”Vi har en uppgång framför oss närmaste månaderna”

Aktiestrateg Michael Grundberg gästade Carnegie efter börsen, mötesplats för investerare och entreprenörer, för att ge sin syn på investeringsklimatet och vad som blir viktigt att bevaka framåt. Just nu är inställningen avvaktande bland investerare men Michael menar att vi har förutsättningar för en börsuppgång framför oss närmsta månaderna.

Hur är investeringsmiljön just nu?

– Sammanfattningsvis är det en tydligt avvaktande inställning bland investerare. I början av året var alla optimister och det var en synkroniserad uppgång i världens ekonomier och det fanns egentliga inga större hot för året. Sedan fick vi en snabb och plötslig nedgång som ställde saker och ting på sin spets. Vidare hade vi från maj till september en ”America first-präglad” period där Trump införde bl.a. tariffer mot Kina, biltullar och även bojkott av Iran. Detta ledde till att tillväxtmarknader började gå väldigt svagt samtidigt som Europa och USA gick starkt. Under hösten fick vi en ny miljö där vi fått en synkroniserad nedgång. Nedgången blev stark i väldigt många segment och har präglat sentimentet bland nästan alla investerare. Man blir osäker för att detta kan vara brytpunkten där det kan rulla ännu snabbare nedåt menar Michael Grundberg. 

Vilka faktorer är särskilt viktiga framåt?

– I ett traditionellt börsscenario är vinstriktningen viktig. Om vinsterna stiger går börserna i princip alltid upp. Det ser fortfarande ganska bra ut på vinstfronten men den förändrade bild som gör att det kanske ser annorlunda ut än historiskt är att vi gått från politisk retorik till att det bildas polycies, exempelvis tullar. Detta skapar ett osäkert klimat. Håll koll på siffror kring sysselsättningen. Bevaka även finansiella riskparametrar ex. kreditspreadar i high yield-området eller kreditspreadar mellan Itialien och Tyskland som kan ge finansiella signaler säger Michael.

Hur står sig den nordiska makromiljön och marknaden i en global kontext?

– Sverige har haft en väldigt stark ekonomi de senaste åren och haft en högre tillväxt än Europa. Tittar vi framåt så ser det ganska jämnt ut. Europa kommer växa knappt 2 % och jag skulle gissa att Sverige ligger däromkring. Vad gäller investeringar blir geografi och sektorer av mindre vikt. Vi fokuserar mer på att hitta företag med egna drivkrafter som klarar sig bättre än sina konkurrenter oavsett bransch. Detta blir viktigare nu än i en normal investeringsmiljö. Vi är dock positiva till många bolag i norden inom hälsosektorn, fastigheter och även telekomoperatörer menar Michael. 

Riktning på börsen?

– I den korta perspektivet så letar investerare efter ny information. Mycket ser hyggligt ut. Börskurserna har kommit ned ordentligt och förmodligen har vi en uppgång framför oss närmaste en till två månaderna. Detta förutsatt att det inte kommer nya negativa nyheter vilket kan vara svåra att förutspå.

– Börsen 2019. Skulle konsensussyn bland makroekonomer stämma (2,5 % tillväxt i USA och 1,8 % i Europa) kommer det bli en fantastisk bra börs. Jag tror dock att utgångspunkten är att konsensussiffrorna är för höga och vi kommer revidera ned en del men en så länge ser jag inte tillräckligt mycket för att vara negativ till börsen. Jag tror vi kommer gå upp en bit sen tragglar vi sidledes under stor del av året sammanfattar Michael.