Faktorerna som kan förbättra börssentimentet

Börsmiljön är fortsatt utmanande med rejäl motvind från centralbankerna och en fortsatt orolig inflationsmiljö. Siffrorna från bolagen i rapportperioden blev dock något bättre än väntat. Även om börssentimentet är negativt finns flera faktorer som skulle kunna trigga ett mer positivt börsscenario igen.

De fyra första månaderna på året har varit minst sagt volatila på världens börser. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 har tappat 16 procent, europeiska storbolagsindexet Eurostoxx 50 har fallit med 12 procent och i USA står S&P 500 13 procent lägre än vid årsskiftet.

April blev en ursvag börsmånad, framför allt för det amerikanska tekniktunga indexet Nasdaq som tappade drygt 13 procent. April blev därför den sämsta börsmånaden på Nasdaq sedan finanskrisen 2008. Bland de största förlorarna i april på Nasdaq hittar vi en kurshalvering i streamingbolaget Netflix, -31 procent i halvledarjätten Nvidia och -24 procent i e-handelsjätten Amazon.

För att spä på volatiliteten ytterligare, blev måndagen minst sagt dramatisk. Utan några märkbara nyheter föll OMXS30-index som mest 8 procent vid 10-tiden. Börsen repade sig dock relativt snabbt till läget före det kraftiga raset. Enligt Nasdaq Nordics var det inget fel på de egna systemen utan någon eller några marknadshändelser antas ligga bakom börsdramatiken.

I senaste poddavsnittet av Investera & Agera konstaterar Peter Nelson, chef för portföljförvaltningen på Carnegie Private Banking, att det har varit svårt att tjäna pengar på börsen i år, om man inte har haft inslag av råvaror i portföljen. Han lyfter fram en rad välkända faktorer som har spökat. Bland annat Ukrainakriget, som ser ut att  bli mer utdraget än väntat. Det innebär att den geopolitiska risken har ökat och specifikt kring energiförsörjningen i Europa, med högre priser på det mesta. Inflationen har därför fått ytterligare en skjuts av Ukraina-konflikten

– Kina har seglat upp på agendan igen, med nya nedstängningar på grund av corona. Fabriker stängs, städer sätts i lockdown och fartygshamnar drabbas. Det påverkar såklart konsumtionen negativt samt förstärker den komponentbrist som ju var problem redan förra året och skapar nya  flaskhalsar, säger Peter Nelson.

I december gick Carnegie Private Banking från övervikt till neutral vikt i aktier. Investeringsklimatet har blivit mer utmanande då aktier fått motvind från stigande inflation som resulterat i allt aggressivare centralbankssignaler, främst från Fed i USA. Motvinden från centralbankerna fortsätter att öka. De tydliga signalerna om höjda räntor och kraftfull minskning av likviditetsstödet medförde att Carnegie Private Banking drog ned aktieexponeringen ytterligare i påskveckan, till en viss undervikt i både utländska och svenska aktier. Mycket är dock redan inprisat i aktiemarknaden och det finns flera faktorer som skulle kunna ändra börssentimentet till det bättre.

– Oron kring pandemin och Kina kan vända ganska snabbt om de byter policy och väljer att inte gå lika hårt fram. Samma sak med Ukrainakriget, som kan bli utdraget men även överraska positivt med en snabb lösning eller nedtrappning. Likaså skulle inflationen kunna toppa ur snart. Det skulle kunna få centralbankerna att tona ned räntehöjningsretoriken och därmed ränteutvecklingen. Det skulle trigga ett mer positivt börsscenario igen, säger Peter Nelson.

Rapportperioden har dessutom varit bättre än förväntat och bolagen har generellt sett levererat bra rapporter. Inte minst inom sektorerna bank och industri. Vinstprognoserna justeras snarare upp än ned.

– Börsen värderas till P/E 16x och en direktavkastning på 3,5 procent. Det är attraktiva nyckeltal, särskilt om makrooron lugnar ned sig. Där är vi dock inte ännu. Vi fortsätter att leta bolag som kan stå emot omvärldsturbulensen. Banksektorn har bra koll på sina kostnader och räntehöjningar är generellt sett positiva för sektorn. Även om bankaktierna har gått bra den senaste tiden så går det nog hitta ytterligare potential där, säger Peter Nelson.

Ännu inte kund?

Beställ din provportfölj med rekommenderade aktier och investeringar

Beställ här

Hållpunkter i veckan

Veckan inleddes med svaga siffror för industri-PMI. Om och hur det eventuellt påverkar tjänstesektorn får vi veta på onsdag, då tjänste-PMI i Europa och USA presenteras. I övrigt är centralbankernas fortsatta agerande och kommunikation av störst intresse på marknaden. Huvudnumret är den amerikanska centralbanken Feds räntebesked på onsdag. En höjning på 50 punkter är diskonterad. Dagen efter ger Norge och Storbritannien sina räntebesked. På fredag får vi ta del av Riksbankens protokoll från 27/4 och hur direktionen resonerade.

Rapportperioden passerade kulmen förra veckan, framförallt bland storbolagen. Bland bolag som rapporterar innevarande vecka är det värt att lyfta fram tisdagens rapport från en av årets stora kursvinnare, oljebolaget IPCO, som gynnas kraftigt av rusande olje- och gaspriser. Onsdag är storbolagen Skanska, Securitas och Loomis på tapeten med viktiga besked om byggkonjunktur, storförvärv respektive löneinflation.

Omsorgsbolagen Ambea och Humana rapporterar onsdag och torsdag. Den sargade gaming-sektorn har svårt att lyfta och besked om hur det ser ut med den organiska tillväxten i Stillfront och G5 väntar på onsdag respektive torsdag.

Aktiecase

Friluftsbolaget Thule har haft en tuff start på börsåret. Operativt visar dock bolaget styrka. Den fina tillväxten som bolaget har uppvisat en längre tid är intakt liksom den höga lönsamheten. Tillväxten har dessutom skett under stigande lönsamhet och vinsten har därför ökat i högre takt än omsättningen. Thule har en stark pricing power, med god förmåga att genomföra prishöjningar som kompenserar för kraftiga kostnadsökningar.

Precis som för andra konsument- och tillväxtbolag har frilufsbolaget Thules aktie halkat rejält utför på börsen i år, närmare bestämt knappt 40 procent. Eftersom vi inte är särskilt oroliga för vinstprognoserna, har värderingen därför blivit mycket mer aptitlig med EV/EBIT 15x på 2022 års prognos. Vi rekommenderar Köp med riktkurs 470 SEK, motsvarande EV/EBIT 20x vår prognos för 2022. På nuvarande kursnivå får aktien dessutom stöd av en direktavkastning på 4 procent.

Prenumerera på

Veckans aktiecase

Skriv upp dig här

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

OMXS30 befinner sig i en fallande trend då både 20-, 50- och 200-dagars medeltal är fallande samtidigt som 20-dagars noteras under 50-dagars och 50-dagars under 200-dagars. Det som skedde under förra veckan var att index föll ned till stödområdet mellan 2 015/2 050 och studsade upp. Detta är naturligtvis ett positivt tecken, men det krävs ett genombrott av 50-dagars medeltal för att få ett tydligt genombrott av den medellångsiktiga nedtrenden. Om detta sker siktar vi på en uppgång mot i första hand motståndet vid cirka 2 200 följt av cirka 2 300. På nedsidan fortsätter vi att bevaka 2 015/ 2 050. Om OMXS30 istället vänder ned och punkterar detta stödområde tar vi sikte på den tidigare botten vid 1 900.

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...