”Mycket förenar i skattefrågor”

Vad vill USA:s presidentkandidater med ekonomin? Hur påverkas marknaden? Privatbankens investeringschef, Wall Street-veteranen Brian Cordischi, svarar.

I skrivande stund återstår bara ett par veckor till de två dominerande amerikanska partiernas konvent. Där väljs sannolikt Donald Trump till republikanernas presidentkandidat, och Hillary Clintontill demokraternas. Polariseringeni USA-politiken är ovanligt stor, konstaterar Carnegie Privatbanksinvesteringschef Brian Cordischi:

– Det här valet är förmodligendet mest spännande under min livstid. Valkampanjen har dominerats av kandidater utanför mittfåran och strid på flankerna. Hos demokraterna har Hillary Clinton krigat till vänster mot Bernie Sanderssom är socialist, medan Donald Trump hos republikanerna har slagits mot Ted Cruz och Marco Rubio från Tea Party-rörelsen på högerkanten. Jag hoppas att vi härifrån får en kamp om mitten med mer avvägd politik och tonläge.

I Sverige är Trump mest känd för sina extrema uttalanden. Varför har det gått så bra för honom?

– Han har kapitaliserat extremt bra på misstron mot etablissemanget i Washington och media. Mycket bottnar i att den amerikanska löntagaren i genomsnitt knappt fått någon reallöneökning alls sedan början av 1980-talet.Hos arbetarklassen finns en stor frustration och oro för plånboken.

Vad kännetecknar Trumpsekonomiska politik?

– Den är faktiskt inte så kontroversiell,utan drar åt mitten med förslag om förenklat skattesystem, sänkt skatt för medelklassen och höjd skatt för de rika. Warren Buffett stödjer Hillary Clinton, men sa faktiskt i höstas att Trumps skattepolitik inte innehöll något han inte kunde stödja. Däremot finns stor oro kring Trumps protektionistiska utspel om att stänga gränser och hans anklagelser mot Kina om valutamanipulation.

Och Clintons ekonomiska politik?

– Det finns faktiskt många likheter mellan Trumps och Clintons skattepolitik. Kännetecknande för Clinton är att hon har ett tydligt fokus på medelklassen, vill öka minimilönerna och satsa 275 miljarder dollar i infrastrukturprojekt. Vårdsektorn är redan orolig eftersom hon sagt att hon vill sätta pristak på vissa dyra läkemedel. Hon vill också höja reavinstskatterna och införa en skatt på high frequency trading, som utgör 50 procentav USA-börsens omsättning, och det oroar marknaderna. Till Clintons fördel talar hennes politiska erfarenhet och att hennes man Bill Clinton skulle komma tillbaka till Vita huset med henne. Under hans presidenttid var statsbudgeten i balans, vilket är högst ovanligt.

Hur går det i höstens kongressval?

– Kongressvalet är lika viktigtsom presidentvalet – kongressen kontrollerar statens alla utgifter. Sannolikt behåller republikanerna representanthuset medan de förlorar senaten, där 24 av 34 platser som valet avser innehas av republikaner i dag. Det blir väldigt intressant att se hur turbulensen i det republikanska partiet påverkar kongressvalet. Generellt kommer republikanerna nog att försvagas.

– Det vore positivt med lite mer balans. De senaste sex åren har president Obama haft svårt att få igenom sin politik då Washington varit förlamat av kampen mellan kongressen och Vita huset. Nu behöver vi partiöverskridande uppgörelser kring stora frågor som pensioner och bostadsfinansiering.

Vilken är den viktigaste ekonomiska frågan för USA:s nästa president?

– Tillväxten. USA:s ekonomi går okej i dag, men ska vi få riktig fart krävs det att företagen börjar investera igen – företagsinvesteringarna har varit oerhört eftersatta ända sedan finanskrisen, vilket har påverkat produktivitetsutvecklingen och därmed tillväxten negativt. För att företagen ska våga investera krävs förtroende och stabilitet – mycket samarbete i Washington.

Vem vinner valet?

– Hillary Clinton är favoriten eftersom hon är mer populär bland kvinnor och de stora minoriteterna.Donald Trump är populärbland vita män. Frågan är om det räcker för att vinna.Vad kan överraska?

– Ett orosmoln för Clinton är hur hon som utrikesminister använt sin e-post. I slutet av maj kom en ny utredning från USA:s utrikesdepartement som pekade på betydande säkerhetsbrister. Dessutom undersöker den federalapolisen FBI om e-posthanteringen kan ha riskerat läckage av statshemligheter – resultatet väntas före valet. Vissa bedömare anser att demokraternas Bernie Sanders fortfarande är kvar i racet, då Clinton kan tvingas kliva åt sidan.Det är inte en stor risk, men blir det verklighet vore det i hög grad marknadspåverkande.

Vilken kandidat vore bästför marknaden?

– Clinton, om kongressen är delvis kontrollerad av republikanerna.Trump är ett wild card. Det han säger om att sänka skatter låter bra, men hans protektionistiska sida är farlig. Clinton vill beskatta high frequency trading och införa pristak på vissa läkemedel – det gillar marknaden inte alls – och hon pratar inte om att sänka bolagsskatten lika aggressivt. Samtidigt är hennes politik mer känd, vilket är positivt då osäkerheten minskar. Fast lika viktiga frågor för marknaden är hur kongressvalet går och vem som blir utsedd till finansminister och andra nyckelpositioner.

Text: Jenny Askåker

Denna artikel har tidigare publicerats i Carnegie Privatbanks kundtidning Insikt.