Lyckad bostadsaffär vid terminsstarten

Snart inleds vårterminen på landets universitet och många barn flyttar hemifrån. Vad bör föräldrar tänka på vid köp av bostad tillsammans med sina barn? Emma Forsberg, familjerättsjurist på Carnegie Private Banking, delar med sig av sina erfarenheter.

Ofta är det en utmaning att hitta en student- eller hyreslägenhet på de mest populära studieorterna. Dagens bostadspriser och bankernas krav på inkomster innebär samtidigt att det ofta krävs en förälders ekonomiska stöd för en ung vuxen att komma in på bostadsmarknaden. Inför ett bostadsköp bör dock flera aspekter beaktas.

Gåva: viktigt med gåvobrev
Ett vanligt sätt för föräldern att bidra till första boendet är att ge en gåva så att barnet med det ekonomiska tillskottet, helt eller delvis, kan finansiera ett köp av en bostad. Ett gåvobrev bör då upprättas, dels för att få in villkor om enskild egendom, dels för att barnet ska kunna visa upp ett underlag kring pengarnas ursprung för sin bank. Om syskon finns är det viktigt att fundera på om gåvan ska utgöra förskott på arv eller ej. Huvudregeln är att en gåva till barn utgör förskott på arv.

Det är vanligt att föräldrar har en önskan om att syskon ska behandlas rättvist ekonomiskt och i denna situation får det betydelse om övriga syskon har fått gåvor vid tidigare tillfällen, vilka belopp som gavs och hur eventuella gåvobrev formulerades då. Om gåvan av någon anledning inte ska vara förskott på arv måste det framgå i gåvobrevet.

Lån: glöm inte skuldebrev
Ett annat alternativ för föräldern att bidra till köpeskillingen är att låna ut pengar till barnet. Det är då viktigt att ett skuldebrev upprättas för att säkerställa vad som avtalats. I skuldebrevet anges om ränta ska utgå, om amortering ska ske, om långivaren ska ha pant i bostaden, när skulden förfaller till betalning, etc. Om ränta inte utgår bör man fundera på om det ur ett syskons synvinkel kan ses som en gåva för det räntebefriade barnet. Kanske bör syskon kompenseras?

En överraskning för många är att en fordran enligt huvudregeln preskriberas tio år från tillkomsten om inte preskriptionsavbrott har skett dessförinnan. Den vanligaste formen av preskriptionsavbrott är att låntagaren betalar räntor/amorteringar och på så sätt erkänner fordringsförhållandet, men det kan också ske genom att långivaren skriftligen skickar ett krav eller en erinran om fordrans existens. Om preskriptionsavbrott har skett på ett korrekt sätt börjar en ny preskriptionstid att löpa från dagen för avbrottet.

Medlåntagare innebär solidariskt betalningsansvar
En förälder kan även bidra genom att vara medlåntagare till sitt barns bolån. Detta är särskilt vanligt när barnet inte har en fast inkomst, vilket studenter sällan har. Det är dock viktigt att vara medveten om vad solidariskt betalningsansvar innebär. Skulle barnet inte ha möjlighet att betala bolånets räntor och eventuella amorteringar blir föräldern ansvarig gentemot kreditinstitutet. Det är viktigt att tillsammans med barnet gå igenom vad som förväntas av barnet respektive föräldern för undvikande av missförstånd och tvist.

Om en förälder är medlåntagare är det vanligt att man beslutar att föräldern också ska äga en andel, motsvarande den ekonomiska insatsen, i barnets bostad. Om föräldern däremot endast är medlåntagare till bolånet kan ett avtal mellan förälder och barn vara bra för att reglera hur låntagarna sinsemellan ska ansvara för lånet. Det solidariska betalningsansvaret gentemot banken kan parterna dock inte avtala bort.

Köpa bostad i förälderns namn
I en familj där barnet inte själv kan bidra vid förvärvet kan den förälder som erlägger hela köpeskillingen tänkas ha en önskan om att själv äga hela bostaden. Många bostadsrättsföreningar kräver dock att den som faktiskt bor i bostaden (barnet) ska äga en andel. Minsta andel kan variera, men ofta finns ett krav på 10 procent.

Det finns även föreningar som inte godtar delat ägande utan kräver att den som är bosatt där äger 100 procent. Finner man en bostadsrättsförening som godtar att föräldern äger 100 procent bör man även stämma av att föräldern har rätt att hyra ut bostaden i andra hand till barnet. Att innan ett köp sätta sig in i bostadsrättsföreningens stadgar är alltid en god idé.

Sambofrågor
Om barnet har för avsikt att flytta in i bostaden tillsammans med en partner rekommenderas att ett samboavtal upprättas samborna emellan. Detta för undvikande av tvist vid separation och för att det ska vara tydligt att bostaden inte är samboegendom som ska delas vid separation.

Arv och testamente
Det är en god idé att se över sitt testamente i samband med bostadsköpet. Om barnet och föräldern äger bostaden tillsammans bör det till exempel övervägas om barnet ska lottläggas bostadsandelen i arvskiftet.

Kontakta Private Bankings familjerättsjurister
Det finns många olika sätt att bidra till ett barns bostadsköp. Ekonomiska transaktioner inom familjen kan dock vara källor till konflikter i framtiden. Familjejuridiken är komplicerad och varje situation är unik och det är därför av stor vikt att gå igenom juridiken tillsammans med en familjerättsjurist. Ta gärna kontakt med din rådgivare eller Private Bankings familjerättsjurister för att se över just din situation.

Relaterade artiklar

Carnegie rekryterar senior familjerättsjurist
Familjejuridik

Carnegie rekryterar senior familjerättsjurist

Familjerättsjuristen Anna Österberg anslöt nyligen till Carnegie Private Bankings skatt- och juridikteam. Hon kommer närmast...

Nycklarna till ett giltigt testamente
Familjejuridik

Nycklarna till ett giltigt testamente

Den 13 september infaller den internationella testamentesdagen. För att ett testamente ska bli giltigt ställs...