet i fjol lanserades private equity-fonden EQT Nexus – riktad till privata investerare. Hittills...

Säker livsmedelsförsörjning
Investeringstema

Säker livsmedelsförsörjning

Människorna blir fler, skördarna måste öka och matens miljöpåverkan minska. Livsmedelssystemet behöver säkras mot geopolitiska...