Ny film om Wall Street – dags för börsnedgång?

 I dag är det premiär för filmen ”The Wolf of Wall Street” som är baserad på Jordan Belforts biografi om sina år som skum aktiemäklare. Om historien är en måttstock för framtiden visar detta att USA-börsen står inför en större nedgång. 

Planerar du att sjunka ner i biofåtöljen och se Leonardo DiCaprio i den nya filmen ”The Wolf of Wall Street”? Det låter härligt – men här kommer en annan sida av myntet:

Om Hollywood bestämmer sig för att satsa pengar i en film där aktiemarknaden står i centrum så kan du ge dig sjutton på att börsen har gått upp under en så pass lång tid att allmänheten (Main Street) har blivit intresserade av aktiespekulation. Att filmen ”The Wolf of Wall Street” har premiär efter att börsen har gått upp i nästan fem år är alltså ingen tillfällighet. Om historien är en måttstock för framtiden visar detta till och med att USA-börsen står inför en större nedgång.

Låt oss titta på några exempel: 

* År 1929, efter en uppgång med 396 procent på nio år, hade filmen ”The Wolf of Wall Street” premiär i USA. Den filmen hade ingenting att göra med den nya upplagan av ”The Wolf of Wall Street”. Vi vet att börsen därefter föll med över 80 procent under de följande åren.

* År 1987 hade filmen Wall Street premiär efter en uppgång med 236 procent på bara fem år. I oktober 1987 toppade börsen och föll därefter med 41 procent under de följande månaderna.

* År 1999, efter en uppgång med 530 procent sedan botten 1987, hade filmen Rogue Trader premiär. Eftersom uppgången var så kraftig och alla var intresserade av aktier vid det tillfället hade ytterligare en Wall Street film premiär, nämligen ”Boiler Room”. Detta var år 2000 och vi vet alla vad som därefter hände – S&P500 föll med 48 procent under de följande två åren.  

* År 2007 planerades en uppföljare till filmen Wall Street med titeln ”Money Never Sleeps”. Man hade kommit så långt i planerna att filmen hade gått in i ett så kallat pre-produktionsstadie, det vill säga allt var klart för att börja filma. Men på grund av flera olika variabler försenades filmen. Bland annat skrevs manuset om då det visade sig att Michel Douglas var intresserad av att göra en uppföljare. Därför hade filmen premiär först år 2010. Men tanken på att göra filmen var alltså i läget när index under de kommande 18 månaderna föll med 58 procent.