”Man bör vara försiktig med att köpa för tidigt i rekylen”

Efter en stark börsperiod har börsen rekylerat. Den senaste tidens avkylning i de amerikanska tech-aktierna axlas nu av kurspress i den indextunga banksektorn, efter negativt nyhetsflöde. Carnegie Private Bankings Karl Hedberg manar till viss kortsiktig försiktighet, givet mindre stöd från nyhetsflödet såväl för bolag som makro, ökad smittspridning och osäkerhet kring presidentvalet i USA. Den tekniska analysen för OMXS30 noteras med en köpsignal som senaste signal.

Stockholmsbörsen inledde veckan med en större rekyl, lett av bank- och verkstadssektorn. Under helgen läckte uppgifter om misstänkt penningtvätt med flera europeiska storbanker inblandade, inklusive Nordea, vilket fick sektorn på fall.

– Börsen pressas av den indextunga banksektorn som även denna vecka fortsätter ha ett negativt nyhetsflöde. När det pressar ned svenska index under viktiga stödnivåer så triggar det ytterligare säljflöden vilket vi ser idag. Rekylen ned i de amerikanska tech-aktierna ser dessutom ännu inte ut att ha tagit slut, vilket börjar inverka på det tidigare starka börssentimentet och lockar fler och fler investerare till vinsthemtagningar, säger Karl Hedberg, aktiemäklare Carnegie Private Banking.

Den senaste tidens börsuppgång i USA har varit relativt smal och endast ett fåtal stora tech-bolag har varit den stora drivkraften i uppgången. Det fortsätter att vara ett osäkerhetsmoment på kort sikt. En viss reversering i aktiemarknaden har noterats den senaste tiden, där tidigare förlorare har börjat röra på sig, exempelvis fordonsrelaterade bolag.

– Här finns det en risk att den typen av rörelser kan komma av sig om börsen fortsätter att handlas svagt. Den typen av rörelser behöver stöd av ett starkt börssentiment eftersom de oftast bygger på förhoppningar om en framtida förbättring för bolagens verksamhet.

Efter en mycket stark börsperiod är dagens nedgång fortfarande att betrakta som en fullt naturlig rekyl snarare än början på en ny börstrend, med negativa förtecken.

– Vi har tidigare sett det som väldigt troligt att vi skulle få en rekyl och att de rekylerna kan utnyttjas som köptillfällen. Det tycker jag fortfarande gäller men att man bör vara försiktig med att köpa för tidigt i rekylen. Vi är inne i en period där vi har mindre stöd från nyhetsflödet från bolag och makro, ökad smittspridning och osäkerhet kring presidentvalet i USA. Det gör att köpare inte riktigt lika snabbt kommer in och bromsar rekylerna. Just nu blir det väldigt intressant att se om viktiga stödnivåer bryts på både svenska och amerikanska börsen. Det kan ge vägledning i det korta perspektivet.

När tech-sektorn delvis har pausat har nya sektorer hamnat i fokus. Fastighets- och byggsektorn har visat styrka senaste tiden men banksektorn har inte hängt med.

– När det gäller banksektorn har det varit en tung vecka nyhetsmässigt. De olika nyheterna om nya penningtvättsanklagelser och ny bankskatt gör att osäkerheten i sektorn ökar. För långsiktiga investerare tror jag dock inte detta förändrar så mycket. Vi kommer med stor sannolikhet se stora utdelningar från bankerna i början på nästa år och i takt med att vi sakta närmar oss årsskiftet bör vi se att det ger stöd till bankaktierna, säger Karl Hedberg.

Hållpunkter i veckan

Statistikagendan för veckan är relativt tunn. Svenska Riksbanken lämnar räntebesked på tisdag och Norges Bank på torsdag. Fed-chefen Jerome Powell talar om krishanteringen inför representanthusets finanskommitté på tisdag.

Av störst intresse för att kunna lägga nya pusselbitar i konjunkturutvecklingen är preliminärt PMI för september för en rad viktiga marknader som Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Japan och USA. Tyska IFO-index mäter klimatet inom näringslivet i EU:s största ekonomi Tyskland och är Tysklands viktigaste konjunkturindikator. IFO-index presenteras på torsdag.  

På bolagsfronten håller gaminbolaget Stillfront en websänd kapitalmarknadsdag på tisdag. Stillfront är en av årets vinnare med en uppgång på knappt 200 procent.

Aktiecase 

Teknikkoncernen och serieförvärvaren Sdiptech har de senaste åren framgångsrikt förvärvat ett 30-tal nischbolag inom infrastrukturområdet. Kombinerat med en god organisk tillväxt har vinstutvecklingen övertygat och uppvärderats av aktiemarknaden. Den fortsatta förvärvspotentialen är attraktiv liksom den omotiverat stora rabatten relativt jämförbara serieförvärvare på Stockholmsbörsen. Nuvarande rekyl har skapat ett bra ingångsläge i aktien, vi ser en uppsida på knappt 30 procent.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

OMXS30-index noteras med en köpsignal som senaste signal och nästa motstånd möter fortfarande vid cirka 1900, det vill säga vid den topp som träffades i februari. Det vi inte vill se är att index vänder ned under 1800 igen med kraft och tydlighet samtidigt som S&P 500 bryter under stödområdet vid 3310/3350. 

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...