”Vi har inte sett något riktigt trendbrott ännu”

Efter flera veckor svag börs har börserna tagit revansch. Hur länge rekylen håller i sig är osäkert, men räntenedgången kan skvallra om att marknaden i högre utsträckning oroar sig för en recession. Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg ger sin bedömning om hur man som investerare bör agera.

Den efterlängtade upprekylen nådde till slut även Stockholmsbörsen under måndagen med en stor och bred uppgång, med fastigheter och verkstad i täten. USA ledde midsommarrallyt i förra veckan där S&P 500 steg 6,4 procent med de pressade teknikaktierna i täten. Europa steg 2,4 procent den senaste veckan samtidigt som Stockholmsbörsen föll 1,3 procent, då börsen var stängd under fredagen och därmed missade den starka avslutningen av veckan på de amerikanska börserna.

– Jag ser fredagens positiva rörelse som en motreaktion på den två veckor långa nedgångsperioden vi hade dessförinnan. De största enskilda uppgångsdagarna kommer ofta i en marknad som är i en fallande trend. Jag tycker denna rörelse visar alla tecken på ett björnmarknadsrally. Den positiva rörelsen kan fortsätta ytterligare en bit upp men jag tror inte vi har sett något längre riktigt trendbrott ännu, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Andra viktiga drivkrafter bakom uppgången är ränterekylen. Den amerikanska tioåringen har rekylerat ned från 3,50 procent till som lägst 3,15 procent under måndag eftermiddagen. Den amerikanska räntenedgången kan vara ett tecken på att marknaden i allt högre utsträckning börjar oroa för en recession.

– Det är lite för tidigt att säga att vi redan har skiftat fokus från inflation till recession eftersom vi fortfarande får in nya högre inflationssiffror löpande. Jag tror dock vi börjar närma oss tidpunkten där vi kommer se just detta skifte. Då kommer vi sannolikt se något nedjusterade förväntningar på kommande räntehöjningar.  Om detta scenario spelas ut med ränteförväntningar som justeras ned, så bör vi kunna se en återhämtning i de sektorer som pressats hårdast av de snabbt stigande räntorna. Exempelvis fastighetssektorn samt bland tillväxtbolag som har icke-cykliska verksamheter, säger Karl Hedberg.

Efter Feds 75-punktershöjning till 1,50-1,75 procent så förväntar sig marknaden två stycken 50-punkters höjningar i juli och september, följt av tre stycken höjningar om 25 punkter i november, december och februari 2023. Det innebär att vid årsslutet förväntas styrräntan som idag är 1,50-1,75 ligga runt 3,50 procent för att sedan närma sig 4 procent under 2023.

En snabb räntehöjningstakt även för Riksbanken får stöd av att det underliggande kostnadstrycket är högt – under maj steg de svenska producentpriserna nästan 2 procent och 24 procent högre än för ett år sedan. På torsdag har marknaden prisat in en höjning om 50 punkter. Även för de två resterande mötena (september och november) i år har marknaden prisat in 50-punktershöjningar från Riksbanken – det vill säga att styrräntan går från dagens 0,25 till 1,75 procent till årsskiftet. Under 2023 förväntas nya Riksbankschefen Erik Thedéen lyfta räntan ytterligare runt 150 punkter upp emot 3,25 procent.

Jämfört med i våras är ganska kraftfulla räntehöjningar nu inprisade och oron svänger mer mot recessionsoro som en effekt av åtstramningen och allt försiktigare hushåll.

– Jag tror marknaden får svårt att redan nu vända upp mer långsiktigt. Senaste dagarnas upprekyl kan dock fortsätta ett tag till så riktigt kortsiktiga investerare kan ta position för kortsiktig uppgång in mot rapportperioden. Störst uppgångspotential hittar vi sannolikt i de mest nedpressade sektorerna, både bland fastighetsbolag, tillväxtbolag samt traditionella cykliska bolag, säger Karl Hedberg.

Hur bör man agera?

– I ett medellångt perspektiv tycker jag fortfarande att sälja på styrka är rätt strategi för att skapa kassa och handlingsutrymme. Den långsiktige investeraren kan dock börja titta på de konjunkturkänsliga industribolagen som har tagit mycket stryk på grund av konjunkturoro och recessionsspekulationer. I många av de bolagen börjar det se ut som att marknaden redan har prisat in recession till viss del. Även om kortsiktiga säljflöden kan pressa aktierna ytterligare så är dessa nivåer intressanta för en långsiktig aktieportfölj. Jag tror inte rapporterna räcker som trigger för att värdera om dem kortsiktigt, säger Karl Hedberg.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Huvudnumret på den svenska agendan i veckan är Riksbankens räntebesked på torsdag. Förväntningarna är en höjning på 50 punkter och en ny högre räntebana. Hur den svenske konsumenten mår får vi i tisdagens detaljhandelssiffror. Onsdagens KI-barometer och fredagens industri-PMI ger viktiga pusselbitar om stämningsläget i industrin.

Internationellt är fredagens inflationsdata för eurområdet av största intresse, där prognosen är fortsatt ökad tillväxttakt för inflationen. Viktig industri-PMI kommer på fredag, inte minst i USA. Fortsatt tillväxt men vikande index är konsensus i nuläget.

På bolagsfronten rapporterar H&M andra kvartalet på onsdag. H&M överraskade positivt när försäljningssiffrorna för det andra kvartalet presenterades för knappt två veckor sedan. Aktien står dock 6 procent lägre idag och har tappat totalt 30 procent under 2022. Frågetecken finns kring hur H&M drabbas av kostnadsinflationen samt köpviljan hos konsumenterna när köpkraften minskar.

Läs veckans agenda

Aktiecase

Hygienbolaget Essity har haft några tröga år på börsen. Mycket talar dock för att senaste rapporten kan vara en vändning, med rejäla genomslag av prishöjningar samt en fin volymtillväxt. Att bolaget besitter pricing power är avgörande för att återfå marknadens förtroende efter år av besvikelser över såväl marginal som tillväxt. Fortsatta prishöjningar kombinerat med löpande kostnadsbesparingar ger stöd åt lönsamhetsförbättringar och betydande vinstökningar de närmaste åren. Enligt vår prognos ökar vinsten per aktie i år och nästa år med hela 21 respektive 22 procent.

Essity-aktien har trampat vatten de senaste åren men bör nu åter hamna på marknadens radar över bolag med defensiva kvaliteter och attraktiv pricing power. Om bolaget lyckas övertyga om att marginalerna kan återställas till tidigare toppnivåer, är uppsidan fortsatt god. Aktien är ett defensivt case med attraktiv värdering, såväl relativt andra hygienbolag som defensiva bolag. Vi rekommenderar Köp med riktkursen 320 SEK, motsvarande P/E 17x 2023p och i linje med det historiska snittet. Vi ser större uppsida på lång sikt, med stöd av M&A och fortsatt kostnadseffektivisering.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

OMXS30 har nu gått ned över 10 procent på bara 12 börsdagar och är naturligtvis kraftigt översåld i det kortsiktiga perspektivet. Detta kraftigt översålda läge brukar, som vi skrev i förra veckan, leda till en kortsiktig rekyl upp och målområdet är mot 20- och 50-dagars medeltal som möter vid runt 1 980/2 000-området.

Om vi nu för en upprekyl i linje med den kortsiktiga karta som vi navigerar efter så ska det bli intressant att se vad vi får för typ av upprekyl. Är det en upprekyl som ger en indikation om en underliggande styrka och således ett lite större björnmarknadsrally? Eller är det bara en kortsiktig upprekyl för att upphäva det kraftigt översålda läget? Så länge vi inte har några indikationer på att nedtrendsfasen, det vill säga Fas 4, är över utgår vi ifrån att upprekylerna kommer att följas av nya lägre bottnar.  

Relaterade artiklar