EU-valen som kan skaka marknaderna

Klarar EU-samarbetet ytterligare en exit? Frågan oroar de finansiella marknaderna inför årets val i de systemviktiga ekonomierna Frankrike och Tyskland. Carnegie Private Bankings omvärldsstrateg Henrik von Sydow kommenterar vad du ska hålla koll på inför de val som kan forma finansmarknaderna.


NEDERLÄNDERNA
 

VAD: Parlamentsval onsdagen den 15 mars.

LÄGET: Nederländernas Trump, Geert Wilder, leder i åtta av de tio senaste opinionsmätningarna med sitt EU-kritiska och populistiska Frihetsparti. Det nederländska valsystemet tillhör världens mest proportionerliga, vilket medför att många partier väljs in i parlamentet – till och med fler än i Sverige. Därmed kan extremistpartiers inflytande begränsas och ofta isoleras från regeringsmakt.

EXIT-RISK: I Nederländerna finns inget ”nexit-mood” med starka krav på Nederländerna ska lämna euron. I den senaste Euro-barometern är 28 procent av holländarna kritiska till euron, en relativt låg siffra.

HÅLL KOLL PÅ: Opinionsläget pekar mot en svår och utdragen regeringsbildningsprocess där nya koalitioner måste formas för att hålla Geert Wilder borta från regeringsmakten. 

 

FRANKRIKE
 

VAD: Presidentvalets första omgång den 23 april, andra avgörande omgång den 7 maj. Därefter val till parlamentet den 11 och 18 juni.

LÄGET: Frankrike är eurozonens näst största ekonomi och både finansiellt och politiskt systemkritiskt. Det är hög sannolikhet att Marine Le Pen, ledare för högerpopulistiska Nationella Fronten, går vidare till presidentvalets andra omgång. Socioekonomiska omständigheter i Frankrike pekar på grogrund för populism; det finns ett rostbälte också i Frankrike med nedlagda industrier, hög arbetslöshet och stagnerade reallöner. Det bedöms dock som en låg sannolikhet för att Le Pen blir president. 

EXIT-RISK: 48 procent av fransmännen är kritiska till euron som valuta, signifikant högre än i både Nederländerna och Tyskland. Le Pen vill utlysa en folkomröstning om EU-medlemskapet för en snabb ”frexit”. Samtidigt är det väsentligt svårare att legalt lämna euro-samarbete än vad det framställs som i den franska valrörelsen.   

HÅLL KOLL PÅ: Motkandidaten. Vem som ställs mot Le Pen i andra presidentvalsomgången? Denna persons förmåga att mobilisera väljare kommer avgöra presidentvalet. I dag är den mest trolige motkandidaten centerhögerkandidaten Francois Fillon eller den oberoende mittenkandidaten Emanuelle Macron. 

 

TYSKLAND
 

VAD: Val till förbundsdagen söndagen den 24 september.

LÄGET: Merkel leder i år G20-gruppen, ska hantera brexit och Trump och samtidigt vinna ett inrikesval – många bollar i luften. Det EU-kritiska populistpartiet Alternativ für Deutschland (AfD) gick starkt i delstatsval förra året och tar med all sannolikhet plats i förbundsdagen. Tyska socialdemokraterna, med nye ledaren Martin Schulz, har i de senaste mätningarna passerat Merkel och vill åt kanslerposten i koalitionsregeringen.

EXIT-RISK: 27 procent av tyskarna betraktas som euro-kritiska. En uppblossande Greklandsskuldkris kan påverka EU-opinionen negativt och öka efterfrågan på euro-kritiska partier.

HÅLL KOLL PÅ: Delstatsvalet den 14 maj i  Nordrhein-Westfalen med 18 miljoner invånare blir en viktig indikator för vilket stöd det EU-kritiska populistpartiet AfD har. 

 

Hur påverkar denna situation dina investeringar? Prata gärna med din rådgivare!

Ännu inte kund? Kontakta oss! 


Carnegie Private Banking – Där kunskap och kapital möts