”Kortsiktig oro men rapporterna ger ändå stöd åt positiv börssyn”

De rapporterande bolagen har hittills presenterat betydligt bättre vinster än väntat. Kursreaktionerna har dock i stor utsträckning varit negativa. Dessutom ökar osäkerheten kring stigande virustal, nytt stödpaket och presidentval i USA. Att kortsiktigt minska exponeringen mot börsen är rätt enligt Carnegie Private Bankings aktiechef Karl Hedberg, som dock är fortsatt positiv i ett längre perspektiv. Inget nytt har skett i den tekniska analysen och OMXS30-index noteras i en konsolidering mellan 1790 och 1860.

Rapportperioden är intensiv. Bolag som representerar cirka 75 procent av bolagsvinsterna på Stockholmsbörsen har redan rapporterat. Trots ett betydligt bättre resultatutfall än väntat så här långt, har kursreaktionerna varit oväntat negativa. I likhet med övriga nordiska, europeiska och amerikanska börser, backade Stockholmsbörsen något i förra veckan.

– Det här kvartalet har vi till skillnad från förra kvartalet sett att marknaden gör skillnad på de bolag som har levererat bättre kvartalsresultat än förväntat. De bolag som har överraskat positivt drivet av bättre försäljning och orderingång har premierats med uppgångar. De bolag som har levererat bättre resultat drivet till största delen av lägre kostnader har inte fått samma positiva mottagande, säger Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Det här skiljer sig från föregående kvartal då förväntningarna var väldigt lågt ställda. Nu krävs det lite mer för att ge ytterligare stöd till stigande kurser.

– Värderingarna är inte längre lika låga. Det är svårt att få stigande vinster i kommande kvartal enbart drivet genom ytterligare kostnadsbesparingar.

Bland bolag med tydliga kursuppgångar på rapportdagen hittar vi exempelvis Boozt, Ericsson, Epiroc och Lifco. I den andra vågskålen, kursförlorare, finns bland annat Saab, Getinge och Åf Pöry. Kortsiktigt tyngs det allmänna börssentimentet av stigande virustal och frånvaro av klartecken kring ett nytt stimulanspaket i USA.

– Kortsiktigt tror jag det är rätt att ta ned sin aktieexponering en del och öka likviditeten för att kunna köpa på kommande rekyler. I ett längre perspektiv så tycker jag kvartalsrapporterna ändå ger stöd till en positiv syn på aktiemarknaden.

De hittills rapporterande bolagen (i Carnegies bolagsuniversum) har i genomsnitt rapporterat 15 procent bättre rörelseresultat än förväntat. I årstakt har vinsten endast tappat 1 procent jämfört med samma period föregående år.

– Bolagens verksamhet har i de allra flesta fall klarat sig betydligt bättre än vad som befarades under mars och april när osäkerheten var betydligt större. Så även om värderingarna har kommit upp så tycker jag rapportsäsongen ger stöd till ett scenario där bolagsvinsterna fortsätter att återhämta sig under nästa år och närma sig 2019 års nivåer.

Vad kan få börssentimentet att vända till mer positivt igen?

– En överenskommelse om ett nytt stödpaket i USA samt ett tydligt valresultat i det amerikanska presidentvalet. Det skulle ta bort en del kortsiktig osäkerhet i marknaden. Det som verkligen skulle kunna få köparna att komma tillbaka är ett positivt besked kring något av de vaccinprojekt som nu pågår. Ett färdigt vaccin skulle flytta fokus till återhämtning under 2021 istället för fokus på risken för nya nedstängningar, säger Karl Hedberg.

I helgen meddelade Astrazeneca att de har fått godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA att fortsätta studien kring bolagets vaccinkandidat mot covid-19. Enligt många marknadsbedömare är Astrazenecas vaccinkandidat en av de som har kommit längst i utvecklingen. I fredags godkändes även Gilead Sciences läkemedel Remdesivir av FDA för behandling av coronasjuka på sjukhus.

Hållpunkter i veckan

Rapportperioden fortsätter med bland annat SKF och Swedish Match på tisdagen och Hexagon på onsdagen. Bygghemma visar korten på torsdagen och Millicom på fredagen. Mest intressant är dock torsdagens amerikanska rapporter, då en stor del av börsvärdet rapporterar: Amazon, Apple, Alphabet och Facebook. Amazon och Apple har rusat på S&P 500 i år med över 70 respektive 60 procent.

Intressant makrostatistik presenteras på onsdag, då KI:s barometerindikator för oktober samt detaljhandelssiffror för september släpps. Preliminär BNP för USA, Tyskland, EMU med flera släpps i slutet av veckan.

Aktiecase

Europas största teknikkonsult Sweco har övertygat under coronakrisen och verksamheten har utvecklats betydligt bättre än befarat. Bolaget har en attraktiv exponering mot stora samhällstrender såsom befolkningstillväxt, urbanisering, hållbara transporter och anpassningar för att minska klimatpåverkan. En stark finansiell ställning och fragmenterad konsultmarknad skapar fortsatt god M&A-potential. Bolagets starka ESG-profil, långsiktiga marginalpotential och gynnsamma tillväxtutsikter i det medellånga perspektivet lockar. Rabatten relativt andra högprofilerade ESG-företag är fortfarande för stor, aktien är köpvärd.

Teknisk analys – OMXS30 kort/medellång sikt

Index noteras i en uppåtgående trend sedan botten i mars. Inget nytt har skett i den tekniska analysen utan OMXS30 noteras i en konsolidering mellan 1790 och 1860. Punkteras 1790 möter en flora av stöd mellan 1740 och 1760. Därefter möter det kanske viktigaste stödområdet mellan 1690 till 1700. Passeras istället motståndet möter nästa tekniska tak vid 1900. Men all rörelse mellan 1790 och 1860 indikerar alltså fortsatt konsolidering med allt vad detta innebär av turbulens och osäkerhet. 

Relaterade artiklar

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen
Börs

Svagt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backar svagt på måndagen, i linje med en sjunkande tendens på de större Europabörserna.

SBB rasar på Stockholmsbörsen
Börs

SBB rasar på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlas svagt nedåt på måndagseftermiddagen efter en svängig utveckling tidigare under dagen. En nedåtriktad...

Uppåt på Stockholmsbörsen
Börs

Uppåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen har inlett börsveckan stigande inför en intensiv rapportflod mot slutet av veckan. Utvecklingen i...