ISK-skatten fastställd – välj rätt sparform

När lönar sig ISK respektive företagsägd kapitalförsäkring? Sara Zad, skattejurist på Carnegie Private Banking, guidar i valet mellan sparformerna.

Investeringssparkonto (ISK) och företagsägd kapitalförsäkring är två populära sparformer som beskattas med samma skattesats, men på olika sätt. Så här beräknas skatten:

ISK: Sparformen schablonbeskattas. För tillgångar som förvaras på ISK betalas således inte någon löpande skatt på vinster, utdelningar och räntor. Skatten på ISK tas i stället ut på en så kallad schablonintäkt, som är tänkt att motsvara en årlig avkastning. Schablonintäkten för år 2024 bestäms av statslåneräntan den 30 november 2023, som fastställts till 2,62 procent. Schablonintäkten för ISK nästa år blir därmed 3,62 procent. Den effektiva skatten ökar i så fall från 0,88 procent för inkomståret 2023 till 1,09 procent för inkomståret 2024. För den som tror att investeringarna på ISK kommer att avkasta minst 3,62 procent är det förmånligt att investera via ISK jämfört med att betala normal kapitalskatt om 30 procent på avkastningen.

Fördelar: ISK-sparande medger kvittning i inkomstslaget kapital. schablonintäkten får kvittas mot exempelvis bolåneräntor, aktieförluster med mera. ISK-konton är även tämligen lätthanterliga deklarationsmässigt, då uppgifterna finns i din inkomstdeklaration. Vidare är avräkning och restitution av utländsk källskatt möjligt inom ramen för ISK, något som din bank hanterar. Slutligen medger ISK rösträtt på bolagsstämmor.

Nackdelar: ISK-konton medger inte direkt kvittning av förluster. ISK-tillgångarna ingår också i dina offentliga taxeringsuppgifter, som vem som helst får ta del av. För ISK gäller även ett begränsat placeringsreglemente – onoterade instrument får exempelvis inte förvaras i ISK. Slutligen: Notera att ISK beskattas även om tillgångarna faller i värde.

Företagsägd kapitalförsäkring: På företagsägda kapitalförsäkringar betalas en årlig schablonskatt som kallas avkastningsskatt. För inkomståret 2024 är avkastningsskatten 30 procent av statslåneräntan den 30 november 2023. Med en statslåneränta på 2,62 procent krävs en avkastning på cirka 6,5–7,0 procent för att det ska vara förmånligare att investera via en företagsägd kapitalförsäkring än via en konventionellt beskattad depå. I en sådan beräkning måste hänsyn tas till bolagsskatt, avkastningsskatt, skalkostnad och förvaltningsavgift. Det är därför viktigt att sparare bedömer sin förväntade avkastning. Tveka inte att ta hjälp av våra experter som kan guida dig rätt.

Fördelar: En företagsägd kapitalförsäkring förenklar bokföringen. Det beror bland annat på att enskilda utdelningar från och försäljningar av tillgångar inte behöver bokföras. En annan fördel är att schablonskatt på fondandelar inte utgår samt att återbetalning av erlagd utländsk källskatt i sin helhet hanteras av försäkringsbolaget, om det är en svensk företagsägd kapitalförsäkring.

Nackdelar: Det går inte att kvitta förluster i företagsägda kapitalförsäkringar, och inget avdrag för förvaltningskostnader medges. Du har ingen rösträtt på bolagsstämmor. Vidare beskattas en kapitalförsäkring även när värdet på tillgångarna i den går ned, till skillnad från en konventionellt beskattad depå.

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar