Högre ränta – hur står sig ISK?

Med höjda räntor kommer också högre schablonskatt på ISK. Men även 2024 kan det vara förmånligt att investera via ISK, förklarar Sara Zad, skattejurist på Carnegie Private Banking.

Så beräknas skatten på ISK
För tillgångar som förvaras på ISK (investeringssparkonto) betalas ingen löpande skatt på vinster, utdelningar och räntor. I stället beskattas en så kallad schablonintäkt, som är tänkt att motsvara en årlig avkastning. Schablonintäkten baseras på ett kapitalunderlag som är beroende av värdet på ISK i början av varje kvartal. För att få fram schablonintäkten multipliceras detta kapitalunderlag med statslåneräntan den 30 november året före beskattningsåret plus 1 procentenhet. Schablonintäkten beskattas sedan med 30 procent.

Lönar sig ISK fortfarande?
I skrivande stund är statslåneräntan 2,86 procent. Det kan jämföras med att statslåneräntan endast var 1,94 procent den 30 november 2022. Vad statslåneräntan är den sista november i år vet vi förstås inte, men vi utgår ifrån att nivån blir märkbart högre än föregående år.

Om vi tänker oss att statslåneräntan är 2,86 procent också vid utgången av november i år, så ger detta en schablonintäkt om 3,86 procent. Det skulle i sin tur resultera i en skatt på schablonintäkten om knappt 1,16 procent.

För den som tror att investeringarna på ISK kommer att avkasta minst 3,86 procent (med dagens statslåneränta som kan vara högre den sista november) är det alltså fortfarande förmånligt att investera via ISK jämfört med att betala normal kapitalskatt om 30 procent på avkastningen.

Andra fördelar med ISK
En stor fördel med ISK-sparande är att schablonintäkten får kvittas mot bolåneräntor, aktieförluster med mera. ISK är även lätt att hantera deklarationsmässigt eftersom uppgifterna är förifyllda i din inkomstdeklaration.

Sammanfattning
När du ska ta ställning till om du ska investera via ISK eller vanlig depå är en första fråga hur ränteläget i Sverige kommer att påverka beskattningen. Statslåneräntan per den 30 november 2023 är med all sannolikhet högre än föregående år, något som medför en högre schablonskatt.

Men, med detta sagt, så förväntar sig nog de allra flesta en avkastning som överstiger schablonintäkten. Och då är det fortfarande förmånligt att använda ISK.

Vi kommer självklart att kommunicera när vi i slutet av november vet exakt vad schablonintäkten och schablonskatten blir för år 2024. Har du dessförinnan frågor och funderingar kring ISK är du varmt välkommen att kontakta din investerings- eller skatterådgivare på Carnegie för vidare diskussion.

Fotnot: Statslåneräntan påverkar även sparande i företagsägd kapitalförsäkring. Läs mer här.

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar