Säker livsmedelsförsörjning

Människorna blir fler, skördarna måste öka och matens miljöpåverkan minska. Livsmedelssystemet behöver säkras mot geopolitiska och biologiska risker. För investeraren öppnar sig perspektiv inom områden som agritech, konstgödning och jordbruksmark.

Artikeln är ett utdrag från vår senaste strategirapport, januari 2023.

Läs hela artikeln i

vårens strategirapport

Läs rapporten här

  • Krig och klimat sätter matförsörjning i fokus
  • Omställning nödvändig
  • Intressant läge i agritech och gödningsmedel

Drivkrafter

Jordbruket och vårt sätt att producera och konsumera mat är, likt energisystemet, i behov av en omfattande omställning, både ur hållbarhets- och hälsosynpunkt. Produktionen av livsmedel står för runt 25 procent av de globala växthusgasutsläppen.

De senaste åren har vi bevittnat en rad störningar i det globala livsmedelssystemet till följd av faktorer som covid, krig och extremväder. Vi har i en rad avseenden skapat ett effektivt men fragilt system, som leder till sämre hälsa, ökad miljöförstöring, vattenbrist och minskad biologisk mångfald. Ukrainakriget visar hur sårbar världens livsmedelsförsörjning är ur ett säkerhetsperspektiv. Precis som på energiområdet innebär en omställning av livsmedelssystemet att stora investeringar behövs de kommande åren. Det handlar om bättre hushållning med de resurser som finns i dag – några lösningar är agritech (smart jordbruk), minskat matsvinn och smartare vattenanvändning. Det behövs också en större hänsyn till biodiversitet och att vi går från linjär till cirkulär produktion

Förslag

Vi rekommenderar exponering mot bolag inom områden som agritech och gödningsmedel där värderingarna kommit ned den senaste tiden. Tala med din rådgivare om du vill investera i investeringstemat: Säker livsmedelsförsörjning.

Relaterade artiklar

Stark start för EQT Nexus
Investeringstema

Stark start för EQT Nexus

Vid halvårsskiftet i fjol lanserades private equity-fonden EQT Nexus – riktad till privata investerare. Hittills...