Arvsrätten ska utredas – stora förändringar i sikte

Stärkt ställning för efterlevande sambo och arvsrätt för kusiner. Det är ett par frågor regeringens nyligen tillsatta utredning om ärvdabalken ska utreda. Emma Forsberg, familjerättsjurist hos Carnegie Private Banking, kommenterar uppdraget.

Varför ska lagstiftningen kring arvsrätten utredas?
– Någon större översyn av regelverket har inte skett de senaste trettio åren. Ambitionen är att reglerna ska anpassas till den digitala och ekonomiska samhällsutvecklingen och till hur människor bildar familj i dag. Syftet är att åstadkomma en modern, tydlig och trygg arvs- och testamentsrätt, säger Emma Forsberg.

– Regeringen lyfter särskilt fram att vi i dag lever i ett utvecklat och digitaliserat välfärdssamhälle, att människor är generellt rikare, friskare och lever längre, samt att många ingår i flera olika familjekonstellationer under sin livstid och nu lever i högre grad och under längre tid i samboskap. Vidare tar regeringen upp att människor inte i samma utsträckning som förr är beroende av släktingar för sin långsiktiga försörjning och trygghet. En viktig del av översynen är att säkerställa att reglerna är enkla, tydliga och förutsebara, säger Emma Forsberg.

I utredarens uppdrag ingår bland annat, att:

  • ta ställning till om skyddet för efterlevande sambo bör stärkas
  • föreslå hur ett testamentesregister i offentlig regi kan inrättas
  • ta ställning till om förlust av rätt att ta arv eller testamente bör gälla i fler fall
  • ta ställning till frågan om arvsrätt för kusiner
  • bedöma om ett testamente bör kunna upprättas digitalt
  • lämna nödvändiga författningsförslag

Vilka förändringar ser du som familjerättsjurist fram emot?
– Jag är nyfiken på att ta del av vad utredningen kommer fram till när det kommer till laglotten och om den bör begränsas i något avseende. Vidare ser jag fram emot hur utredningen hanterar reglerna om förskott på arv och efterarv och hur dessa kan utformas för att undvika slitningar och konflikter inom familjen. Avslutningsvis hoppas jag att utredarna djupdyker i sambofrågorna och specifikt frågan om skyddet för efterlevande sambor bör stärkas, exempelvis genom att sambor med gemensamma barn ska kunna ärva varandra med fri förfoganderätt på samma vis som efterlevande makar med gemensamma barn.

Vad betyder utredningen för Carnegie Private Bankings kunder?
– Det är viktigt att komma ihåg att regler om arv och testamente förändras över en livstid, dels genom ny lagstiftning dels genom ny praxis. Det aktuella uppdraget ska redovisas senast den 29 augusti 2025 och det kommer att dröja innan vi har en ny lagstiftning på plats. I min rådgivning uppmanar jag alltid våra kunder att se över och ta råd kring sina familjejuridiska dokument med jämna mellanrum. De dokument som upprättas i dag är inte nödvändigtvis de dokument som kommer att gälla vid dödsfall, avslutar Emma Forsberg.

Relaterade artiklar

Framtidsfullmakten som fungerar digitalt
Familjejuridik

Framtidsfullmakten som fungerar digitalt

Carnegie Private Bankings familjerättsjurist Emma Forsberg slår ett slag för den Carnegiespecifika framtidsfullmakten.