”Börsen har mer att ge”

Förra veckans åtstramningar av centralbankerna följs av ökad oro kring Bidens stimulanspaket samt nya nedstängningar. I grunden råder en fortsatt stigande börstrend men med ökad volatilitet, enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Förra veckan bjöd på ökad börsturbulens med stora rörelser såväl uppåt som nedåt. På årets sista räntemöte i onsdags tydliggjorde den amerikanska centralbanken Fed att inflationen är det största hotet på kort sikt. Fed kommunicerade en dubblerad tapering-takt, oförändrad ränta och tre räntehöjningar under 2022 – allt i princip enligt marknadens förväntningar. Räntereaktionerna var små och börsen steg – särskilt tech-aktier och Nasdaq. Börsveckan summerad landade på minus 1 procent för OMXS30 medan S&P500 backade 1,9 procent.

Aktiemarknaden har i allt större utsträckning blivit nyhetsstyrd de senaste veckorna. Efter lättnaden från förra veckans Fed-möte så har de senaste dagarnas nyhetsflöde varit av negativ karaktär.

– Vi har sett nya omikron-relaterade nedstängningar som på nytt väcker osäkerhet om det kan störa bolagens fortsatta vinsttillväxt 2022. Utöver det har vi potentiella problem med Joe Bidens finanspolitiska välfärdspaket, som nu även ifrågasätts av en del av hans egna demokratiska senatorer, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Samtliga demokraters röster kommer behövas för att få majoritet i omröstningen. Därmed skapas en osäkerhet om vad marknaden kan få för stöd av dessa förväntade och redan diskonterade stimulanser.

– Båda dessa faktorer – nedstängningar och stimulanspaketet – kan skapa en osäkerhet som gör att investerare väljer att avvakta med nya positioner innan årsskiftet och därmed ta udden av börstrenden under årets sista veckor.

Börserna har skakat av sig den initiala oron kring omikron-virusets spridning, och återhämtat en stor del av nedgången. Speciellt S&P 500, som är nära all time high och har passerat OMXS30 som tidigare hade en starkare utveckling än det amerikanska storbolagsindexet. OMXS30 har dock stigit hela 22 procent under 2022.

– Jag tror fortsatt börsen har mer att ge under nästa års inledning och att detta på nytt kommer visa sig vara en rekyl som är köpvärd. För de närmaste veckorna kan den förnyade oron kring nedstängningar och stimulanspaketet skapa osäkerhet som gör att vissa investerare vill ta ned aktierisk över julledigheten och därmed skapa ett kortsiktigt säljtryck.

I grunden råder fortsatt optimism och den stigande börstrenden ser ut att hålla ett tag till enligt Karl Hedberg, som i senaste poddavsnittet av Investera & Agera diskuterade hur investerare bör agera på kort och lång sikt.

– På kort sikt kan investerare med en kortare investeringshorisont plocka hem vinster i aktier som haft en stark utveckling. Vi tror på en positiv avslutning på året men med högre volatilitet, vilket kan skapa intressanta köplägen. Investerare med lite längre horisont bör ha en ökad andel lägre värderade och traditionella så kallade värdebolag i portföljen. Stigande räntor och inflation är trots allt mer känsligt för tillväxtbolagen. Selektivt finns dock tillväxtbolag som har kommit ned för mycket, där är det stockpicking som gäller. Sektormässigt är det cykliska verkstadsbolag som ser starkast ut, säger Karl Hedberg i podden.

Hållpunkter i veckan

Efter förra veckans intensiva centralbanksvecka väntar en lugnare vecka på såväl bolags- som makrofronten. På julafton (fredag) är börserna stängda i Norden, Tyskland och USA. 

På tisdag väntar månadsbarometer från KI samt en ny konjunkturprognos för Sverige. Tillverkningsindustrin går för högvarv men hur länge orkar humöret ligga på topp givet flaskhalsproblem och risk för nedstängningar? Hur hårt svenskarna håller i plånboken med allt högre energipriser får vi en indikation om på onsdag, då detaljhandelssiffror för november presenteras.

Inflationen är fortsatt i huvudfokus på marknaden och på onsdag presenteras Fed:s favoritmått för kärninflationen (PCE-core). Konsensus ligger på 4,5 procent – den högsta nivån sedan slutet av 1980-talet.

Läs veckans agenda här

Aktiecase

Byggjätten Skanska är ett lågt värderat bolag med stabila vinster och en stark marknadsposition. De senaste åren har bolaget lyckats förbättra marginalen i byggverksamheten, som nu är i gott skick. Addera vinsterna från den kommersiella fastighets- och bostadsutvecklingen. Med en stark balansräkning och bra kassaflöden har Skanska goda förutsättningar att investera i såväl nya egna värdeskapande projekt som att dela ut pengar till aktieägarna. Direktavkastningen motsvarar knappt 4 procent i dagsläget. På vår prognos för 2022 värderas aktien till EV/EBITA 10x, vilket är attraktivt. Vi rekommenderar Köp med riktkurs 300 SEK.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

OMXS30 noteras sedan i augusti i en stor konsolidering där vi just nu ser en tendens till lägre toppar och högre bottnar. På nedsidan möter stöd vid 2 280 i form av onsdagens lägsta samt 200-dagars medeltal. Underskrids den nivån möter nästa stöd vid 2 230 följt av 2 190 / 2 200. På uppsidan möter ett första motstånd vid 2 353 följt av 2 390 och därefter 2 400-området. I diagrammet nedan är dessa bevakningsnivåer markerade.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...