”Utmärkelsen har öppnat dörrar”

ENTREPRENÖRSKAP. Mycket uppmärksamhet och hjälp från Carnegie. Det har utmärkelsen Framtidens entreprenör inneburit för fjolårsvinnaren Optolexia, som nu tar in en större summa pengar för sin första internationella expansion.

Carnegies vd Björn Jansson (t.v.) tillsammans med vinnarteamet från Optolexia: Mattias Nilsson Benfatto (grundare), Fredrik Wetterhall (vd) och Gustaf Öqvist Seimyr (grundare). 

TEXT: JENNY ASKÅKER   BILD: JOAKIM BRAUN

Optolexia, som säljer en screeningmetod med eyetracking för att snabbt och enkelt upptäcka barn med dyslexi, vann förra årets upplaga av Framtidens entreprenör med god marginal. Nu arrangeras tävlingen för tredje året i rad av SvD och Carnegie.  

– Utmärkelsen har inneburit mycket uppmärksamhet för vårt bolag, vilket öppnat dörrar till såväl potentiella kunder som investerare. Fler känner till oss i dag. Att vinna den här typen av pris ger också legitimitet, vilket är viktigt, säger Optolexias vd Fredrik Wetterhall, och fortsätter:

– Dessutom har vi fått mycket hjälp från Carnegie, bland annat viktig information om framtidsutsikterna för eyetracking i ett möte med Carnegies analytiker. Vi har också fått rådgivning kring den finansiella planeringen kring ägarskapet av Optolexia.

Nya investerare har man däremot inte behövt hitta genom Carnegies nätverk. Precis innan tävlingen Framtidens entreprenör avgjordes hade nämligen private equity-bolaget AB Segulah gått in med kapital i Optolexia. 

– Men i början av nästa år planerar vi att ta in ytterligare en större peng och har haft diskussioner med Carnegie igen. Planen är att etablera sig i USA och England under 2017. Dessutom planerar vi att köra piloter i Frankrike och Dubai under hösten, säger Fredrik Wetterhall.

Hur går utrullningen i Sverige?

– Nu är planen att det ska ta fart. Vi har flera kommuner som kunder och drar nu i september igång ett projekt med Stockholms stad. Vi har även slutit avtal med återförsäljare som kommer att sälja våra tjänster.

Och när ska ni bli lönsamma?

– På svenska marknaden kan vi bli lönsamma någorlunda fort, men vi behöver nog fortsätta att investera i USA och England åtminstone 2017-2018. 2019 kan vi kanske gå för egen maskin, men det är väldigt svårt att säga, allt handlar om hur snabbt vi vill växa och hur mycket vi vill investera.

 

Läs mer om Optolexia

Läs mer om Framtidens entreprenör