Stockholmsbörsen tappade något på måndagen

Stockholmsbörsen inledde börsveckan med något lägre kurser och följde därmed utvecklingen som sågs på de större europeiska börserna. Måndagen bjöd på bud på Swedol. Handelssamtalen mellan USA och Kina var fortsatt i fokus. Vid 16.30-tiden var OMX 30-index ned 0,3 procent.

USA:s president Donald Trump uppgav under lördagen att handelsförhandlingarna med Kina utvecklas ”mycket fint” men att han inte tänker skriva på ett avtal om det inte är det rätta för USA, rapporterade Reuters. På fredagen sa Trump att han inte har överenskommit om att slopa tullar för kinesiska varor. Dagen innan var beskedet från Kina att parterna hade kommit överens om att fasa ut tullar.

Måndagen rivstartade med ett bud på industriåterförsäljaren Swedol från Momentum. Momentum erbjuder aktieägarna i Swedol att välja mellan ett kontantvederlag och ett aktievederlag. För varje A- respektive B-aktie i Swedol erbjuds ett kontantvederlag om 46,50 kronor alternativt ett aktievederlag om 0,40 ny B-aktie i Momentum för varje A- respektive B-aktie i Swedol. Budet innebar en premie om 39,0 procent jämfört med stängningskursen för Swedols B-aktie den 8 november.

Nordstjernan är huvudägare i Swedol samt en större ägare i Momentum. Swedols oberoende budkommitté rekommenderar aktieägarna att acceptera budet. Swedol steg med drygt 38 procent till 46,30 kronor, medan Momentums aktie ökade 2,7 procent. 

Bland börsens större bolag meddelade telekomjätten Ericsson att de har fått en order från Zain att bygga ett 5G-nätverk i Bahrain där de första kommersiella 5G-tjänsterna beräknas tas i drift före slutet av 2019. Zain Bahrains nätverk kommer att moderniseras från LTE till 5G. Ericsson ökade 1,0 procent 

H&M, som backat under de senaste dagarna, sjönk ytterligare 3,3 procent, motsvarande 6,38 kronor. På måndagen noterades aktie exklusive rätt till utdelning med 4,85 kronor, motsvarande 2,5 procent räknat på fredagens stängningskurs.  

Läkemedelsbolaget Oasmia genomför en nyemission med företrädesrätt för aktieägarna som vid fullteckning tillför bolaget 399 miljoner kronor före emissionskostnader. Villkoren innebär att fem befintliga aktier ger rätt att teckna fyra nya aktier till teckningskursen 2 kronor per aktie. Aktien föll med knappt 17 procent. 

Maha Energy reviderar ned den årliga genomsnittliga produktionsprognosen till 2 750 till 2 900 fat per dag från tidigare 3 300 till 3 600 fat per dag. Det är fortsatta driftförseningar vid Tie-fältet och regulatoriska restriktioner vid samma fält som ligger bakom sänkningen. Aktien föll med nästan 12 procent. 

Klädkedjan RNB utser finanschefen Kristian Lustin till ny vd med tillträde den 1 januari 2020. Från valberednigen kom också besked om att styrelsen föreslås bantas, då affärsområdena blir dotterbolag med egna styrelser. Aktien var oförändrad. 

Cavotec steg 5,0 procent sedan styrelseordförande Patrik Tigerschiöld köpt aktier i bolaget för 7,85 miljoner kronor. Fastighetsbolaget Eastnine steg 3,4 procent sedan vd Kestutis Sasnauskas köpt aktier för 1,09 miljoner kronor. 

Spelutvecklingsbolaget Star Vault handelsstoppades vid lunchtid efter en kursrusning. Bolaget bekräftade därefter att spelet Kitten’d lanseras på Playstation den 14 november i Europa och 18 november i Nordamerika. När aktien återupptogs fortsatt aktien avancera och var upp 123 procent. 

Nasdaq presenterade under måndagen vilka förändringar som blir aktuella för OMXSB, OMX Stockholm Benchmark Index, från öppningen den 2 december. Aktier som läggs till indexet är Atrium Ljungberg, Catena, EQT, Fingerprint Cards, Loomis och Sweco. Samtidigt åker Bilia, Hembla, IPC, Latour, Peab, SSAB och Millicom ut från OMXSB.

SCB tvingas nu även räkna om statistiken för Sveriges BNP. Orsaken är att underlaget för bruttonationalprodukten, BNP, har påverkats av den felaktiga statistiken i den så kallade AKU-undersökningen.

Relaterade artiklar

Portföljrekommendationer
Okategoriserat

Portföljrekommendationer

Börsen är tillbaka omgärdad av stödåtgärder men hur ska man agera i sin investeringsportfölj?Omvärldsstrateg Helena...

Investeringsklimatet nu & framåt
Okategoriserat

Investeringsklimatet nu & framåt

Omvärldsstrateg Helena Haraldsson sammanfattar det ekonomiska klimatet ur ett investerarperspektiv. Bland annat om konjunkturtrenderna som...