Företagsägd kapitalförsäkring: så påverkar ränteläget

Många företag bedriver sin kapitalförvaltning inom ramen för en kapitalförsäkring. Med höjda räntor förväntas dock avkastningsskatten för sådana försäkringar stiga nästa år. Är det då fortfarande bra med kapitalförsäkring? Carnegie Private Bankings skattejurist Sara Zad guidar.

Företagsägd kapitalförsäkring
Ett bolag som bedriver kapitalförvaltning kan göra det antingen via en vanlig depå eller inom ramen för en av bolaget ägd kapitalförsäkring. I den vanliga depån beskattas vinster, räntor och utdelningar med bolagsskatt om 20,6 procent. I en kapitalförsäkring ersätts denna skatt av en schablonmässigt beräknad avkastningsskatt. Denna avkastningsskatt beror på statslåneräntan och har under senare år varit mycket låg. Många bolag har därför valt att investera just via en kapitalförsäkring.

Hur beräknas skatten i en kapitalförsäkring?
Avkastningsskatten tas ut på ett kapitalunderlag som utgörs av försäkringens värde per den 1 januari plus eventuella insättningar som gjorts till försäkringen under året. Detta underlag multipliceras sedan med statslåneräntan den 30 november året före beskattningsåret plus 1 procentenhet. Beräkningen ger ett skatteunderlag som beskattas med 30 procent.

I nuläget är statslåneräntan 2,86 procent. Det kan jämföras med den statslåneränta om 1,94 procent som gällde den 30 november 2022. Vad statslåneräntan är vid utgången av november i år vet vi inte, men vi utgår ifrån att nivån blir märkbart högre än föregående år. Vid en statslåneränta om 2,86 procent kommer avkastningsskatten att uppgå till knappt 1,16 procent av försäkringens värde.

När är en kapitalförsäkring bättre än vanlig depå?
Vid beräkningen av när det är skattemässigt mer förmånligt för ett bolag att investera via en kapitalförsäkring än i en vanlig depå måste hänsyn tas inte bara till avkastningsskatt och bolagsskatt utan också till försäkringsavgift och förvaltningsarvode. Om vi antar att statslåneräntan den 30 november 2023 är just 2,86 procent, så krävs normalt en årlig avkastning över tid kring cirka 7 procent för att det ska vara förmånligare att investera via en företagsägd kapitalförsäkring än i en normalt beskattad depå. Den exakta brytpunkten måste dock beräknas i varje individuellt fall.

Att byta mellan försäkring och vanlig depå under enstaka år är sannolikt ingen bra idé. Däremot kan ett bolag med en företagsägd kapitalförsäkring ha anledning att framåt diskutera förvaltningens inriktning och förväntade avkastning. Här kan exempelvis placeringshorisont och framtida ränteförändringar vara viktiga aspekter.

När vi tittar på våra tillgångsslag och deras förväntade framtida avkastning är resonemanget teoretiskt och generellt – utfallet i den enskilda portföljen kan givetvis vara ett annat. Vi brukar säga att aktier i genomsnitt ger cirka 8 procent i årlig avkastning, medan högränteplaceringar ger dryga 6 procent och lågränta dryga 4 procent – våra alternativa placeringar ligger någonstans däremellan. Har man en lägre risk i portföljen, och därmed lägre förväntad avkastning, bör man utvärdera kapitalförsäkringens för- och nackdelar.

Andra för- och nackdelar med företagsägda kapitalförsäkringar
Fördelar: En företagsägd kapitalförsäkring kräver mindre bokföring. Utdelningar, ränteinkomster och försäljningar inom försäkringen behöver inte bokföras, medan motsvarande transaktioner i en vanlig depå kan medföra omfattande bokföring. Ytterligare fördelar är att schablonskatt på fondandelar inte tas ut samt att återbetalning av erlagd utländsk källskatt i sin helhet hanteras av försäkringsbolaget.

Nackdelar: Det är inte möjligt att använda förluster i företagsägda kapitalförsäkringar för att kvitta bort vinster. Vidare medges inte avdrag för förvaltningskostnader.

Sammanfattning
Med all sannolikhet är avkastningsskatten nästa år högre än i år. Vi kommer förstås att kommunicera när vi i slutet av november vet exakt vad skatten blir för år 2024. Men redan nu kan det finnas skäl att börja fundera på detta.

Om det är bättre för ditt bolag att investera via en kapitalförsäkring än i en vanlig depå är något som bör diskuteras med din investeringsrådgivare. Det finns, som framgår ovan, många faktorer att ta hänsyn till.

Har du redan nu frågor och funderingar kring kapitalförsäkring är du förstås mer än välkommen att kontakta din investerings- eller skatterådgivare på Carnegie för en diskussion.

Fotnot: Statslåneräntan påverkar även sparande i ISK. Läs mer här.

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar