”Utrymme för kortsiktigt positiva överraskningar”

Motvinden för börsen fortsätter och listan med orosmoln krymper ej. Nya signaler och trender kan dock komma efter veckans viktiga inflationsdata samt den stundande rapportperioden som inleds i veckan. Vi har hittat ett robust aktiecase med urstarka kassaflöden och stora återföringar till aktieägarna.

Listan med faktorer som tynger börsen är fortsatt lång. Till oroslistan kan vi den senaste veckan addera ytterligare eskalering i Ukrainakriget efter helgens sprängning av bron till Krim samt Opecs beslut om en kraftig produktionsminskning. Den senare ledde till spekulationer om att USA som svar kan komma att begränsa exporten av vissa oljeprodukter till Europa.

Börserna inledde positivt i förra veckan men avslutade i moll, efter att den amerikanska sysselsättningsstatistiken var bättre än väntat. Tolkningen är att den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) måste fortsätta höja räntan aggressivt och med 75 punkter även vid nästa Fed-möte. Index för såväl de amerikanska som europeiska börserna har nu halkat ned till nivåer strax över årslägsta, som nåddes i slutet av september. I lokal valuta är världsindex liksom USA ned 24 procent i år, Europa -28 procent och Sverige -31 procent.

– Om vi tittar på de större korrigeringar som vi har haft genom åren så närmar sig Stockholmsbörsen den största nedgången sedan 2008, då börsen föll 42 procent. Om man tror att det historiska mönstret ska hålla även denna gång så skulle det indikera att vi närmar oss en botten. Det man dock behöver ta med i bilden nu är att aktiemarknaden har en betydligt kraftigare motvind från hög inflation och åtstramande centralbanker, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Efter en period med makrodriven börs, väntar en period med mer bolagsspecifik information. I veckan smyger rapportperioden igång men full fart väntas först i nästa vecka. Globalt har vinstvarningar från fraktbolaget Fedex och stålbolaget Nucor gjort börserna nervösa. Aktiekurserna har i flera fall pressats trots kraftiga kursras tidigare i år, vilket tyder på att allt inte är inprisat. I Sverige har vinstvarningar främst berört konsumentrelaterade branscher, men även där pressas redan låga aktiekurser ytterligare.

– Jag förväntar mig en rapportperiod som inte bjuder på några breda besvikelser när det gäller resultaten. Många bolag har fortfarande stora orderböcker att jobba igenom och den svaga valutan bidrar med positiva resultateffekter. Givet prognoserna om en tuff vinter för europeiska konsumenter så tror jag förväntningarna på kvartalsrapporterna för tredje kvartalet är något för låga. Det bör finnas utrymme för kortsiktigt positiva överraskningar. De större internationella bolagen har utöver valutamedvind dessutom fördel av att inte enbart vara exponerad mot den europeiska ekonomin, som ser ut att drabbas av den hårdaste inbromsningen. Bland de bolagen hittar vi sannolikt de större positiva överraskningarna i rapportsäsongen, säger Karl Hedberg.

Vad vill investerare se för att våga ta mer risk?

– Den viktigaste faktorn för en mer uthållig rörelse uppåt på börsen är att vi får se en tydligt nedåtgående trend i inflationstakten och en arbetsmarknad som svalnar av. Först då kommer aktiemarknaden kunna bedöma slutet på centralbankernas åtstramningar. Utöver dessa faktorer så vore även signaler om att komponentbrist och höga fraktkostnader är på väg att normaliseras positivt. Det kommer ge mer förtroende för marknadens vinstprognoser. En strategiändring av den nuvarande kinesiska nolltoleransen mot covid skulle även den kunna vara en faktor som ger stöd till riskviljan hos investerare, säger Karl Hedberg.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

En ny viktig vecka väntar med inflationsdata för september. Huvudnumret är torsdagens KPI för september månad i Sverige och USA. Inflationstakten i Sverige, mätt som KPIF, steg till 9,0 procent i augusti från 8,0 i juli – den högsta inflationstakten på 30 år. För svensk räkning är även onsdagens Kantar Prospera-rapport om inflationsförväntningar hos penningmarknadens aktörer en viktig pusselbit för Riksbankens agerande.

IMF publicerar sin globala konjunkturprognos på tisdag och senaste protokollet från Fed-mötet publiceras på onsdag. Amerikanska detaljhandelssiffror väntas på fredag och producentpriserna (PPI) på onsdag.

Rapportperioden smyger igång med amerikanska investmentbanker i slutet av veckan. För svensk del än investmentbolagen först ut, med Öresund på tisdag och Creades på torsdag. Nästa vecka drar rapportperioden igång på allvar.

Läs veckans agenda

Aktiecase

Med den pågående energikrisen i Europa och efter år av underinvesteringar i gas- oljesektorn, står vi inför en period med strukturellt högre oljepris. För de traditionella energibolagen innebär det ökade fria kassaflöden och stora värden som kan återföras till aktieägarna de närmaste åren. Den norska gas- och oljejätten Equinor är ett sådant exempel. Bolaget erbjuder en fortsatt attraktiv avkastning, trots kursrusningen på 60 procent i år på Oslobörsen.

Det fria kassaflödet skjuter i höjden och bolaget utökade återköpsprogrammet samt föreslog även en extrautdelning i halvårsrapporten, som var mycket starkare än väntat. Bolagets långsiktiga strategi är att optimera gas- och oljeproduktionen samt minimera koldioxidutsläppen. Med det urstarka kassaflödet investerar Equinor inom produktion av förnyelsebar energi för att nå visionen om nettonollutsläpp år 2050.

Vi rekommenderar Köp med riktkursen 480 NOK. Bolagen inom gas- och oljesektorn bör ha en högre riskpremie än historiskt givet den osäkra framtiden på lång sikt, men det är till stor del redan inprisat. Ovilja att investera i sektorn har sänkt värderingarna, som är fortsatt låga i såväl i absoluta tal som i ett historiskt perspektiv. På vår nuvarande prognos för 2022 värderas Equinor till P/E 4x och EV/EBITA 0,8x. Givet de stora vinsterna krävs ingen multipelexpansion för att räkna hem investeringen.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

På tre dagar (30/9, 3/10, 4/10) steg OMXS30 med imponerande 6,4 procent och toppade i tisdags precis vid motståndet i den kortsiktigt nedåtgående (grå) trendkanalen (se diagram nedan). Efter den uppgången bildade index två ”Inside-staplar” och därför skrev vi i fredagens analys att ”En IS-stapel är en grafisk illustration av kortsiktig osäkerhet och brukar följas av 1-3 stora staplar”. Vi fick en stor stapel på nedsidan under fredagen och vi kan således konstatera att index vände ned precis vid den motståndslinjen. På uppsidan  fortsätter vi att bevaka motståndet i den fallande (grå) trendkanalen vid cirka 1 900 men också 50-dagars medeltal som i dag möter vid cirka 1 935. Även RSI-indikatorn är intressant att följa som nu återigen har vänt ned strax under 60-nivån. Vid nästan varje tillfälle under hela 2022 har index vänt ned när RSI har noterats kring 60-nivån. På nedsidan möter stöd vid den senaste botten 1 780 följt av trendlinjestöd vid 1 750/1 760 och därefter vid 1 700.  

För att vi ska bli mer positiva till börsen vill vi se en beteendeförändring, det vill säga någonting som visar att det tidigare negativa mönstret har förändrats. Det ser vi fortfarande inte. Som vi visade på flera olika sätt under förra veckan befinner sig index i en Fas 4, det vill säga en nedtrendsfas, sedan toppen i januari och vi har inga indikationer på en den nedtrenden har bottnat.

Relaterade artiklar