”Vad händer när en robot är smartast på kontoret?”

Digital transformering, Kinas relationer till Nordkorea och trender inom dataspel. Det var tre högaktuella ämnen som diskuterades på torsdagens Carnegie Efter Börsen – en after work med kärnfulla scensamtal och mingel för Carnegies vänner.   

När klockan slog 17:30 öppnades dörrarna till den tredje upplagan av Carnegie Efter Börsen – en after work med mingel och korta scensamtal för Carnegies vänner.  

Först upp på scen var Sara Öhrvall, senior rådgivare inom digitalisering, som bland annat konstaterade att detaljhandeln pressas enormt av den digitala transformeringen, exempelvis Amazon som i fjol stod för hela 43 procent av den amerikanska online-försäljningen.

– Men de senaste två-tre åren har det faktiskt rört sig mest inom industrin med utvecklingen inom Internet of Things (IoU) med mera. Allt mer investeringar sker inom B2B, sa Sara Öhrvall (bilden nedan).   

Hur hittar man då vinnare på företagsnivå på den digitala omstöpningen? Sara Öhrvall tipsade om att spana efter förekomsten av en transformativ vision och en ledning som artikulerar denna.

– Annars får bolagen inte kraft i digitaliseringen och den kostar dessutom alldeles för mycket pengar. Jag tycker också man ska se på bolagens organisation – har man vågat tänka om sina processer? Finns det en Chief Data Officer som sitter i bolagsledningen?

Sara Öhrvall framhöll dessutom att det kan vara avgörande för bolag att investera i tillfälliga affärsmodeller. Detta för att ligga i startgroparna för nästa utvecklingssteg. Ett exempel är Netflix, som tidigt hade en vision om att streama filmer till konsumenter, men till att börja med fick hyra ut DVD via traditionell post, tills tekniken var mogen.

– På det sättet kan bolagen tjäna pengar hela vägen och man använder tidsfönster för att bygga upp en position inför förväntade marknadsförändringar. Det kan vara svårt att hoppa på tåget, till exempel streaming, om man startar från noll.

Vad är hetast inom digital transformering just nu?

– Definitivt AI – artificiell intelligens. I dag handlar det mest om enkla tjänster, som kundtjänst, men vad händer när den smartaste personen på kontoret är en robot? Jag tror att vi alla har svårt att föreställa oss mer avancerade robotar.

Sara Öhrvall skickade också med uppmaningen att testa röstteknik, till exempel Amazons Alexa, som hon själv använder för enklare Google-sökningar.  

– Utvecklingen går otroligt snabbt. Jag tror att det här är nästa stora skifte!

Nästa gäst gäst på scen var Kina-kännaren Frederic Cho (bilden ovan) som bland annat konstaterade att Kina inte står så nära Nordkorea som den amerikanska presidenten Donald Trump tycks tro.

– Faktum är att ledarna i de båda länderna inte ens har träffats, sa Fredric Cho, och gav sedan det lugnande beskedet att hans base case är att ”inget kommer hända” på Koreahalvön i höst.

Dataspel är högaktuellt på Carnegie i och med den pågående börsnoteringen av den finska spelstudion Rovio. Kvällens sista gäst på scen knöt an till detta ämnet, då Per Strömbäck (bilden) från Dataspelbranschen pratade om trender inom spelområde.

– Dataspel är i dag ett nöje för alla – en trend som i hög grad drivs av tillgänglighet och enkelhet. Parallellt har vi en trend med fördjupning och svårighetsgrad, där virtual reality och e-sport är viktiga inslag, sa Per Strömbäck.

Vill du komma på nästa Carnegie Efter Börsen? Håll koll efter inbjudningar på Twitter @Kunskapsbanken och Linkedin Carnegie Investment Bank.

Bilder: Jonte Wentzel