Aktiechefen: Trendbrott för värderingsmultiplarna

I spåren av solida rapporter har värderingsmultiplarna börjat expandera i vissa sektorer och segment på börsen. Fallande ränteförväntningar talar för att trenden kan hålla i sig, enligt Karl Hedberg, aktiechef på Carnegie Private Banking.

Stockholmsbörsen har stigit med drygt 6 procent senaste månaden. Hur är sentimentet bland investerarna?
– Riskviljan har börjat förbättras i takt med att räntetoppen blivit mer sannolik. För svensk del får vi se om torsdagens räntebesked från Riksbanken ändrar på denna syn och pressar de räntekänsliga bolagen som studsat kraftigt senaste veckorna. Alltjämt finns en viss osäkerhet bland investerare huruvida detta är en kortsiktig reaktion på fallande räntor eller om det är starten på en mer långsiktig återhämtning drivet av ett mjuklandningsscenario med fallande inflation och räntesänkningar nästa år.

Är det några specifika nivåer på börsen du bevakar?
– För svensk del är senaste toppen kring 2 230 i OMXS30-indexet en viktig nivå om scenariot om ett julrally ska infrias. Efter de senaste två veckornas starka börs bör vi dock få en mindre rekyl innan nästa rörelse uppåt tar vid och utmanar årshögstanivåerna från i somras.

Bankerna har inte hängt med i börsuppgången, utan är ner 5 procent senaste månaden. Vad är det som tynger dem?
– Trots starka rapporter har bankaktierna tyngts på farhågor att vi sett det bästa av sektorns marginalförbättringsresa. I takt med att förväntan om en räntetopp ökat har marknaden börjat prisa in att bankernas vinsttillväxt toppat och att vinsterna faller tydligt under nästa år. Det negativa scenariot har tyngt sektorn sedan rapporterna. Min bild är att marknaden är för pessimistisk i sin syn och jag bedömer att bankerna kommer leverera positiv avkastning fram mot utdelningarna i mars. En motvind för sektorn kursmässigt är dock att den används som en finansieringskälla när investerare ställer om till ett mer optimistiskt börscenario drivet av lägre ränteförväntningar för 2024.

Rapportperioden är mer eller mindre över. Ser du några intressanta prognosförändringar inför 2024?
– Den tydligaste trenden i denna rapportperiod är inte kopplad till vinstestimatförändringar utan snarare att rapporterna i vissa segment och sektorer har fått värderingsmultiplarna att vända upp från en fallande trend. Det syns bland annat inom de serieförvärvande handelsbolagen där det senaste halvårets trend med fallande värderingsmultiplar brutits med stöd av solida rapporter. Det trenden tror jag kan hålla i sig i takt med fallande ränteförväntningar.

Vad kommer styra börsutvecklingen i veckan?
– Börsen fortsätter att vara räntestyrd. Därför kommer Federal Reserves protokoll från senaste räntemötet samt veckans PMI-siffror möta störst intresse. För svensk del har vi dessutom räntebeskedet från Riksbanken. Innan dess får vi även kvartalsrapport från amerikanska chiptillverkaren Nvidia som kan ge ytterligare bränsle till börsuppgången om de levererar över förväntan. Den här veckan firar amerikanerna Thanksgiving, vilket historiskt varit en stark börsvecka. Den korrelationen har dock blivit mindre tydlig på den här sidan millennieskiftet.

För svensk del riktas mycket fokus mot Riksbankens räntebesked på torsdag. Vad kan vi vänta oss och vad skulle en potentiell räntetopp innebära för börsen?
– Det svenska räntebeskedet får mer sektorpåverkan än påverkan på hela börsen. Marknaden har mer och mer börjat prisa in att Riksbanken sitter stilla på torsdag. Ytterligare en räntehöjning skulle dock bromsa in den senaste tidens rally i den räntekänsliga fastighetssektorn. Pausar Riksbanken så tror jag vi får se en fortsatt lättnad för de bolag som studsat kraftigt senaste två veckorna. Då ser vi sannolikt en fortsatt återhämtning för många av årets tidigare kursförlorare och ett fortsatt fokus på små och medelstora bolag.

Hur skulle Carnegie förvalta ditt kapital?

Få ett portföljförslag hur vi hade byggt upp vår rådgivning

Läs mer här

Relaterade artiklar