Osäkerhet om oljan

Carnegie Private Bankings makroekonom Helena Haraldsson om fyra faktorer som just nu driver marknaderna:

- Stort prisfall i oljan förra veckan. Medan den fundamentala analysen pekar på uppgång, talar den tekniska analysen för forsatt nedgång - en potentiell motvind för börsen.
- Parlamentsval i Holland - lyckas populisterna mobiliserar på onsdag?
- Nu höjer Fed räntan – men det krävs mer för att rubba marknaderna.

Osäkerhet om oljan

  • Oljepriset föll 8-9 procent förra veckan, då USA:s oljelager hade ökat mer än förväntat. Carnegies oljeanalytiker kallar detta prisfall en överreaktion – särskilt då Opec-avtalet ser ut att hålla och global tillväxt tuffar på. Stora optimistiska terminspositioner kan ha varit en förklaring.
  • Tvärtemot den fundamentala analysen ser vår tekniska analytiker en risk att oljepriset kan rasar mot 40 dollar/fat. Detta riskerar i så fall att bli en temporär motvind för börserna – utöver en gryende ränteoro. 

 

Fed – takt och nivå

  • Fed har tydligt signalerat en räntehöjning redan på onsdag. Marknaderna för såväl aktier som dollarn och långa räntor har dock förblivit ganska lugna.
  • För en större markandsreaktion krävs en markant snabbare takt i räntehöjningarna – fler än tre i år eller mot 2,50 procent redan 2018 (se grafen nedan). Det skulle också kunna oroa om Fed-ledamöterna skulle lyfta prognosen för den långsiktiga räntenivån.

 

Holländska valet ger signal om det franska

  • Holland går till val på onsdag. Marknaden tror inte att Geert Wilders (hö) populister vinner över Mark Ruttes (vä) liberaler. Sannolikt följer utdragna förhandlingar för att lyckas bilda en regering. Det finns också en risk att valresultatet kan dröja.
  • Håll fokus på skillnaden mellan valresultat och opinionsundersökningar. Lyckas populisterna mobiliserar på valdagen? Det kan ge betydelsefulla signaler inför det viktiga franska president- och parlamentsvalet i april-juni.

Läs också omvärldsstrateg Henrik von Sydows artikel om det holländska valet

 

Budgetstimulanser även i Europa?

  • De senaste åren har börserna och ekonomin fått stöd främst av penningpolitiska stimulanser. Fed har nu börjat strama åt, men Trump har lovat finanspolitiska stimulanser, även om hans riktlinjer denna vecka kan ha fokus på försvarsatsningar och nedskärningar inom myndigheter och klimatområdet.
  • Även i Tyskland, som har val i höst, och i Sverige talas det nu om att använda överskott till satsningar på välfärd och säkerhet, och eventuellt skattesänkningar.


 

Carnegie Private Banking – Där kunskap och kapital möts