Snabbare skatteåterbäring med nytt EU-direktiv

I sommar lämnade EU-kommissionen förslag på ett nytt direktiv angående återbetalning av källskatt på utdelningar och ränteinkomster i andra EU-länder. Förslaget förenklar för investerare och entreprenörer att erhålla skatteåterbetalning, skriver Sara Zad, skattejurist på Carnegie Private Banking.

När investerare erhåller en utdelning från ett utländskt bolag beskattas utdelningen i många fall både i Sverige och den utländska staten. De flesta länder har ingått skatteavtal för att fördela beskattningsrätten i gränsöverskridande situationer. Problemet är dock att många länder trots skatteavtalet drar mer skatt än vad de har rätt till.

Två av tre missar återbetalningen
Trots att det är möjligt att begära tillbaka den överskjutande källskatten är det långt ifrån alla som gör detta. EU-kommissionen nämner att cirka 70 procent inte begär tillbaka överskjutande utländsk källskatt trots att de har möjlighet till detta.

De långdragna ansökningsprocesserna och stora skillnaderna mellan EU-länderna är två orsaker till detta. Syftet med EU-kommissionens förslag är att processen ska bli snabbare, säkrare och mer effektiv i förhållande investerare, finansiella mellanhänder och skatteförvaltare.

Carnegie assisterar kunderna
För dig som är kund inom private banking erbjuder Carnegie i dagsläget assistans med ansökan om återbetalning av utländsk överskjutande källskatt vad avser finsk, dansk, norsk, tysk och schweizisk källskatt. Ansökningarna upprättas årsvis med start i januari året efter att skatten dragits.

Värt att notera är att det i vissa fall kan ta flera år från det att ansökan skickas in till dess att Carnegie erhåller ett beslut från den utländska skattemyndigheten. I samband med att ansökningsprocessen startas upp kontaktar vi de kunder som uppnår en viss beloppsgräns för att erbjuda assistans med ansökan. Kontakta gärna våra kompetenta skatterådgivare för mer information.

Snabbare standardiserad process
EU-kommissionens förslag syftar till att motverka de ovan nämnda ansökningsprocesserna genom konkreta lösningar. Först och främst föreslås en standardiserad procedur för nedsättning av källskatten vid såväl utbetalning som återbetalningssystemet. Vidare ska återbetalningsprocessen inte ta längre än 50 dagar efter utdelningsdagen. På samma gång föreslås ett gemensamt elektroniskt hemvistintyg inom EU.

Avslutningsvis skulle det föreslagna direktivet underlätta för flertalet investerare som har innehav i utländska bolag inom EU. Genom en standardiserad process som är harmoniserad inom EU kommer återbetalning både kunna ske snabbare och enklare.

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar