Fallgroparna vid USA-flytten

Investerare och entreprenörer som flyttar till USA möter flera problem kopplade till det komplexa amerikanska skattesystemet, skriver Sara Zad, skattejurist på Carnegie Private Banking.


Att flytta till USA är en dröm för många svenskar och potentiellt ett vinnande koncept för entreprenörer och svenska investerare. Det som lätt glöms bort i den amerikanska drömmen är de oerhört krångliga amerikanska skattereglerna och de begränsningar som följer därefter.

En bitter sanning är att investeringar som hör till vanligheten i Sverige beskattas hårt i USA med ett betydligt sämre skatteutfall än vad många kanske förväntar sig.

Problem med ISK och kapitalförsäkring
Det populära svenska investeringssparkontot (ISK) beskattas som en naken depå enligt det amerikanska skattesystemet. Troligtvis erkänner USA inte heller de svenska kapitalförsäkringslösningarna, varför de som flyttar till USA inte kan luta sig tillbaka mot de traditionella svenska sparformerna.

Krav på amerikansk deklaration
Amerikanska medborgare eller innehavare av amerikanska uppehållstillstånd (så kallat Green Card) behöver lämna in amerikanska 1040 US Return (deklarationer) fastän de inte är bosatta i USA.

Tung rapporteringsplikt för banker
Sverige och USA undertecknade dessutom i augusti 2014 ett avtal om informationsutbyte för skatteändamål, baserat på den amerikanska skattelagen FATCA, Foreign Account Tax Compliance Act. Avtalet har inkorporerats i svensk lag som trädde i kraft den 1 april 2015.

Den nya svenska lagstiftningen innebär att banker, försäkringsbolag fondbolag och andra finansiella institut i Sverige omfattas av FATCA-regelverket. Nämnda bolag ska identifiera och lämna kontrolluppgifter på kontotillgångar för privatpersoner som är att betrakta som US Persons. Klart är att regelverket medför en tämligen omfattande rapporteringsplikt för banker och övriga finansiella institut om US Persons innehav.

Restriktioner kring investeringar
I samband med att kunder flyttar från Sverige till USA dessutom träder reglerna om Dodd-Frank Act in. Om en bank eller annat finansiellt institut inte är registrerat hos amerikanska finansinspektionen SEC får den inte lämna investeringsråd, marknadsföra eller sälja fonder gentemot US persons som är bosatta i USA. I många fall får inte US persons teckna i nyemissioner eller delta i börsintroduktioner.

Givetvis finns vissa undantag som banker strikt måste förhålla sig till, men summan av kardemumman är att banker inte får ge investeringsråd till existerande kunder eller överhuvudtaget ta sig an nya kunder som US Persons. När personer blir skattskyldiga i USA behövs en noggrann genomgång av hur investeringar, kapital och kapitalförsäkringar beskattas i USA.

Komplex deklaration av passiva investeringar
Något som många amerikanska skattejurister ständigt pratar om är investeringar i Passive Foreign Investment Company (PFIC). Ett PFIC är ett icke-amerikanskt bolag som uppfyller något av nedan rekvisit:

  1. Minst 75 procent av bolagets omsättning består av passiva intäkter i form av utdelningar, räntor, kapitalvinster eller liknande;
  2. Minst 50 procent av bolagets tillgångar är investeringar som generar passiva intäkter.

Här kan snabbt konstateras att investeringarna i Sverige kvalificeras som PFIC-innehav, exempelvis icke svenska investeringsfonder, investmentbolag (exempelvis Investor, Industrivärden, Lundberg) och ETF:er (börshandlande fonder).

Till skillnad från de kapitalbeskattade inkomsterna från innehav som inte utgör PFIC:s beskattas inkomster härrörande från PFIC:s som tjänsteinkomst med en hög federal skatt som följd. Innehav och inkomster från PFIC:s kan således få oväntade beskattningsutfall i USA.

Att säkerställa att varje PFIC-innehav som ger en utdelning eller avyttras deklareras på rätt blankett blir dessutom en dyr historia för gemene man som ofta behöver deklarationshjälp. I värsta fall kan kostnaden för att få hjälp att deklarera innehaven rätt på sikt överstiga den faktiska avkastningen.

Rådgivning från Carnegies experter
Det finns således ett antal fallgropar som kräver noga planering och val av kapitalförvaltningsform inför en eventuell flytt till USA.

Carnegies skatteexperter har en bred kunskap och erfarenhet på området och kan erbjuda en noga utvald förvaltningsform för kunder och investerare som ska vara verksamma i USA utan att beskattningen blir ogynnsam.

Med Carnegies skräddarsydda lösningar kan kunder i lugn och ro njuta av 4th of July-firandet utan att behöva sälja innehav innan marknaden är mogen nog inför en flytt till USA. Kontakta din rådgivare för mer information.

Författare

Sara
Zad

Skattejurist

Relaterade artiklar